(advertenties)
(advertentie)

De cannabisplant bevat honderden werkzame bestanddelen die ook nog eens met elkaar samenwerken. Dit maakt wiet een geweldige plant met bijzonder veel heilzame eigenschappen. Maar het is niet de enige geneeskrachtige plant die de natuur ons geeft. Ontdek hier 15 andere heilzame kruiden die je kan proberen, met of zonder cannabis.

Er zijn heel veel kruiden met – net als cannabis – verbazingwekkende medicinale eigenschappen. Ook kunnen veel van deze kruiden de werking van jouw mediwiet versterken. In dit artikel nemen we er vijftien onder de loep, doe er je voordeel mee!

1. lavendel 

Lavendel is een kruid met een kalmerende werking. Veel mensen zijn bekend met de gunstige invloed van deze plant op slaap. Wist je dat lavendel daarnaast ook kan helpen bij het bestrijden van angsten?

Lavendel is veruit een van de meest makkelijk te combineren kruiden met cannabis. Je kunt bijvoorbeeld niet alleen wat lavendelblaadjes in je verdamper stoppen. De essentiële olie van lavendel heeft ook sterk helende eigenschappen die je niet moet onderschatten. De bloem geurt heerlijk en een van de primaire aroma’s in de plant werkt bij oraal gebruik bewezen antiolytisch.

Ook bevat lavendel het terpeen linalool, eentje die je ook terug kunt vinden in cannabis. Linalool werkt kalmerend en wanneer je lavendel en cannabis combineert, zal het de anti-angst eigenschappen versterken. Het terpeen reageert ook op de temperatuurreceptoren in ons lichaam, waardoor je het kruid tevens met succes kan inzetten bij de plaatselijke behandeling van brandwonden.

Lavendel werkt goed bij angst, stress en brandwonden.

2. Copaiba

Copaiba is een etherische olie, afkomstig uit Zuid-Afrika maar komt ook veel voor in Mexico. Deze bijzondere olie wordt gewonnen uit de stam van de Copaiba-boom. Hoewel copaiba wereldwijd voor de meeste mensen nog onbekend is, heeft deze etherische olie een aantal unieke eigenschappen als medicinaal kruid.

Mogelijk vraag je je nu af wat copaiba-olie dan zo geweldig maakt. Wel, het is een van de grootste bronnen waaruit de aroma-verbinding genaamd beta-caryophyllene (BCP) gewonnen kan worden. Dit is een terpeenmolecuul dat zorgt voor een scherp, peperachtig aroma. Deze verbinding is gevonden in verschillende planten, waaronder cannabis, zwarte peper en kruidnagel.

 

Verrassend genoeg kan dit terpeen interageren met enkele van dezelfde lichaamseigen cannabinoïden-receptoren als cannabis. Net als bijvoorbeeld CBD, geeft het geen psychoactief effect.

Copaiba werkt goed tegen pijn, ontstekingen en het zorgt voor ondersteuning van het immuunsysteem.

LEES OOK: 6 medicinale eigenschappen van terpenen in cannabis

3. Vlas

Gemalen lijnzaad en vlasolie zijn plantaardige bronnen van omega-3-vetzuren. [Shutterstock/Mikhail Gnatkovskiy]

Voldoende gebruik van vetzuren in onze voeding is noodzakelijk voor de werking van onze endocannabinoïden. Onderzoek suggereert zelfs dat een dieet met gebalanceerde omega-3 en omega 6-vetzuren deze werking aanzienlijk kan verhogen.

Helaas bevat het standaard dieet in de westerse wereld een tekort aan omega-3-vetzuren. Gemalen lijnzaad en vlasolie zijn plantaardige bronnen van omega-3-vetzuren. Niet alleen verbeteren deze vetzuren de gezondheid van onze endocannabinoïden, ze versterken ook de algehele gezondheid van ons zenuwstelsel.

Vlas is goed voor ons zenuwstelsel en de gezondheid van onze endocannabinoïden.

LEES OOK: Visolie versus Hennepolie • welke is gezonder?

4. Dennennaalden

Cannabis- en pijnbomen hebben iets belangrijks gemeen, namelijk een terpeen genaamd alpha-pineen. Zoals de naam al doet vermoeden heeft alfa-pineen een fris en pijnboom-achtig aroma. Deze verbinding kent bronchusverwijdsende effecten, waardoor het een bijzondere werking heeft bij aandoeningen van de longen.

Dennennaalden kunnen worden gebruikt om thee van te maken. Etherische olie met dennen kan middels een diffuser worden ingeademd voor aromatherapie doeleinden. Ook kan de olie worden gemengd met een zogenaamde drager-olie (bijvoorbeeld kokosolie). Op die manier kan je het op de huid aanbrengen, zoals op de borst.

Gebruik bij het maken van thee overigens geen giftige varianten zoals taxus, de ponderosa-den of de norfolk Island-den. Koop dennenthee bij een natuurwinkel of specialist. 

Dennennaalden zijn inzetbaar bij hoest, slijmvorming en verstoppingen. 

LEES OOK: Pineen – anti-kanker en geheugen verbeterend terpeen

5. Echinacea 

Echinacea is een geweldig geneeskrachtig kruid dat al heel lang wordt gebruikt als homeopathisch middel tegen verkoudheid. En om de algehele weerstand op te krikken. Echinacea is eigenlijk een cannabinoïde op zichzelf. Het blijkt dat deze mooie bloem ook een paar overeenkomsten heeft met cannabis.

Ten eerste is gebleken dat sommige soorten echinacea de CB2-receptor gebruiken en de manier waarop ze dat doen is vergelijkbaar met cannabis. Bovendien is de bloem in staat om de heropname van bepaalde endocannabinoïden te voorkomen. Deze manier van werken is vergelijkbaar met die van cannabidïol (CBD). Deze bevindingen suggereren op hun beurt dat echinacea ontstekingsremmende effecten kan hebben en de immuunrespons kalmeert.

Echinacea is goed bij het ondersteunen van het immuunsysteem en werkt ontstekingsremmend.

LEES OOK: Andere planten die ook cannabinoïden bevatten

6. Cacao 

Er zijn naast wiet andere planten in de natuur gevonden waar THC-achtige stoffen in te vinden zijn, zoals cacao. [Foto: shutterstock/Creative Family]

Net als echinacea bevat cacao verbindingen die de afbraak van de stemmingsbevorderende endocannabinoïden blokkeren. Door het voorkomen van de afbraak van bepaalde endocannabinoïden, zorgt cacao ervoor dat deze gelukkig makende moleculen voor langere tijd in onze inwendige circulatie blijven.

Hoewel er al langer gezegd wordt dat chocolade in staat is om de psychoactieve werking van wiet te verbeteren, suggereert onderzoek ook dat het een ware superfood is met direct effect op het endocannabinoïden-systeem.

Cacao biedt ondersteuning van het endocannabinoïden-systeem en zorgt voor een positief welzijn.

LEES OOK: Cacao verlengt het gelukzalige effect van THC in cannabis

7. Citroengras 

Myrceen, een terpeen met een muskusachtig aroma, wordt verantwoordelijk gehouden voor de kalmerende effecten van wiet. Wil je deze werking versterken, dan zou je wiet en citroengras kunnen combineren. Citroengras kan als smaakstof aan gerechten worden toegevoegd, maar ook in de thee en als etherische olie kent het een prettige werking.

Net als veel cannabissoorten, bevat ook citroengras myrceen. De aanwezigheid van deze slaapverwekkende fytochemische stof kan verantwoordelijk zijn voor de kalmerende werking van dit smaakvol medicinaal kruid.

Citroengras zorgt voor sedatie, ontspanning en werkt pijnstillend.

LEES OOK: Myrceen • terpeen met verborgen superkracht in cannabis

8. Citroenmelisse

Als je angst wil verlichten en beter wil slapen, is citroenmelisse een ander kalmerend kruid om toe te voegen aan je arsenaal. Citroengras kan je namelijk helpen te ontspannen en het verlicht stress. Als familielid van de munt familie, heeft citroenmelisse ook wetenschappelijk aangetoonde gunstige cardiovasculaire effecten.

Net zoals sommige cannabissoorten, zwarte peper en copaiba, bevat citroenmelisse bèta-caryofylleen. Deze verbinding heeft niet alleen een effect op het immuunsysteem, maar er is ook een anti-angsteffect aangetoond tijdens een onderzoek met knaagdieren.

Citroenmelisse kan als thee worden geconsumeerd, als supplement worden ingenomen, als aromatherapie worden gebruikt en lokaal worden aangebracht op de geïrriteerde huid.

Citroenmelisse heeft een positieve invloed op de slaap, zorgt voor ontspanning en biedt stressverlichting.

LEES OOK: β-caryofylleen – Krachtig cannabinoïde-achtig terpeen

9. Witte wilgenbast

Paracetamol is afgeleid van witte wilgenbast. [Shutterstock/Kalcutta]

Heb je je ooit afgevraagd waar paracetamol vandaan komt? Hedendaagse veel gebruikte medicijnen komen veelal voort uit de werking van planten. Bijvoorbeeld aspirine; dit werd gesynthetiseerd uit een stof gevonden in de witte wilgenschors, genaamd salicin.

Degenen die pijn willen verlichten zonder gebruik te maken van niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen, kunnen de ontstekingsremmende voordelen van cannabis en de pijnstillende werking van witte wilgenbast zeker waarderen.

Zowel wietolie als witte wilgenbast kunnen worden toegevoegd aan een heet bad om pijnlijke gewrichten, spieren en huidontstekingen te verlichten. Witte wilgenschors kan ook worden geconsumeerd als thee bij hoofdpijn en andere veel voorkomende pijnen. De bast kent minder bijwerkingen dan aspirine. Net als bij ander pijnstillers is het echter belangrijk om witte wilgenschors alleen te gebruiken wanneer dat nodig is en overmatig gebruik te voorkomen.

Salicin – het pijnstillende ingrediënt in witte wilgenschors – wordt door de lever omgezet in salicylzuur. Hierdoor heeft het eigenlijk dezelfde werking als aspirine.

Witte wilgenbast kan ingezet worden bij ontstekingen en pijn.

LEES OOK: Onderzoek bevestigt: pijnstilling wiet 30 keer sterker dan aspirine

10. Maca 

Maca is een familielid van de radijsfamilie en is een populair kruidensupplement voor hormonale ondersteuning. Het kruid is geweldig voor onze immuunfunctie en de energieniveaus.

Interessant is dat recent onderzoek suggereert dat de wortel van de plant verbindingen bevat met vergelijkbare werkingen als cannabis.

De plant bevat verbindingen die inwerken op het endocannabinoïde-systeem. Ook de niveaus van de endocannabinoïden worden beïnvloed. Net als cacao en echinacea kunnen sommige fytochemicaliën in maca de afbraak van endocannabinoïden voorkomen.

Maca ondersteunt het geestelijk welbevinden, zorgt voor energie en bevordert de immuunfunctie.

11. Kava

Kava is het primaire ingrediënt in een traditionele Zuid-Amerikaanse drank. De drank staat al langer bekend om zijn kalmerende en anxiolytische eigenschappen, maar pas onlangs hebben wetenschappers ontdekt dat een verbinding in de drank mogelijk overeenkomsten heeft met cannabis. Het gaat om de verbinding yangonine.

Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat deze fytochemische stof de CB1 cannabinoïdereceptor inschakelt, een locatie waarop THC zich richt. Het is helaas onduidelijk welk effect yangonin heeft op deze cellocatie.

Voorlopige speculaties suggereren echter dat de betrokkenheid van de kava bij het endocannabinoïde-systeem de reden kan zijn van het optreden van enkele ontspannende effecten.

Kava vermindert stress en zorgt voor ontspanning.

12. Kamille 

Kamille heeft veel heilzame eigenschappen. [Shutterstock/Subbotina Anna]

Kamille heeft verrassende ontstekingsremmende eigenschappen. Als je voor het slapengaan een kop warme  kamillethee drinkt, word je zeker weten slaperig. Hierdoor is kamille al hele lange tijd een geneeskrachtig kruid voor vele mensen.

Deze vrolijke bloem heeft echter nog meer in zijn mars: Kamille bevat een naar bloemen geurend terpeen dat ook aanwezig is in sommige cannabissoorten. We hebben het over het terpeen bisabolol. Van Bisabolol is bekend dat het ontstekingsremmende effecten heeft en wordt gezegd dat het ook een bijzondere werking heeft voor de huid.

Kamille-extract zou bovendien een bijzonder nuttig ingrediënt kunnen zijn voor diegenen die zelf ontstekingsbestrijdende cannabiszalf willen maken.  

Kamille is rustgevend, zorgt voor een gezonde huid en behandelt ontstekingen.

LEES OOK: Onderzoekers ontdekken hoe wiet ontstekingsremmend werkt

13. Ananas 

Ananas mag dan misschien geen kruid zijn, maar de vrucht bevat wel een enzym dat gunstig is voor de gezondheid van onze longen. Zoveel werd in ieder geval duidelijk uit onderzoek met diermodellen.

Het enzym in kwestie is bromelaïne en komt het meest voor in ananassap, de kern en de stengels. Gelukkig zijn er ook geconcentreerde bromelaïne-supplementen beschikbaar. Wel kan ons maagzuur een negatieve invloed hebben op de werking van dit enzym. De effecten van bromelaïne op de gezondheid van de longen zullen dus vooral merkbaar zijn voor degenen die cannabis  met dit bestanddeel verdampen. Dan blijft de spijsvertering buiten spel.

Ananas heeft een gunstige invloed op onze longen.

14. Sint-janskruid

Het is al langere tijd bekend dat sint-janskruid een effect heeft op serotonine-receptoren. Serotonine is een stemming bevorderende neurotransmitter die het zogeheten doelwit is van veel voorgeschreven antidepressiva. Als je dus met depressie worstelt, is sint-janskruid een geneeskrachtig kruid dat een grote positieve bijdrage kan leveren. Cannabisverbindingen zoals CBD hebben ook een effect op serotonine-receptoren. Het toevoegen van een paar druppels CBD-olie aan een warme mok sint-janskruidthee kan dan ook het humeur enorm verbeteren en een positief gevoel van welzijn bevorderen.

Uit voorzorg wordt vaak gezegd dat mensen met een manische depressie (bipolaire stoornis) voorzichtig moeten zijn met sint-janskruid vanwege de serotonine stimulerende werking. Voor iedereen met een psychische aandoening is het het beste om met een arts te praten voordat je begint met het gebruik van geneeskrachtige kruiden.

Sint-janskruid biedt een bijzonder effectieve ondersteuning van de stemming.

LEES OOK: CBD • een effectief en snelwerkend antidepressivum

15. Ashwagandha 

Ashwagandha wortels en poeder. [Shutterstock/Eskymaks]

Ashwagandha is een wortel die veel wordt gebruikt in de Indiase Ayurvedische geneeskunde welke tevens goed te combineren is met cannabis. Het wordt beschouwd als een adaptogeen, wat betekent dat het je lichaam helpt te herstellen van stress. Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat het kruid ook aanzienlijke anxiolytische eigenschappen heeft. Het blijkt dat het kruid effectiever is in het verlichten van angstsymptomen dan een placebo.

Als geneeskrachtig kruid kan ashwagandha gunstig zijn voor diegenen die van tijd tot tijd verlichting zoeken van hun stress en zorgen.

LEES OOK: Cannabis: een sterk medicijn volgens de Ayurvedische geneeskunde

[Openingsfoto: Shutterstock/fotohunter]