(advertenties)
(advertentie)

Ieder jaar worden 4.500 vrouwen in Nederland geconfronteerd met gynaecologische kanker. De meest voorkomende vormen zijn baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker en schaamlip/vulvakanker. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat 70 procent van deze kankerpatiënten vindt dat cannabis helpt om minimaal 1 kankergerelateerd symptoom te verlichten.

Opzet van het onderzoek

Deze positieve cijfers komen voort uit een studie met 45 gynaecologische kankerpatiënten die medicinale cannabis kregen voorgeschreven ten behoeve van het managen van de symptomen. Liefst 71% rapporteert zelf dat er minstens één van zulke symptomen is verbeterd.

Het onderzoek is in juni 2021 onder de titel ‘Medical marijuana utilization in gynecologic cancer patients‘ in het wetenschappelijke vaktijdschrift Gynecologic Oncology Reports. De researchers bestudeerden patiënten van mei 2016 tot februari 2019 en keken naar het voorgeschreven cannabisrecept, gebruikspatronen, de duur van het gebruik, symptoomverlichting en bijwerkingen. De duur van het cannabisgebruik varieerde overigens van minder dan een maand tot 25,4 maanden (ruim twee jaar).

THC en CBD

Ongeveer 55% van de vrouwen kreeg een cannabismedicijn voorgeschreven met een 1:1 THC/CBD-ratio. Meer dan 70% inhaleerde de wiet (roken, verdampen) of druppelde cannabisolie onder de tong. Veel patiënten kregen trouwens meer dan 1 formule voorgeschreven.

De auteurs van de studie: “Deze patiënten ondervinden doorgaans misselijkheid, overgeven, pijn, anorexia en vermoeidheid gerelateerd aan de kankertherapie of aan hun kanker zelf, die behandeld kan worden met medicinale cannabis of synthetische cannabinoïden.”

Een meerderheid van de gynaecologische kankerpatiënten ondervindt verlichting van de symptomen door het gebruik van mediwiet…

Wiet helpt tegen diverse symptomen

Specifiek vermeldt deze studie dat 56% van de gynaecologische kankerpatiënten mediwiet gebruikt voor pijnbestrijding, 47% tegen misselijkheid/overgeven, 33% tegen anorexia en 27% tegen slapeloosheid. Van alle vrouwen kreeg 89% een chemotherapie en onderging 56% een primaire (eerste) behandeling.

Meer dan 70% zegt baat te hebben bij wiet als probaat middel tegen misselijkheid en overgeven, tegenover 36% die cannabis gebruikt tegen de pijn.

“Bij kankerpatiënten met onvoldoende pijncontrole door opioïden/opiaten zorgt de aanvulling met een THC/CBD mondspray voor verbetering van de pijnscores vergeleken met placebo’s in sommige – maar niet alle – studies”, schrijven de onderzoekers. Daarbij moet je eveneens rekening houden met bijwerkingen van cannabinoïden zoals THC en CBD, volgens deze wetenschappers. Ze noemen ‘slaperigheid, duizeligheid, verwarring en misselijkheid’.

Meer voorlichting aan kankerpatiënten en hulpverleners

Dat gezegd hebbende; 71% van de 41 kankerpatiënten die overbleven voor het laatste deel van de studie rapporteert dat het gebruik van mediwiet minimaal 1 symptoom heeft verbeterd. Behalve symptoomverlichting ontdekte deze studie ‘minimale cannabistherapie gerelateerde bijwerkingen’, met slechts 15% van de patiënten die stopt met cannabis vanwege bijwerkingen.

“Deze gegevens kunnen nuttig zijn voor het adviseren van gynaecologische kankerpatiënten omtrent de effectiviteit en bijwerkingen van medicinale cannabis”, concluderen de auteurs. Gezien het gebruik van cannabis onder kankerpatiënten denken de onderzoekers dat “verbeterde voorlichting aan zowel patiënten als leveranciers, het gebruik van cannabis voor symptoommanagement gedurende het ziekteverloop kan verbeteren”.

[openingsbeeld: VectorSpace06/Shutterstock]