(advertenties)
(advertentie)

Met wiet kan je heerlijk ontspannen en ontstressen, dat weten we allemaal. Het stigmatiserende beeld van de luie stoner die de hele dag videospelletjes speelt, is echter niet meer van deze tijd. Steeds vaker blijkt dat veel succesvolle mensen regelmatig cannabis consumeren. Deze studie doet daar nog een schepje bovenop: wiet motiveert mensen nog beter te presteren tijdens het sporten.

Onderzoekers aan de Universiteit van Colorado ondervroegen meer dan 600 cannabis-consumenten in landen waar wiet legaal is. Zij wilden beoordelen hoe mensen het gebruiken in relatie tot lichaamsbeweging. De resultaten van het onderzoek werden in 2019 gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Public Health. Wat cannabisgebruikers allang wisten bleek het geval. De futloze stoner die nog geen deuk in een pakje boter slaat, bestaat niet.

Cannabis verhoogt de motivatie en het genot van lichaamsbeweging, en verbetert herstel na het sporten

Opheffen van barrières

Bijna 500 deelnemers aan het onderzoek, gaven aan dat ze een uur voorafgaand tot vier uur na training cannabis gebruiken. Op basis van gegevens uit een vragenlijst, hebben deze deelnemers langer gesport dan mensen die geen wiet gebruiken rondom hun sportactiviteit.

Dit geldt opvallend genoeg ook voor deelnemers die hun wiet met tabak consumeren. Deze groep traint gemiddeld maar liefst 43 minuten langer tijdens cardio, en 30 minuten langer tijdens een krachttraining. Nu moedigen wij medicinaal wietgebruik met tabak niet aan. Maar de cijfers zijn wel opvallend hoog.

De onderzoekers hebben uiteraard ook gekeken waar dat aan ligt. Zij stellen dat er enkele bekende belemmeringen zijn om te gaan sporten. Te weten:

  • een gebrek aan motivatie,
  • een moeilijk herstel na het sporten (veel spierpijn),
  • en weinig plezier in de sportactiviteit zelf.

Het gebruik van cannabis lijkt bij te kunnen dragen aan het opheffen van al deze barrières. Zeventig procent van de respondenten gaf namelijk aan het eens, of zelfs enorm eens te zijn met de volgende stelling: ‘Cannabis verhoogt het genot van lichaamsbeweging’. Ook zei 78 procent dat wiet ‘het herstel van lichaamsbeweging verbetert’. En ongeveer 50 procent zei dat het ‘de motivatie verhoogt’.

“Voor zover ons bekend, is dit de eerste studie die houding en gedrag onderzocht met betrekking tot het gebruik van cannabis vóór en na het sporten. Gelet op zowel de toename van legale cannabis als de lage mate van lichaamsbeweging in de VS, moeten volksgezondheidsfunctionarissen de potentiële effecten leren begrijpen”, aldus de onderzoekers.

Een groeiend aantal onderzoeken toont dat veel wietliefhebbers en medicinale gebruikers er (dankzij cannabis) een actieve levensstijl op na houden. [Shutterstock/Pavlovska Yevheniia]

Cannabis en een gezonde lifestyle

Deze onderzoeksuitslag lijkt misschien contra-intuïtief, gezien het feit dat cannabisconsumenten over het algemeen worden geportretteerd als lui. Toch is er een groeiend aantal onderzoeken waaruit blijkt dat veel wietliefhebbers en medicinale cannabisgebruikers er (dankzij cannabis) een actieve levensstijl op na houden. Niet zo gek, als je weet dat cannabis steeds vaker wordt geassocieerd met positieve gezondheidsresultaten. Mediwietsite staat er vol mee.

Zo heeft een ander onderzoek bijvoorbeeld aangetoond dat mensen die wiet gebruiken, minder snel obesitas krijgen in vergelijking met niet-gebruikers. Bovendien is CBD een prima voedingssupplement voor dagelijks gebruik en kan het ook nog eens helpen om sportactiviteiten verder te veraangenamen.

Kortom, dankzij de onderzoekers uit Colorado is er nog meer bewijs dat cannabis prima past in een gezonde lifestyle.

[Openingsbeeld: GGG999, Shutterstock]