(advertenties)
(advertentie)

In Canada is medicinale cannabis al twee decennia legaal, en sinds oktober 2018 is ook recreatieve wiet er volkomen legaal. En dat betekent dat er tegenwoordig ook gedegen wetenschappelijke onderzoeken plaatsvinden met echte mensen en echte cannabis – iets wat voorheen niet vanzelfsprekend was en zelfs maar zelden plaatsvond. Uit onderzoek onder bijna 1.500 Canadese vrouwen blijkt nu bijvoorbeeld dat 1 op de 3 wiet gebruikt als medicijn tegen de symptomen van de menopauze.

Wiet tijdens de menopauze wordt steeds populairder

De studie is uitgevoerd door de University of Alberta en werd gepresenteerd op de jaarvergadering van de North American Menopause Society (NAMS) in het Amerikaanse Washington D.C., die plaatsvond van 22 tot 25 september.

De Canadezen toonden aan dat tegenwoordig 1 op de 3 vrouwen die op of rond de menopauze zitten cannabis gebruikt voor symptoom management. Het begrip menopauze staat voor je laatste menstruatie – je kunt dus pas achteraf vaststellen wanneer je menopauze is geweest. Meestal is dat tussen de 45 en 55 jaar. Voor de gemiddelde duur van de totale overgang wordt uitgegaan van vijf jaar.  Sommige mensen gebruiken de term menopauze echter ook om de gehele overgang aan te duiden.

Cannabis als behandeling van de overgangssymptomen

Het doel van de studie was om vast te stellen hoeveel en in welke patronen vrouwen cannabis gebruiken, maar natuurlijk ook om erachter te komen hoe effectief mediwiet wordt ervaren als het gaat om het bestrijden van de symptomen van de menopauze:

  • Gewichtstoename
  • Opvliegers
  • Nachtzweten
  • Vermoeidheid
  • Vaginale droogheid
  • Stemmingswisselingen

Bij de vrouwen in de overgang zijn edibles (eetbare en drinkbare cannabisproducten) en wietolie het populairst… [foto: Aleksey Boyko/Shutterstock]

Bijna vijftienhonderd vrouwen uit de provincie Alberta namen deel aan de studie. Grofweg een derde rapporteerde dat zij in de laatste 30 dagen cannabis hadden gebruikt, terwijl liefst 65% verklaarde ‘ooit cannabis te hebben gebruikt’.

Van de 499 huidige cannabis consumenten zei driekwart dat te doen om medicinale redenen. Slaapproblemen werden het meest genoemd als reden voor cannabisgebruik, gevolgd door angst, spier- en gewrichtspijn,  prikkelbaarheid en depressie. Eveneens driekwart van de vrouwen vindt dat cannabis behulpzaam is in het behandelen van hun symptomen.

Edibles (eetbare cannabisproducten) en wietolie zijn het populairst

De meest gebruikelijke methoden van cannabis consumptie zijn edibles (52%) en olie (47%). Zoeken naar informatie over medicinale cannabis doet 46% op het internet, terwijl 34% vrienden en familie raadpleegt.

“Ons onderzoek bevestigt dat een groot percentage van de vrouwen op middelbare leeftijd cannabis gebruikt voor symptomen die overlappen met de menopauze, met name die vrouwen die meerdere symptomen rapporteren”, verklaart Katherine Babyn van de Universiteit van Alberta. “Daarbij komt dat veel van deze vrouwen claimen dat ze verlichting voor hun symptomen vinden door het gebruik van cannabis.”

Nog meer onderzoek zal volgen

Ook vorig jaar was cannabis al een thema waarover flink werd gediscussieerd op het jaarlijkse congres van de North American Menopause Society. En net als toen werd er ook dit jaar weer geconcludeerd dat cannabis een belangrijke rol speelt als ‘medicijn’ voor vrouwen in de overgang en dat er ook nog meer onderzoek moet komen naar eventuele risico’s, met name bij de zwaardere en meer risicovolle symptomen.

[openingsbeeld:  Pheelings media/Shutterstock]