(advertenties)
(advertenties)

Een van de meest gehoorde minpunten over medicinale cannabis? De kosten. Wiet is een enorm heilzaam middel, maar veel producten zijn nog steeds illegaal en de legale mediwiet wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Ontdek hier 7 manieren om geld te besparen op medicinale cannabis.

Bespaartip #1: Zoek de beste dosis

We beginnen meteen maar met de belangrijkste tip om te besparen op medicinale cannabis: zoek de beste dosis. Veel mensen gebruiken namelijk veel meer mediwiet dan noodzakelijk. Onnodig en ook nog eens zonde van je geld. Bovendien ervaar je bij een te hoge dosis misschien wel ongewenste bijwerkingen of zelfs een averechts effect.

Dat komt omdat de juiste dosis medicinale wiet heel nauw luistert en ook nog eens bij iedereen verschilt. Ieder mens is anders en ook iedere kwaal is anders. Het is daarom belangrijk om jouw persoonlijke, ideale dosis te vinden. Deze dosis is doorgaans veel lager dan mensen die wiet recreatief gebruiken. Om er high of stoned van te worden dus.

Nog een reden om de dosis zo laag mogelijk te houden is het risico op een averechts effect. Medicinale wiet bij angst is daar een goed voorbeeld van. THC kan in een lage dosis angstgevoelens verzachten. Maar een te hoge dosis wakkert deze gevoelens juist verder aan.

Kortom, less is more. Gebruik daarom de laatst effectieve dosis. Dat is goed voor zowel het heilzame effect als je portemonnee.


LEES OOK:


Bespaartip #2: Timing van de dosis

Naast het vinden van de laagste, meest effectieve dosis is timing belangrijk. Het kan bijvoorbeeld voordelig zijn om ’s nachts te kiezen voor een hogere dosis van een kalmerend wietproduct. Dit bevordert de nachtrust en dus ook het herstel.

Hierdoor verklein je de kans dat je overdag last krijgt van symptomen. En hoe lager de kans op symptomen, hoe lager de dosis die je overdag nodig hebt.

Ook helpt het om elke dosis op dezelfde tijdstippen te nemen. Hiermee voorkom je (net zoals bij elk ander medicijn) doorbraaksymptomen die optreden als er teveel tijd zit tussen twee dosissen. En hoe ernstiger het doorbraaksymptoom, hoe groter de kans dat je een hogere dosis neemt om daar wat aan te doen.

Bespaartip #3: Combineer met gezonde vetten

Actieve bestanddelen in cannabis zijn in vet oplosbaar. Dit betekent dat wel mengen met vet, maar niet met water. Het innemen van medicinale wiet met een vettige bron kan de effectiviteit van ervan vergroten. Vooral als het gezonde vetten zijn die het lichaam goed absorbeert.

Denk hierbij aan een avocado, vis, noten, zaden en pindakaas, eieren, bonen en hennep-, kokos- of olijfolie. Wietolie is vaak verdund met hennep-, kokos- of olijfolie, maar dit is natuurlijk maar een hele kleine hoeveelheid. Voeg zo veel mogelijk gezonde vetten toe aan je eetpatroon voor een betere opname van de werkzame bestanddelen.


LEES OOK:


Bespaartip #4: Verbeter je levensstijl

Goede voeding en voldoende bewegen zijn de basis voor een optimale gezondheid. [Shutterstock/colnihko]

Als je cannabis gebruikt om je gezondheid te verbeteren maar verder geen wijzigingen aanbrengt in je levensstijl, is het een beetje zonde van de moeite en het geld. Je kan dus geld besparen als je medicinale wiet opneemt in een groter gezondheidsplan.

Twee belangrijke elementen hierbij zijn goede voeding en voldoende bewegen. Dat komt niet alleen de gezondheid ten goede, maar ook de werking van je endocannabinoïden-systeem.

Het endocannabinoïden-systeem is een mechanisme waar de werkzame bestanddelen in wiet mee samenwerken. Als dit systeem goed functioneert voel jij je beter. Een belangrijke stimulans is bewegen. Door voldoende te bewegen maakt het lichaam cannabinoïden aan die lijken op THC. Daardoor kan je beter omgaan met pijn, heb je een beter humeur en minder last van de kwaal.

Als je endocannabinoïden-systeem goed werkt, ben je bovendien minder afhankelijk van toegevoegde cannabinoïden uit wiet. Je hebt dus minder mediwiet nodig en dat scheelt in de kosten.

Bespaartip #5: Kies kosteneffectieve producten

Een eenvoudige manier om geld te besparen op medicinale cannabis is kiezen voor kosteneffectieve producten. Een flesje full-spectrum wietolie kost bijvoorbeeld 100 euro. Daarmee kan je ook 10 gram wiet kopen.

Als je een maand doet met wietolie en twee weken met wiet, dan is het vanuit kostenoogpunt beter om voor wietolie te kiezen. Maar verrijk je met 10 gram wiet een fles olijfolie waar je twee maanden mee doet, dan is dat weer voordeliger.


LEES OOK:


Bespaartip #6: Koop groot in

Dit principe geldt dit eigenlijk voor alles: hoe meer je koopt, hoe lager de prijs. Alleen bij wiet uit de apotheek zal het niet lukken. Die hanteert sowieso een maximale hoeveel wiet die ze wekelijks mogen verstrekken. Maar coffeeshops, jouw via via-contactpersoon en zelfs social clubs staan wel open voor kwantumkorting. Dit moet je dan wel zelf aankaarten.

Bespaartip #7) Kweek je eigen mediwiet

Buiten wiet kweken is de meest eenvoudige en goedkoopste manier. Maar je kan ook het hele jaar door binnen wiet kweken, zoals in deze kweekkast.

De goedkoopste manier om aan medicinale wiet te komen is zelf kweken. Helemaal als je buiten kweekt. Je investeert dan alleen in zaadjes, potten, aarde en eventueel wat voeding. Als je binnen kweekt is de eerste investering hoger. Maar dit verdient zich ruimschoots terug. Maak je daarna zelf wietolie? Dan is dit de goedkoopste wietolie.

Zelf mediwiet kweken heeft nog meer voordelen. Je weet bijvoorbeeld zeker dat je de wietsoort kweekt die perfect aansluit bij jouw wensen. Bovendien heb je ultieme controle over de kweekomstandigheden. Je weet dus zeker dat er geen pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.


LEES OOK:


Cannabisproducten zijn niet goedkoop. Maar een zorgvuldige planning kan je helpen om je medicijn effectiever te gebruiken en de euro’s een beetje op te rekken.

[Openingsfoto: Shutterstock/ElRoi]
(advertenties)