(advertenties)
(advertentie)
Het was in 2013 het eerste land op aarde dat cannabis volledig legaliseerde, zowel medicinaal als recreatief. In eerste instantie was het doel hiervan lokale wietconsumenten te beschermen en de zwarte markt te vernietigen. Ondertussen is dat doel bereikt en breidt Uruguay haar cannabisproductie uit om wietolie naar het buitenland te exporteren.

Inmiddels is het vier jaar terug dat de Uruguayaanse president en zijn parlement besloten de productie en verkoop van cannabis te legaliseren. Blijkbaar bevalt de nieuwe situatie het land goed, want nu is besloten de cannabishandel uit te breiden tot buiten de eigen landsgrenzen. De eerste batch medicinale wietolie voor de export zal klaar zijn in december en is bestemd voor Canada en Mexico, volgens persbureau Reuters.

Gelicenseerde wietkweker

Deze voor de export bestemde cannabisolie komt van International Cannabis Corporation (ICC), een beursgenoteerd bedrijf uit Canada en naar eigen zeggen ‘the world’s first industrial, medicinal and recreational cannabis corporation‘. Het is in Zuid-Amerika in elk geval de grootste legale wietproducent; en in Uruguay 1 van de 2 wiettelers die door de overheid zijn uitgekozen voor het leveren van recreatieve cannabis aan de apotheken. Deze kost daar maar 1 euro per gram, letterlijk, en deze lage kosten maken het des te logischer dat het hoofdkantoor van ICC gevestigd is de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo.

Cannabisolie in Uruguay

De CEO van ICC, Alejandro Antalich, laat weten dat zij er ook voor open staan de medicinale cannabisolie in Uruguay zelf te verkopen. ‘Het doel is om de olie te exporten. Maar als de minister van volksgezondheid denkt dat het winstgevend kan zijn in de lokale markt, dan is het idee om dit ook te gaan doen.’ De huidige wet in Uruguay bepaalt dat het wel is toegestaan om medicinale wiet te exporteren, de recreatieve wiet is enkel bestemd voor het land zelf.

Nieuw extractie-lab

Aan de rand van Montevideo wordt in de loop van volgende maand begonnen aan de bouw van een gloednieuw cannabis extractie-laboratorium, zei Antalich. Verwacht wordt dat deze rond april klaar is voor gebruik en ondertussen wordt gebruik gemaakt van een transitory-lab om van de komende oogst al export-wietolie te kunnen maken. Momenteel kweekt ICC op 233 hectares medicinale wiet in Uruguay, maar het is van plan om volgend jaar 10 miljoen dollar in de productie te investeren.