(advertenties)
(advertentie)
Er moest nog het één en ander gebeuren voor hij weer aan de slag kon, bleek uit Mr. Kush z’n laatste kweekverslag. Dus hij reinigde het stuifmeel uit z’n stoffige kweekkast en bevestigde z’n nieuwe LED-lamp; zodat er eindelijk weer zaden de grond in konden. Inmiddels wordt er geduldig gewacht op Green Magic-baby’s in huize Kush.

Kweekkast reinigen

In mijn laatste verslag gaf ik al even aan dat mij nog aardig wat werk te wachten stond alvorens ik m’n volgende kweekcyclus kon starten. De afgelopen week heb ik dan ook elk vrij momentje dat ik had aangegrepen om íets te doen, al was het maar een beetje. Ook het reinigen van m’n kweekkast, om te ontdoen van achtergebleven stuifmeel dat kan zorgen voor zaden in de nieuwe oogst, deed ik in etappes.

Allereerst heb ik het onderzeil (een vuilniszak) uit de kast gehaald. Voorzichtig, want het lag volledig onder  het stof, stuifmeel en de aarde van de vorige ronde. Hierna kon ik even grondig met de stofzuiger door het kastje om eventueel rondzwevend of losliggend stuifmeel makkelijk te verwijderen.

Hierna ben ik met het onlangs verkregen Citroxal aan de slag gegaan, het middel dat achtergebleven stuifmeel met gemak zou oplossen. Elke centimeter in de kweekkast wordt afgenomen met een natte doek met dit middel, in de hoop dat mijn volgende ronde vrij blijft van zaden. De ontwikkeling van zaden in wiettoppen gaat immers ten koste van de kwantiteit van de oogst en dat is zonde.

Hans Panel bevestigen

Nog een klusje dat gebeuren moest, het bevestigen van m’n nieuwe Hans Panel LED-lamp. Nu is de lamp zelf niet zo’n probleem, want die wordt gemakkelijk met katrollen aan het plafond gehangen. Echter zit er een aparte transformator bij de lamp, die nog even op een strategische plek in de kast bevestigd moest worden.

Hiervoor kocht ik bij de bouwmarkt metaalschroeven, die ik met een schroeftol – zonder voorboren – in de aluminiumprofielen van de afzuiger kon schroeven. Erg handig deze zogenaamde zelftappers. Ik plaatste de transformator tussen de ophang-haak voor de lamp en de afzuiger; en zorgde ervoor dat deze niet te dicht bij elkaar staan in verband met eventueel brandgevaar.

Hans Panel LED lamp

Inderdaad, een nieuwe lamp in de kast. Hiervóór testte ik de Magnus ML-150, die in mijn optiek te groot en warm is voor gebruik in de ietwat in hoogte beperkte Mediwietsite kweekkast. Deze lamp leverde ik dankbaar in bij de rechtmatige eigenaar en ik ontving van de week een waardige vervanger van de producent van de Mediwietsite kweekkast, G-Tools: de Hans Panel 100 Watt LED-lamp.

De Hans Panel heeft een groei- en bloeischakelaar en is traploos dimbaar van 0 tot 100% vol vermogen.

Een veelbelovend apparaat deze Hans Panel. Om te beginnen is de maat natuurlijk ideaal voor in de lage Mediwietsite kweekkast. Door het platte paneel en de aparte transformator kan de lamp enorm hoog hangen. Waardoor je – indien nodig door onverwachts strekkende planten – de hoogte van de kast beter kunt benutten. Dokter Groen, kweekverslaggever op Mediwietsite’s zuster CNNBS.nl, kweekte al eerder 100 gram onder deze 100 Watt. Een oogst waar menig professioneel kweker naar streeft, een gram per Watt.

Green Magic ontkiemen

Nu is bijna alles gereed – op het grondig reinigen van de 11L eindpotten na – voor de nieuwe kweekcyclus. Tijd om de zaden die ik al lange tijd in de koelkast bewaarde uit hun verpakking te halen en een nieuw plekje te geven, in de grond.

Eerder wilde ik 9 planten kweken in de kast, maar ik heb niet de juiste potten kunnen vinden en vindt het veiliger onder het gedoogde aantal van vijf planten te blijven. Vandaar dat ik bij m’n opzet blijf van vier potten van elf liter. Om zeker te weten dat er straks ook vier stevige planten de kast ingaan ontkiem ik er zes, zodat ik de sterkste straks kan selecteren voor de kweek.

Bij gebrek aan doorzichtige bekers worden witte gevuld met aarde, om hier de zaadjes in te ontkiemen.

Amsterdam Genetics Green Magic zaden komen in een fraai vormgegeven verpakking, die de zaden ook beschermt tegen stoten die het ontkiemen zouden kunnen beïnvloeden. In de aarde maak ik een kuiltje van een vingerkootje diep waar de zaden ingaan; en leg daar wat losse aarde overheen. Hierna bedruip ik de aarde voorzichtig met wat water en geef ik de zaden het seintje om te ontkiemen.

Het wachten is begonnen…

Nu is het wachten geblazen tot de eerste zaailingen hun kopje boven de aarde uitsteken. In de tussentijd maak ik de potten alvast schoon, voor als deze witte bekertjes straks te klein zijn. Green Magic, komt u maar! Huize Kush is er klaar voor…