(advertenties)
(advertentie)
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis stopt in 2017 met het vergoeden van medicinale cannabis. Op basis van onderzoeken naar synthetische (nep)wiet stelt de verzekeraar dat cannabis geen medicinale waarde heeft. Een schandalige beslissing die veel patiënten het leven onnodig moeilijk gaat maken. Chronische patiënten met een medische indicatie voor het gebruik van cannabis, moeten vanaf nu diep in de buidel tasten of zich tot het criminele circuit wenden voor hun medicijn.

Schandalig besluit

Op hun website geeft de verzekeringsmaatschappij aan: “In 2017 mogen wij cannabis nu niet meer vanuit de basisverzekering vergoeden. De reden is dat in recent wetenschappelijk onderzoek de werking van medicinale cannabis niet is aangetoond. Om dezelfde reden kiezen wij er ook voor om cannabis niet te vergoeden vanuit de aanvullende verzekering”. Sorry?

Het is duidelijk dat de verzekeraar niet op de hoogte is van échte onderzoeken. En dat blijkt nogmaals als we het Zilveren Kruis vragen om een reactie. Ze baseren het besluit namelijk op een achterhaald rapport waar onze zustersite RollingStoned al eerder over schreef.

Er zit bij de beleidmakers duidelijk een schroefje los. Ze baseren het besluit op basis van onderzoeken naar NEP-wiet. Foto: shutterstock/Minerva Studio]

Er zit bij de beleidmakers duidelijk een schroefje los. Ze baseren het besluit op basis van onderzoeken naar NEP-wiet. Foto: shutterstock/Minerva Studio]

Appels en peren

Het rapport, gepubliceerd in de Journal of American Medical Association, onderzocht 79 onafhankelijke onderzoeken naar het medisch nut van cannabinoïden. Op zich een prima onderzoek. Ware het niet dat het in liefst 77 van de 79 gevallen niet gaat om echte cannabis maar om synthetische cannabinoïden! Ja, die werken inderdaad niet zo goed als the real thing. Een klassiek geval van appels met peren vergelijken.

Medicinale cannabis is de laatste jaren juist bezig met een comeback. We zien talloze onderzoeken voorbij komen met positieve resultaten. Om maar niet te spreken over de duizenden getuigenissen van patiënten die hun ziektes behandelen of soms zelfs genezen met wiet. Daarnaast heeft zelfs het Amerikaanse kankerinstituut toegegeven dat THC kankercellen kan doden. Zilveren Kruis, lezen jullie mee?

Gevolgen voor patiënt

Als de verzekering compleet stopt met het vergoeden van de geneeskrachtige plant worden veel patiënten de dupe. Zeker patiënten die veel wiet nodig hebben voor hun behandeling gaan onzekere tijden tegemoet. Apotheekwiet is namelijk zonder vergoeding aardig aan de prijs. Het gevolg is dat veel mensen op zoek moeten naar alternatieven in de criminele sector.

Het Zilveren Kruis voedt met deze beslissing het stigma rondom cannabis. Ook dwingen ze patiënten zich te wenden tot het criminele circuit. [Foto: shutterstock/sangriana]

Het Zilveren Kruis voedt met deze beslissing het stigma rondom cannabis. Ook dwingen ze patiënten zich te wenden tot het criminele circuit. [Foto: shutterstock/sangriana]

Naar verwachting zal men heil zoeken in coffeeshopwiet waarvan de herkomst onbekend is en door het ‘achterdeurbeleid’ officieel illegaal is. Patiënten kunnen er ook voor kiezen zelf hun medicijn te kweken. Iets dat door het scheve gedoogbeleid van de Nederlandse overheid ook niet makkelijk gemaakt wordt. Wij moedigen patiënten overigens wel aan om zelf hun medicijn te kweken. Kleinschalig en op een veilige manier zou iedereen daar het recht toe moeten hebben.

In het ergste geval zorgt deze beslissing ervoor dat men in het criminele circuit op zoek moet naar cannabis. Dit geeft criminelen de kans om het gat wat Zilveren Kruis achterlaat op te vullen. Het Zilveren Kruis geeft aan dat patiënten die in 2016 nog een vergoeding kregen een brief zullen ontvangen over het besluit. Er is ook een overgangsregeling tot 2017 aangekondigd.

Slechte regeling

Het was al niet makkelijk voor patiënten om hun mediwiet vergoed te krijgen. Bij het Zilveren Kruis moest een neuroloog of oncoloog een motivatie insturen om in aanmerking te komen. Moeilijk, want artsen zijn vaak niet eens op de hoogte van het endocannabinoïden-systeem. Het lichaamseigen systeem dat reageert op de werkzame stoffen uit wiet en daarmee allerlei processen in je lichaam regelt. Maar zelfs mét zo’n motivatie van een arts kwam slechts een beperkte groep terminale en chronisch zieken voor vergoeding in aanmerking.

We kunnen dus wel zeggen dat het Zilveren Kruis nooit écht heeft opengestaan voor mediwiet. Echter is deze beslissing het laatste wat wij verwachtten in deze tijd. Waar over de hele wereld gigantische stappen worden genomen in de (medicinale) cannabissector, laat Nederland zich van z’n slechtste kant zien. Bravo Zilveren Kruis.

[Openingsfoto: shutterstock/Marcos Mesa Sam Wordley]