(advertenties)
(advertentie)

Op donderdag 7 februari dienden Belgische kamerleden van drie partijen een wetsvoorstel in voor het oprichten van een cannabisbureau. Deze overheidsinstelling moet toezicht gaan houden op de teelt van medicinale wiet, wetenschappelijk onderzoek en verstrekken van cannabis aan patiënten. Deze week ging de kogel door de kerk. Het voorstel is goedgekeurd.

Eerder deze maand schreven wij over een ingediend wetsvoorstel van meerderheidspartijen CD&V, Open VLD en MRin België. Het voorstel moet de teelt van medicinale wiet mogelijk maken. Goed nieuws voor Belgische patiënten. Op 26 februari 2019 keurde de Kamercommissie Volksgezondheid het wetsvoorstel  namelijk goed. Hierdoor kan men starten met de oprichting van een federaal cannabisbureau; een flinke stap vooruit in het proces om medicinale cannabis te legaliseren in België.

Doel van het cannabisbureau

Het opzetten van een federaal medicinaal cannabisbureau is de eerste fase is het legaliseren van mediwiet. Het oogmerk van deze fase is cannabis kweken voor medische en wetenschappelijke doeleinden. Het cannabisbureau, dat zal functioneren onder de vleugels van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), moet daarop toezien. Het bureau zal vergunningen toekennen, de geweekte cannabis aankopen, controleren en verder distribueren naar medici, patiënten en onderzoeksinstituten.

Nu het voorstel is goedgekeurd kan het FAGG beginnen met het uitschrijven van een openbare aanbesteding. Bepaalde kwekers krijgen dan een vergunning om op vastgestelde plaatsen een bepaalde hoeveelheid cannabis te telen. Het cannabisbureau gaat vervolgens de handel en in- en uitvoer van medicinale cannabis beheren.

Groeiende markt

Komt er snel een goed werkend medicinaal cannabisbeleid in België [Shutterstock/Lukasz Stefanski]

Nadat België jarenlang vasthield aan een streng medicinaal cannabisbeleid, zit er eindelijk schot in de zaak. Niet verwonderlijk, gezien de ontwikkelingen in buurlanden Nederland en vooral Duitsland.  En dat niet alleen. De afgelopen jaren legaliseerden allerlei landen en Amerikaanse staten mediwiet en zelfs recreatieve cannabis.

Steeds meer overheden zien ook in dat er een miljardenindustrie ontstaat. En de enige belemmering om te profiteren van die industrie is een verbod op medicinale cannabis. Anderzijds kan je je afvragen of geld een correct motief is. Het zou immers om de patiënten moeten gaan. Gelukkig zit dat bij de initiatiefnemende partijen wel snor. Het lijkt erop dat men in België spoedig aan medicinale wiet kan komen.

[Openingsfoto: Shutterstock/Kojin]