(advertenties)
(advertentie)

Amerikaans onderzoek wijst uit dat vrouwen die cannabis gebruiken vaker en meer bevredigende seks hebben. ‘Onze resultaten tonen aan dat een toenemende frequentie van cannabisgebruik wordt geassocieerd met een verbeterde seksuele functie, verhoogde tevredenheid, orgasme en seksueel verlangen’, melden de onderzoekers.

Het onderzoeksteam, verbonden aan het academisch ziekenhuis van de universiteit van Stanford in Californië, werkte samen met een keten van dispensaries, legale cannabiswinkels. Vrouwelijke klanten konden in 2020 een anonieme enquête invullen. 452 klanten deden dit en vormen de onderzoekspopulatie. De resultaten werden uiteindelijk gepubliceerd in het vakblad ‘Sexual Medicine’.

Female Sexual Function Index

Om de seksualiteit van de vrouwen in kaart te brengen gebruikten de onderzoekers de Female Sexual Function Index (FSFI) enquête. Met deze veelgebruikte vragenlijst kunnen vrouwen aangeven hoe hun seksleven er in de afgelopen vier weken uit zag.

Hoe hoger de FSFI score, hoe beter iemand seksueel functioneert. Een Nederlandse versie van de vragenlijst is hier te vinden.

Vrouwen die regelmatig cannabis gebruiken, hebben een hogere Female Sexual Function Index. Foto: andrey_l, Shutterstock

Van de 452 vrouwen gebruikte 72,8% meer dan zes keer per week cannabis; in de meeste gevallen (46,7%) rookten ze gedroogde cannabis. ‘Vrouwen die meer cannabisgebruik rapporteerden, rapporteerden hogere FSFI-scores’, schrijven de onderzoekers.

‘Bovendien ging een toename van de frequentie van cannabisgebruik met één extra keer per week gepaard met een toename van de totale FSFI score en subdomeinen, inclusief het seksuele verlangen domein, het opwindingsdomein, het orgasmedomein en het tevredenheidsdomein.’ Het effect was het sterkt op het domein van het seksuele verlangen.

Wietsoort en consumptiemethode geen invloed

Het werkt ook andersom: ‘Voor elke extra stap van de intensiteit van het cannabisgebruik, nam de kans op het melden van seksuele disfunctie bij vrouwen met 21 procent af’, aldus de onderzoekers. Kort samengevat: cannabis maakt vrouwenmeer opgewonden en tevredener over de seks die ze hebben.

Opmerkelijk: ‘Consumptiemethode van cannabis en de soort wiet hadden geen consequente invloed op FSFI-scores of de kans op seksuele disfunctie.’ Met andere woorden: de soort cannabis en de manier waarop de cannabis wordt geconsumeerd maken weinig verschil.

Waarom cannabis de vrouwelijke seksualiteit kan verbeteren staat wetenschappelijk nog niet vast. Al is het maar omdat er nog maar erg weinig specifiek onderzoek naar dit onderwerp bestaat. Uit eerder onderzoek is wel duidelijk dat endogene – door het lichaam zelf geproduceerde – cannabinoïden als arachidonoyl ethanolamide en 2-arachidonoylglycerol correleren met verhoogde seksuele opwinding.

Het ligt voor de hand dat het gebruik van phytocannabinoïden – afkomstig uit de cannabisplant – een soortgelijk effect heeft.

Het soort wiet en de manier van consumeren heeft nauwelijks invloed. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Minder angst, tijdsperceptie en serotonine

De onderzoekers noemen een tweede mechanisme dat waarschijnlijk een rol speelt. ‘Aangezien veel patiënten cannabis gebruiken om angst te verminderen, is het mogelijk dat een vermindering van angst geassocieerd met een seksuele ontmoeting de ervaring kan verbeteren en zou kan leiden tot verbeterde tevredenheid, orgasme en seksuele opwinding.’ THC kan bovendien de perceptie van tijd veranderen, ‘wat de gevoelens van seksueel genot kan verlengen’, aldus de onderzoekers.

Een laatste verklaring voor het positieve effect van cannabisgebruik op de vrouwelijke seksualiteit: ‘CB1, een cannabinoïde-receptor, is aangetroffen in serotonerge neuronen die de neurotransmitter serotonine afscheiden, welke een rol speelt bij de vrouwelijke seksualiteit van vrouwen. Activering van de CB1 receptor kan dus leiden tot een verbetering van het seksuele functioneren.’

‘Wippen en glijen’

Zowel de legendarische protestzanger Armand als de godfather van de Nederlandse hiphop Def P blijken dus wetenschappelijk gelijk te hebben met hun songteksten over dit fenomeen.

In ‘Hasjiesjman’ noemt Armand cannabis ‘een wondermiddel voor hen die de keuken niet zien zitten / En je kunt er ook zo uitgebreid mee wippen’.

En in de Osdorp Posse klassieker ‘Steek ‘m op’, rapt Def P: ‘We worden higher / Het maakt ons blijer / En als ik ga vrijen dan blijf ik glijen’.

[Bron: ‘Assessment of the Association of Cannabis on Female Sexual Function With the Female Sexual Function Index’, Alex M. Kasman, MD, MS, Hriday P. Bhambhvani, BS, Genester Wilson-King, MD, Michael L. Eisenberg, MD.  https://www.smoa.jsexmed.org/article/S2050-1161(20)30086-6/fulltext]