(advertenties)
(advertentie)
De Canadese cannabisexpert Matt Mernagh verbaast zich erover hoe gevorderde kwekers met skills, moeite hebben met het ontkiemen van zaden. Om hen (en wellicht jou ook) op weg te helpen legt hij zijn favoriete ontkiem methode voor je uit: in een glas met water.

Een bevriende kweker met behoorlijk wat ervaring belde me laatst in paniek op. Hij ratelde over zijn onvermogen om wietzaden te laten ontkiemen. Gewoonlijk kocht hij ook gewoon stekken, maar hij wilde zijn binnentuin nu met zaden opstarten. Het verbaasde me dat ze geen zaden konden ontkiemen want ze produceren prachtige wiet!

Maar blijkbaar hebben meer mensen echt wel problemen met het ontkiemen van zaden want het is een van de meest gestelde vragen die ik krijg. Mijn maatje aan de telefoon had het over zadenmatten, propagators en natte papieren zakdoekjes en wilde basically weten wat mijn grote ontkiemgeheim was.

Het grote ontkiemgeheim

Geen geheimen hier, ik heb al in een paar video’s uitgelegd hoe gemakkelijk ontkiemen is en ik geloof dat ik er ook al wel over geschreven heb. Bekijk bijvoorbeeld deze vlog die ik over het onderwerp maakte.

Om te beginnen dit: vergeet de papieren handdoekjes methode. Dat is een slechte manier om zaden te ontkiemen en meer iets voor tuinkers in schooltuintjes. Tuurlijk, er zijn mensen die zaden al honderd jaar tussen de papieren zakdoekjes ontkiemt, maar geloof me maar. Ik heb al vele horrorverhalen gehoord over uitgedroogde papieren zakdoekjes.

Geschokt luisterde mijn vriend mijn advies aan, hij geloofde het eerst geeneens. Ik zei hem een gewoon glas water te nemen, daar de zaden in te doen, het glaasje van een etiket te voorzien en terug in de kast te zetten. Vierentwintig uur later zijn de meest kiemkrachtige zaden al uitgekomen en klaar om de grond in te gaan.

Gewone zaden stop ik daarna meestal in een plastic beker met wat vochtige aarde. Vergeet niet om wat gaatjes in de bodem van de bekertjes te prikken. De bekertjes gaan daarna bij mij in een kleine met fluorescente TL-lampen belichtte kweektent. Deze lampen zijn prima voor zaailingen en zorgen voor een fantastische groei. Binnen een week of twee kan ik de jonge plantjes dan probleemloos verpotten.

Autoflower wietzaden

Met autoflower zaden doe ik het een klein beetje anders omdat ik die niet wil verpotten. Autoflowers hebben simpelweg niet de tijd om van het verpotten te bekomen. Dus dan sla ik de plastic bekers en de kleine kiemtent helemaal over en plant ik de uitgekomen zaden direct in hun eindpot. Ze gaan ook meteen onder een krachtiger lamp. De grootste uitdaging met deze autoflowers is volgens mij om ervoor te zorgen dat de aarde niet uitdroogt. Met een 20-uur durende dag onder een hoge intensiteit kweeklamp moet een kweker minstens twee keer per dag checken of de aarde niet te veel uitgedroogd raakt.

Uiteindelijk hangt je zadensucces vooral af van het voldoende water geven en een gezonde omgeving voor ze te verzorgen. Ook na het kiemen kunnen zaailingen gemakkelijk doodgaan als je niet oplet. Ik heb altijd geweldige resultaten met de ontkiem methode in een glas met water, maar als je niet goed oplet kun je ook hier gemakkelijk een zaadje verliezen wanneer je ze vergeet te verzorgen…