(advertenties)
(advertentie)

Een klinische studie overtuigt Israëlische artsen ervan dat cannabis serieuze zenuwschade door chemotherapie kan voorkomen. Oxaliplatine, een veelgebruikt middel tegen kanker, beschadigt de zenuwen van 70 procent van de patiënten die het middel krijgen. Wanneer voorafgaand aan de chemokuur echter cannabis wordt gegeven, daalt dat cijfer naar slechts 25 procent.

Een klinische en door meerdere artsen bestudeerd onderzoek uit Israel heeft veelbelovende resultaten opgeleverd voor patiënten die chemotherapie moeten ondergaan. Bij het onderzoek onder 500 patiënten die chemotherapie ondergingen, bleek dat zenuwschade, een bekende bijwerking van chemotherapie, veel minder voorkomt onder patiënten die cannabis gebruiken.

30% minder vaak zenuwschade

De studie onderzocht de gevolgen van Oxaliplatine, een veelgebruikt middel tegen kanker aan de darmen en rectum. Normaliter veroorzaakt dat middel in zo’n 70 procent van de gevallen neurologische bijwerkingen en zenuwschade.  Patiënten ervaren dan tintelingen of verliezen hun gevoel in de handen en voeten helemaal. Het zijn zware bijwerkingen waarvan het herstel vaak maandenlang duurt, aldus Dr. Ravit Geva van het Tel Aviv Sourasky Medical Center.

Cannabis voorafgaand aan chemotherapie verkleinde de kans op neurologische bijwerkingen zelfs met 45 procent in het onderzoek. Foto: H_Ko, Shutterstock

Onder patiënten die echter cannabis gebruikten bleek het aantal gevallen van deze bijwerkingen echter slechts 40 procent. De onderzoekers geloven dat hun bevindingen ook van toepassing zullen zijn op andere vormen van chemotherapie die zenuwschade veroorzaken.

Cannabis vóór chemo nog effectiever

De deelnemende cannabisgebruikers aan het onderzoek, begonnen op verschillende momenten met het gebruik van cannabis. Het bleek echter dat onder de personen die voorafgaand aan de chemotherapie cannabis gebruikten, slechts nog in 25 procent van de gevallen te maken kregen met de neurologische bijwerkingen.

De resultaten van de klinische studie tonen aan dat cannabis mogelijk een zwaar probleem voor kankerpatiënten die chemo moeten ondergaan, kan verminderen of zelfs voorkomen.

Een andere mogelijke toepassing van het beschermende effect van cannabis op de zenuwschade en neurologische bijwerkingen is ook veel belovend. Door voorafgaand met cannabis te beginnen, kunnen patiënten mogelijk ook zwaardere en effectievere chemokuren doorstaan. In gevallen van zware uitzaaiingen of agressieve vormen van kanker zijn zulke zware chemokuren soms nodig.

[Openingsfoto: Photographee.eu, Shutterstock]