(advertenties)
(advertentie)
Cannabics Pharmaceuticals heeft de resultaten van een preklinisch onderzoek naar de anti-tumoreffecten van cannabinoïden bekend gemaakt en die zijn zeer bemoedigend. Wederom is door wetenschappers de geneeskrachtige werking van cannabis onomstreden bewezen.

De studie

Tijdens de studie werden kankercellen afkomstig uit bloedmonsters van patiënten blootgesteld aan de belangrijkste stoffen in cannabis. Hieruit kwam naar voren dat deze differentieel gevoelig zijn voor tetrahydrocannbidol (THC) en tetrahydrocannabinolzuur (THCA).

De kankercellen die losgekomen zijn van een primaire tumor en hierdoor circuleren in de bloedbaan, werden geïsoleerd uit bloedmonsters van borstkanker- en prostaatkankerpatiënten. Deze tumorcellen werden behandeld met THC of THCA en hierna werd de levensvatbaarheid van deze cellen nauw gevolgd.

De resultaten geven aan dat de cannabinoïden, afhankelijk van de dosering, een celdodend effect hebben op de tumorcellen. Ook het type kanker en de samengestelde hoeveelheden cannabinoïden bepalen het te behalen resultaat.

Kanker behandelen met cannabinoïden

Dr. Eyal Ballan, mede-oprichter en chief technology officer van Cannabics, zegt: ‘De resultaten van deze studie bevestigen het vermogen van Cannabics om cannabinoïde gevoeligheidstests uit te voeren op tumorcellen die te vinden zijn in het bloed van een patiënt. Middels de in vitro methode wordt een anti-tumoractiviteit gezien die verder onderzocht dient te worden met klinische studies.

‘Hoewel medicinale cannabis momenteel grotendeels wordt gebruikt voor palliatieve doeleinden wanneer we het hebben over kanker, zien we het aantal klinische onderzoeken naar anti-tumoreffecten van cannabinoïden groeien. Voorspeld wordt dat men met de FDA-goedkeuring van cannabinoïden zal proberen verschillende vormen van kanker te behandelen. Het doel is om deze behandelingen aan te passen op een specifieke vorm van kanker, door het nauw opvolgen van de reactie van de cellen op de cannabinoïden én de juiste dosering te vinden.’

Anti-tumoractiviteit cannabis

Cannabics voert high throughput screening (het tegelijkertijd snel uitvoeren van een groot aantal testen) uit, om het verband tussen cannabinoïde doseringen en anti-tumoractiviteit te detecteren met behulp van een groeiende verzameling van menselijke kankercellijnen en verschillende typen en verhoudingen van actieve cannabinoïde verbindingen.

Van deze nieuwe screeningstechnologieën wordt verwacht dat ze een waardevolle databank vormen om medische professionals te helpen bij het opstellen van het meest effectieve behandelplan voor hun patiënten.

Cannabics Pharmaceuticals

Cannabics Pharmaceuticals Inc.  is een op de beurs genoteerd (CNBX) Amerikaans bedrijf – gevestigd in Maryland – dat zich richt op de ontwikkeling van aandoeningsgerichte zorgmiddelen. De bedoeling is dat zij ondersteunende gegevens verstrekken aan artsen en patiënten met betrekking tot een op cannabinoïden gebaseerde therapie.

Het Cannabics onderzoekscentrum is gevestigd in Tel Aviv in Israël, waar het een vergunning heeft van het Ministerie van Gezondheid om zowel wetenschappelijk als klinisch onderzoek uit te voeren. De nadruk van de onderneming ligt op het benutten van de therapeutische eigenschappen van medicinale cannabis.