(advertenties)
(advertentie)

Cannabis is inmiddels wereldwijd gemakkelijk verkrijgbaar. Het dagelijkse gebruik ervan is de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen. Het is in veel landen goedgekeurd voor medicinaal gebruik, op sommige plaatsen is het ook legaal als het gaat om recreatieve doeleinden. Nederland hanteert hierin een gedoogbeleid. Gezien de huidige trends is het van cruciaal belang dat we de psychologische factoren begrijpen, die bepalen of iemand voor regelmatig cannabisgebruik kiest.

Verband tussen cannabisgebruik en jeugdtrauma

Onder andere stressgerelateerde psychische stoornissen worden vaak gemeld door personen die regelmatig cannabis gebruiken. Enkele onderzoeken hebben een verband aan kunnen tonen tussen cannabisgebruik en jeugdtrauma‘s

Die connectie is natuurlijk niet verrassend; kindertrauma is een risicofactor als het gaat om het gebruik van verdovende middelen. Hebben vrouwen met een jeugdtrauma een verhoogd risico op het overmatig gebruik van cannabis? Mogelijk wel, maar met een goede reden.

Wetenschappers hebben namelijk het vermoeden dat trauma uit de kindertijd, in vergelijking met trauma tijdens de volwassenheid, het reactievermogen van het lichaamseigen cannabinoïdesysteem kan veranderen. Dit laatste vooral bij vrouwen.

Het type kindertrauma maakt niet uit

Een recente studie onderzocht opnieuw het verband tussen jeugdtrauma en cannabisgebruik. Belangrijk om te weten is dat de onderzoekers zich richten op een doelgroep waarin ‘ander drugsgebruik’ weinig voorkomt. Trauma lijkt te interageren met het geslacht van de getraumatiseerde persoon.

Maar ook met de veranderingen die worden veroorzaakt in het endocannabinoïde systeem. Omdat het gebruik van cannabis door vrouwen flink toeneemt, beoordeelt de studie ook de mogelijke verschillen per geslacht.

De resultaten bevestigen dat jeugdtrauma’s verband houden met een hoger percentage cannabisgebruik op volwassen leeftijd. Interessant genoeg vindt de studie geen significant verband tussen cannabisgebruik en een bepaald type kindertrauma. 

Wanneer de auteurs het verband tussen cannabisgebruik en jeugdtrauma bij mannen en vrouwen afzonderlijk analyseren, bijkt het verband tussen cannabisgebruik en jeugdtrauma alleen bij vrouwen statistisch significant groter te zijn.

Vooral vrouwen grijpen meer naar wiet als zelfmedicatie wanneer ze in hun jonge jaren een trauma hebben ervaren, zo blijkt uit onderzoek… [foto: Federico Magonio/Shutterstock]

Invloed van ECS op mate van cannabisconsumptie

Het hogere percentage cannabisgebruik bij personen met een voorgeschiedenis van trauma zou mogelijk veroorzaakt kunnen worden door een ontregeld endocannabinoïde systeem (ECS). Met probeert dit met cannabis te compenseren.

Er is echter gemeld dat overmatig cannabisgebruik het ECS zou kunnen onderdrukken. Dat brengt de endocannabinoïde-regulatie van de stressreactie bij deze personen mogelijk verder in gevaar.

Als het veranderde ECS het hoge percentage cannabisgebruik bij getraumatiseerde personen gedeeltelijk kan verklaren, dan zou de verdere onderdrukking van het ECS hierdoor ten grondslag kunnen liggen aan het hoge percentage regelmatig gebruik. Dit zou de verklaring kunnen zijn voor het ontwikkelen van een cannabis gebruiksstoornis bij deze personen.

Wat kunnen we nu met deze studie verder?

Deze resultaten zijn interessant omdat mannen – om welke reden dan ook – vaker cannabis gebruiken. Toch is in het huidige onderzoek het verband tussen cannabisgebruik en kindertrauma alleen significant voor vrouwen. 

Het is bekend dat jeugdtrauma’s jongens en meisjes op verschillende manieren treffen. Dit verklaart waarschijnlijk waarom getraumatiseerde vrouwen vaker cannabis gebruiken om met de negatieve gevoelens om te gaan.

De neurobiologische mechanismen die ten grondslag liggen aan deze gender-vooroordelen zijn tot op heden onbekend. Studies bij mensen en dieren hebben echter aangetoond dat chronische stress het aantal cannabinoïde receptoren bij vrouwen meer verlaagt bij mannen.

Alles bij elkaar genomen suggereren deze onderzoeken dat vrouwen met jeugdtrauma’s de (door trauma veroorzaakte) vermindering van het aantal cannabinoïde receptoren compenseren door zelfmedicatie. Dit doen zij logischerwijs met wiet… 

[openingsbeeld: SanderStock/Shutterstock]