(advertenties)
(advertentie)

Pruritus, oftewel jeuk, is een veel voorkomend symptoom als gevolg van een tal van huidziekten. Ook kan het optreden als secundair symptoom bij diverse ernstige aandoeningen, zoals nierfalen en leverziekte. Jeuk is – in tegenstelling tot andere huidsensaties – over het algemeen een gevolg van problemen in het centrale zenuwstelsel en kan meestal niet behandeld worden met standaard therapieën. Gelukkig bestaat er zoiets als cannabis.

Cannabinoïden veelbelovende therapie bij jeuk

Erkend wordt dat het endocannabinoïde systeem (ECS) een belangrijke rol speelt bij het gezond houden van de huid. Cannabinoïden worden gezien als veelbelovende therapeutische middelen voor de behandeling van acne, jeuk, epidermolysis bullosa en andere soorten huidaandoeningen.

Er zijn verschillende kleine observatieonderzoeken en casusrapporten die de gunstige effecten van cannabis bij jeuk documenteren. Door het gebruik van cannabinoïden melden patiënten minder jeukklachten te ervaren.

Studie: cannabis goed voor slaap en tegen depressie en jeuk

Twintig jaar geleden al  berichtten onderzoekers van de Universiteit van Miami (Department of Medicine) in het American Journal of Gastroentrology  een succesvolle behandeling van pruritus met 5 mg THC bij drie patiënten met cholestatische leverziekte.

Voorafgaand aan de behandeling met cannabinoïden reageren de proefpersonen niet op standaardmedicatie. Ook zijn ze niet meer in staat om te werken door de jeukklachten. Na de toediening van cannabinoïden in de avond, melden alle drie de patiënten een afname van de jeuk, evenals een duidelijke verbetering van de slaap en kunnen ze uiteindelijk weer aan het werk. Verdwijning van depressie wordt ook gemeld bij twee van de drie proefpersonen. 

Conclusie: delta-9-tetrahydrocannabinol ofwel THC kan een effectief alternatief zijn bij patiënten met hardnekkige cholestatische pruritus, aldus de onderzoekers.

Bij chronische jeukklachten veroorzaakt door huidziekten en -aandoeningen blijken cannabinoïden zoals THC en CBD vaak een positief effect te bewerkstelligen… [beeld: Panuwatccn/Shutterstock]

Andere studies over cannabis en jeuk

Enige tijd later rapporteren Britse onderzoekers in het tijdschrift Inflammation Research dat de perifere toediening van de synthetische cannabinoïde-agonist HU-211 bij 12 proefpersonen de experimenteel veroorzaakte jeuk significant vermindert.

Onderzoekers hebben eerder gemeld dat de plaatselijke toepassing van HU-210 op de menselijke huid experimenteel veroorzaakte pijn en acuut branderig gevoel vermindert.

Poolse onderzoekers melden in 2015 dat het aanbrengen van een op endocannabinoïde gebaseerde crème, uremische pruritus en xerosis (abnormale droge huid) bij hemodialysepatiënten vermindert. Drie weken lang wordt de crème tweemaal daags aangebracht. Bij 38 procent van de proefpersonen verdwijnt de jeuk helemaal. Bij de overige deelnemers vermindert de jeuk aanzienlijk. Eenentachtig procent van de patiënten meldt een vermindering van de xerose, na behandeling met cannabinoïden.

Vrouw die 10 jaar jeuk heeft wordt verlost door cannabis

Een team van onderzoekers van de John Hopkins University rapporteert in 2021 over het succesvolle gebruik van cannabis door een vrouw van in de zestig. De betreffende dame heeft een 10-jarige geschiedenis van jeukklachten. De proefpersoon reageert niet op andere jeukstillende therapieën, waaronder lokale corticosteroïden.

Schrijvend in JAMA Dermatology melden onderzoekers dat de patiënt aanhoudende verbeteringen ervaart gedurende een periode van 20 maanden, na haar gebruik van botanische cannabis en tincturen op basis van cannabis. 

De Dermatology Life Quality Index Score van de proefpersoon daalt tijdens de onderzoeksperiode van 17 naar 1 (wat fantastisch is in dit geval, zo’n daling). De proefpersoon meldt ook dat ze haar inname van andere jeukstillende medicijnen heeft gestaakt. Er worden slechts minimale bijwerkingen gemeld.

LEES OP MEDIWIETSITE OOKVrouw na 10 jaar lang jeuk verlost van de klachten door cannabis

Conclusie wetenschappers: cannabinoïden zijn de oplossing

Een andere casestudy die datzelfde jaar wordt gepubliceerd, meldt significante verbeteringen bij een 60-jarige patiënt met ALS en refractaire jeuk, nadat hij orale formuleringen van cannabis begint te gebruiken. 

De auteurs van het onderzoek concluderen het volgende:  “Cannabinoïden zijn mogelijk veilig en effectief bij de behandeling van neuropathische jeuk.”

Door alle positieve onderzoeksresultaten zijn experts inmiddels overtuigd van de werking van cannabinoiden bij jeuk. Ook bij jeuk ontstaan door bijvoorbeeld het restless legs syndrom, worden goede resultaten behaald met mediwiet producten.

LEES OP MEDIWIETSITE OOKCannabis zorgt voor rust bij… rusteloze benen

Sommige dermatologie-experts zijn van mening dat cannabinoïden dé nieuwe therapeutische behandeling zijn om jeuk effectiever te behandelen. Ze hebben er vertrouwen in dat een behandeling met cannabinoïden een serieuze uitweg kan bieden bij extreme jeuk.

[openingsbeeld: Vectorium/Shutterstock]