Binnen met wiet kweken beginnen #1: de binnentuin
In de serie 'Binnen met wiet kweken beginnen' helpen we je op weg naar je eerste binnentuin. Dit eerste deel gaat over het kiezen van geschikte kweekspullen.
Zonder dat de planten het doorhebben is 2018 inmiddels begonnen en is er weer van alles voorgevallen. Ik zal beginnen uit te leggen wat er allemaal is gebeurd in de hoofdkas; die eigenlijk al is opgegeven, maar puur uit educatief oogpunt wordt doorgezet. Hierna zal ik uitleggen hoe ’t gaat met de voorbereiding van de nieuwe ronde, de Michka’s. Positief afsluiten is immers altijd leuk.
De vorige keer dat ik de tabel invulde kwam de planthoogte niet eens tot 30 centimeter. De planten stonden toen al even in de bloei en ik ging ervan uit dat het niet veel meer ging worden. Het zijn hybrides, dat wil zeggen een gebalanceerde mix van 50% Indica en 50% Sativa.
Zoals sommige van jullie weten (en anders hier kunnen teruglezen) groeien sativa wietplanten – de plantensoort die voor een cerebrale ‘high’ zorgt – de hele cyclus een beetje door. Ze worden dus relatief gezien ook in de bloei nog een aanzienlijk stuk hoger. Daar waar indica dominante wietplanten – de planten die voor een meer lichamelijk en ‘stoned’ effect zorgen – niet of nauwelijks doorgroeien zodra ze in de bloei gaan.
Bij geen van mijn planten kon ik duidelijke sativa-trekjes ontdekken zoals lange dunne bladvingers, veel ruimte tussen internodes en beperkte groei in de breedte. Hierdoor ging ik ervanuit dat ze merendeels indica genen zouden bevatten. De afgelopen week ben ik echter flink verrast!
Toen ik laatst ging meten kwamen de planten ineens tot een hoogte van circa 60 centimeter! Dit betekent dus een groei van circa 30 centimeter in een heel korte tijd, ruim nadat de planten op 12/12 schema gezet waren – het lichtregime om de bloei aan te wakkeren.
Wat bovenin de plant gebeurde bleek ook onderin te zien. De wortels hebben een enorme groeispurt doorgemaakt. Zelfs zo erg, dat ze via de afvoer nu mijn voedingsreservoir inlopen! Allesbehalve erg, want de wortels krijgen genoeg zuurstof en zien er – zoals je op de foto kunt zien – gezond en stevig uit.
Ik moet alleen oppassen met het werken in de voedingsbak, we willen immers geen wortels beschadigen. Zou mijn hydrosysteem dan toch wel werken? Ik hoop er na een paar rondes op cocos achter te komen wat er nou precies écht fout ging.
Verder heb ik nog iets aparts opgemerkt, wat ik nog bij niemand eerder heb gezien. Linksachter staat een plant die nog de meeste sativa trekjes vertoont en voorheen erg slecht ging; maar nu in lengte gelijk staat met de andere wat beter groeiende planten. Dit is op zich niet gek, want dit zouden karaktertrekjes van de sativa-genen kunnen zijn. Wat wel gek is, is dat deze plant een nieuwe top ontwikkelt op een blad zelf.
Zoals je op de foto kunt zien, groeit er een nieuwe tak daar waar de bladvingers aan elkaar vastzitten. In de tijd dat kweek heb ik rare dingen gezien, zoals THC-productie op de stam zelf of bijvoorbeeld toppen die direct op bladeren bloeien, maar dit is iets nieuws. We gaan kijken hoe ’t zich ontwikkelt!
Al met al is het geen slechte periode voor de bloeikas. Er zijn weinig problemen en toch wat onverwacht en positieve ontwikkelingen. De tabellen met daarbij behorende data over de groei van de planten staan onderaan het verslag. Maar eerst: de Michka’s!
Vorige keer lazen jullie hoe ik eigenhandig een groeikastje maakte en daar wat nieuwe zaadjes onder ontkiemde. Michka zaden, een gloednieuwe sativa-soort van de legendarische SensiSeeds. En ik kan jullie mededelen dat het kastje naar behoren werkt.
In het vorige verslag was te zien dat ik de Michka’s in een stekblokje van Grodan had ontkiemd. De dames groeiden echter al snel uit de blokjes. Zo snel, dat ik ze in kleine plastic bekertjes heb gezet. De bekertjes zijn afgeschermd met folie om de wortels in het donker te houden, en onderin de bekertjes zijn er gaten geboord om afwatering te creëren. Maar zoals jullie kunnen zien groeien de wortels nu door de gaten het bekertje uit.
Volgens velen is dit het moment om te verpotten, maar ik zou adviseren om toch nog even te wachten. Als een wortel uit het bakje, plugje of zakje groeit en in aanraking komt met de lucht, forceert de plant een andere wortel om te groeien. In normale lucht zit namelijk niet genoeg voeding of vocht om door te groeien. Deze methode heet ‘airpruning’.
Airpruning kun je zien als een soort toppen, een bekende kweektechniek om het aantal hoofdtoppen aan je plant te maximaliseren, maar dan onder de grond en met de wortels. Hierdoor werk je het ‘rondcirkelen’ van de wortels tegen en benut je meer grond. Tevens is het zo dat als je de plant verpot na het airprunen, deze explosiever zal groeien.
Ik heb de Michka’s in deze periode alleen Mills Start gegeven en ben sinds vandaag begonnen met Mills A+B. Zo te zien vinden ze het heerlijk. Omdat de Michka’s volgens SensiSeeds voornamelijk maar één grote top creëren en verticaal groeien – dus weinig in de breedte – heb ik besloten ze ook al te toppen. Normaal top ik later in de groeifase maar verder is hier niets speciaals aan.
Ook heb ik de plant die voorheen in de aarde stond tussen de planten in de bloeikas verplaatst naar het groeihokje. Omdat ik wil dat deze plant ongeveer dezelfde hoogte aanhoudt als de Michka’s heb ik de dame getopt en horizontaal neergezet. Niet alleen zorgt het horizontaal neerzetten ervoor dat de plant minder hoogte benut, ook zorgt dit ervoor dat de wortels anders groeien; en wel efficiënter.
Omdat de plantwortels naar beneden willen groeien, maar het potje gekanteld staat, groeien de wortelen nu eigenlijk naar ‘rechts’, zoals op de foto te zien is. Of het gaat werken en goed is voor de plant weet ik niet, maar weggooien leek me zonde en tot nu toe doet ze het goed. Kijk toch eens wat een prachtige kleur!
Over een tijdje als de Michka’s hersteld zijn van het toppen ruim ik de bloeikas en starten we daar met de bloei van deze nieuwe ronde. Tot die tijd blijven de Jack Herer’s staan en daarom, voor de continuïteit, ook nog even de tabellen: