(advertenties)
(advertentie)
Steeds meer medicinale cannabisgebruikers kweken hun eigen medicijn. Dat kan natuurlijk niet het hele jaar door buiten. Sommige patiënten hebben daarom een binnenkweekruimte. Branden door kweekruimtes worden helaas altijd breed uitgemeten in de pers. Deels onterecht want kokkerellen, brandende kaarsen en gewone huishoudelijke apparatuur zijn veel vaker voorkomende oorzaken van brand. Toch kun je maar beter de nodige veiligheidsmaatregelen nemen bij het inrichten van een kweekruimte.

Als thuiskweker moet je extra op de veiligheid van je kweekruimte letten. Een brand is op zich al erg genoeg, maar wanneer die veroorzaakt wordt door een kweekruimte ben je nog eens een stuk verder van huis. De meeste brandverzekeringen keren dan niet uit, om nog maar niet te zwijgen van de ellende die je verder nog boven het hoofd hangt. Reden te meer om de nodige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Makkelijker thuiskweken kan trouwens met de Mediwiet kweekkast.

Stroomvoorziening

Een kleine thuiskwekerij hoeft geen extra brandgevaar op te leveren wanneer je alles netjes aansluit. Er is absoluut geen reden om stroom te stelen wanneer je puur voor je eigen gebruik wiet kweekt dus doe dat om te beginnen ook niet! Wat je wel moet doen is zorgen voor een brandveilige aansluiting van alle apparatuur in je kweekruimte. Zorg er om te beginnen voor dat je over voldoende capaciteit beschikt, dus ga geen kweekruimte aansluiten op dezelfde groep in je meterkast als die van je wasmachine en droger.

Lijkt je meterkast hierop? Laat dan nieuwe stroomgroepen met aardlekschakelaars installeren door een elektriciën en reserveer een aparte groep voor je kweekapparatuur.

Lijkt je meterkast hierop? Laat dan nieuwe stroomgroepen met aardlekschakelaars installeren door een elektriciën en reserveer een aparte groep voor je kweekapparatuur.

Het beste is om een aparte groep met aardlekschakelaar speciaal voor je kweekje te reserveren. Een aardlekschakelaar schakelt direct de stroom uit in het geval van een kortsluiting. Controleer ook of de bedrading van het stopcontact waarop je kweekapparatuur aansluit geaard is en niet uit oude, aan elkaar geknoopte kabels bestaat. Laat is dat geval eerst nieuwe kabels trekken.

Overige stroomkabels laat je ook niet op een kluitje bij je kweekruimte liggen. Bind ze vast en werk nauwkeurig en netjes. Als je het netjes sorteert hou je alles overzichtelijk en valt je het direct op wanneer er iets niet helemaal in de haak ligt.

 • Zorg liefst voor een aparte stroomgroep
 • Verzeker jezelf ervan dat de groep geaard is
 • Trek zo nodig nieuwe bekabeling voor de groep
 • Zorg dat de groep een aardlekschakelaar heeft
 • Werk netjes en bind stroomkabels vast waar ze geen kwaad kunnen

HPS & relais

Een van de zwakke schakels op het gebied van elektra in een kweekruimte is de schakelklok waarmee je de kweeklamp aanstuurt. HPS kweeklampen trekken bij het inschakelen een hoge piekstroom die schakelklokken niet aankunnen. De veilige oplossing voor dit probleem is een relais te gebruiken. Het relais kan de piekstroom wel aan en wordt aangestuurd door de schakelklok, het relais schakelt vervolgens de lamp in zodat deze de piekstroom opvangt en niet de schakelklok zelf.

Gebruik een schakelklok met ingebouwd relais om de piekstroom van een HPS kweeklamp op te vangen.

Gebruik een schakelklok met ingebouwd relais om de piekstroom van een HPS kweeklamp op te vangen.

Het aansluiten van een relais is niet iets dat iedereen zomaar zelf kan doen, maar gelukkig zijn er kant en klare schakelklokken te koop met een ingebouwd relais. Gebruik deze, of koop een kant en klaar schakelbord met relais, maar sluit een kweeklamp nooit direct op een gewone timer aan.

 • Een relais vangt de piekstroom op voor de schakelklok
 • Gebruik een schakelklok met ingebouwd relais of koop een schakelbord met relais
 • Zonder relais kan een schakelklok doorbranden

Voorschakelapparaten

HPS kweeklampen hebben een voorschakelapparaat nodig om te kunnen inschakelen. Moderne voorschakelapparaten zijn digitaal en een stuk veiliger dan de analoge VSA’s die heet worden. Ieder wattage heeft een passend voorschakelapparaat, dus sluit geen 600 Watt lamp aan op een 400 Watt voorschakelapparaat! Kies bij voorkeur een digitaal voorschakelapparaat en plaats deze buiten je kweekruimte op een brandveilige plaats, bijvoorbeeld op een stuk leisteen. Een dubbele laag gipsplaten hebben ook een brandwerende werking om je VSA op te plaatsen. Soms zie je analoge voorschakelapparaten die direct op een houten plaat zijn geschroefd, doe dit dus zeker niet.

Voorschakelapparaten hebben een sticker die aangeeft hoe je de kabels en de aardedraad moet aansluiten. Verzeker jezelf ervan dat je alles goed op de aangegeven polen hebt aangesloten en gebruik die aarde aansluiting! Controleer alles goed en dubbel voor je de stekker in het stopcontact steekt!

 • Kies voor een digitaal voorschakelapparaat dat geschikt is voor het Wattage van je HPS kweeklamp
 • Plaats het voorschakelapparaat buiten de kweekruimte
 • Plaats het voorschakelapparaat op een brandveilige plek zoals op een leisteen of een dubbele laag gipsplaten
 • Controleer de aansluitingen en gebruik die aardedraad!

Water & stroom

In een kweekruimte werk je met stroom en water tegelijk. Nu gaan stroom en water zoals je zult begrijpen niet goed samen, dus dien je de twee goed van elkaar te scheiden. Hou voor jezelf de regel aan dat je alles wat met stroom te maken heeft minstens een meter boven de grond houdt, en alles dat met water te maken heeft op de grond. Laat dus geen stekkerdozen op de grond liggen en verzeker jezelf ervan dat water op geen enkele manier bij elektra kan komen.

 • Water en elektra gaan niet goed samen
 • Hou alle elektra hoger dan een meter
 • laat geen apparaten of stekkerdozen op de grond liggen

Noodsituaties

Ook al werk je nog zo voorzichtig en heb je alles veilig aangesloten, een ongeluk blijft in een klein hoekje zitten. Automatische brandblussers kunnen een brand in de kiem smoren, installeer ze op de risicoplekken zoals boven je voorschakelapparaat en boven de algehele kweekruimte. In het geval van een brand wordt die dan direct geblust zonder tussenkomst van jezelf of de brandweer. Er zijn verschillende typen zoals de Mabo brandblusser die de brand verstikt met een explosie van blusstof of poederblussers met sprinklerkoppen. Zorg ook voor voldoende rookmelders in je woning.

De Mabo brandblusser blust een brand in een noodsituatie zonder tussenkomst van een mens.

De Mabo brandblusser blust een brand in een noodsituatie zonder tussenkomst van een mens.

 • Gebruik automatische brandblussers op risicoplekken
 • Monteer voldoende rookmelders in huis

Check en dubbelcheck

Controleer alle aansluitingen en je kweekruimte alvorens die in gebruik te nemen. Controleer het goed en grondig en blijf dit met regelmaat doen. Let daarbij bijvoorbeeld ook op metalen kettingen wanneer je die gebruikt voor het ophangen van een kweeklamp. Wanneer je de lamp hoger hangt, kan een loshangend stuk ketting tegen de aansluitingen van je lamp komen en daar kortsluiting veroorzaken wanneer je dit niet opmerkt, gebruik liever speciale in hoogte verstelbare hangers. Let ook op alles wat warm wordt en controleer of hier geen planten te dicht bij in de buurt groeien. Let ook op dat er geen kabels of bijvoorbeeld tentdoek tegen je lamp aan kan komen.

 • Controleer alles alvorens je kweekruimte in gebruik te nemen
 • Blijf alles met regelmaat in de gaten houden
 • Let op met metalen kettingen indien je die gebruikt
 • Kijk uit met alles wat warm of heet wordt

 

Openingsfoto: Gustavo Frazao, Aleksandr Kurganov, Shutterstock.com