(advertenties)
(advertentie)
Hij heeft veel geduld moeten opbrengen door vertragingen in de groeifase, maar kan nu eindelijk opgelucht ademhalen. De eerste plant uit Mr. Kush z’n kweekkast kan worden geoogst, en ook een tweede blijkt al enkele dagen later, geheel onverwachts, oogstklaar!

Oogsttijd bepalen

Jaaaaa! Wie mijn kweekverslagen al vanaf het begin volgt weet dat dit een zware cyclus is geweest. Door een aantal fouten met het trainen (ik heb verkeerd getopt) liep ik een vertraging op in het voorgroeien. Ik heb daarom de planten langer dan verwacht in de groeifase gelaten, maar dat heeft z’n vruchten afgeworpen. Nu is het eindelijk zo ver, we kunnen oogsten!

Door het paarse licht zie je het misschien nog niet, maar deze trichomen vertellen dat de plant klaar is om geoogst te worden.

Om te bepalen wanneer ik precies ga oogsten heb ik, zoals in het vorige kweekverslag te lezen is, een loepje aangeschaft bij een supermarkt. Hiermee kunnen we de trichomen van dichterbij bekijken en bepalen of ze op hun hoogtepunt zijn wat betreft potentie.

Als de bolletjes van de trichomen nog transparant zijn ben je te vroeg, de plant zal dan geen sterk medicinaal effect hebben. Wanneer ze echter amberkleurig worden ben je te laat. De plant is namelijk het meest potent wanneer ze geoogst wordt met melkachtig witte trichomen, zoals te zien op de bovenstaande foto’s van mijn SOG Killing planten op hun laatste dag.

De bladeren van deze plant zijn niet zo vergeeld als ik zou willen. Het vergelen van het blad is namelijk een teken dat de plant genoeg – en niet teveel – voeding heeft gehad en alles heeft benut wat in het blad als reserve is opgeslagen en aan het eind van haar levenscyclus is. Het is dan ‘herfst’ en de plant sterft af.

Omdat ik niet verwachtte dat deze kush zo snel klaar zou zijn, ben ik blijkbaar íets te laat begonnen met flushen – alleen water geven zodat overgebleven meststoffen eruit spoelen -, waardoor dit proces niet helemaal is afgerond. Hopelijk merk ik dit niet aan de cannabis zelf en is die lekker schoon. Dat zal ik later laten testen in een professioneel laboratorium. Ook is het te zien aan de as van een eventuele joint. Als deze wit is, is de wiet schoon. Blijft deze donker of is deze zelfs zwart, dan kunnen er nog ongewenste stoffen in de cannabis zitten.

Eerste wietplant oogsten

De plant die als eerst geoogst kan worden is één van de twee SOG Killings in m’n Mediwietsite kweekkast. Het is een fenotype dat blijkbaar snel klaar is en dat heeft z’n voor- en nadelen als je het mij vraagt. Het nadeel is dat ik een aparte droogruimte moest maken (ook in het vorige kweekverslag te lezen) omdat er nog drie planten in de kweekkast blijven, waar ik normaal de planten te drogen zou hangen.

Het voordeel is echter dat ik alvast íets kan oogsten, en ik eerder op m’n eigen voorraad kan terugvallen. Dat wordt gelukkig de komende tijd minder naar de coffeeshop. Ik zeg minder, omdat ik graag mijn wietsoortjes meng voor het beste resultaat en ik met twee kush-soorten nog geen ‘gebalanceerd dieet’ heb.

Daarbij heb ik met mijn gebruik (gemiddeld één, maar soms twee gram per dag) waarschijnlijk niet genoeg aan deze oogst om vol te houden tot een volgende. Omdat ik niet weet of ik überhaupt op vakantie ga, staat er nog niet eens een nieuwe kweek op de planning. Ik wil immers voorkomen dat ik een oppas moet regelen voor een langere tijd.

Knippen en drogen

Voor ik de plant te drogen hang knip ik eerst de grote bladeren eraf. Het precisie-trimwerk laat ik voor wanneer de toppen goed gedroogd zijn. Ze breken dan gemakkelijk af en ik heb nu toch geen scherp schaartje liggen. Vervolgens maak ik de takken klaar om in de droogdoos te hangen.

En steek daar een ijzerdraadje in.

 

Zo ga ik de hele plant tak voor tak af en ik sluit wanneer ik klaar ben de doos af. Er zitten al gaten onderin en bovenaan de doos, zodat het vocht niet blijft hangen en de boel niet rot. Door de warmere dagen en het feit dat ze binnen staan zullen ze waarschijnlijk in minder dan twee weken droog zijn. Voor de zekerheid check ik het natuurlijk elke dag, maar ik verwacht na de zeven tot tien dagen drogen, mooie droge toppen te hebben.

Surprise! Meer oogsten

Hoewel de twee Pineapple OG planten voorlopig nog niet klaar zijn, lijkt het erop dat de tweede SOG Killing een sprintje trekt nu haar zuster is omgehakt. Ik haalde haar naar voren, op de plek waar haar geoogste zusje stond, en enkele dagen na het oogsten van de eerste begint zij ook snel af te bloeien.

De pineapple is nog niet zo ver…

Het is in dit geval slecht te zien aan de bladeren, zoals het geval bij de eerste SOG Killing was. Ik weet wel dat ik de volgende keer ga proberen één soort te kweken, en dan nog het liefst van stekjes. Dit gefaseerd oogsten (en bijhouden voor deze kweekverslagen) is een gigantische opgave voor de chaos die zich af en toe in mijn hoofd afspeelt.

 

De trichomen vertellen, ondanks de nog te groene bladeren, een overduidelijk verhaal: wij willen geoogst worden. Misschien ben ik zelfs al íets te laat gezien de amberkleurige stippen hier en daar. Als is het geen ramp, gezien de veroudering van wiet betekent dat het een beter slaapmiddel wordt omdat THC wordt omgezet in CBN. En laat slapeloosheid nou net een van de redenen zijn waarom ik cannabis gebruik.

Ondanks de groene bladeren is de tweede SOG Killing, die op de plek van haar geoogste zusje kwam te staan, ook klaar voor de oogst.

En zo geschiede. Ik oogstte ook de tweede SOG Killing en hing haar naast haar eerder geoogste zuster in de droogdoos. Een van de lager gelegen toppen op deze plant liet ik nog een dagje staan. Deze kon nog íets beter rijpen naar mijn gevoel.

Deze tak kreeg het genoegen als enige aan de kluit nog een dagje te rijpen.

Pineapple OG

De overgebleven twee Pineapple OG planten plaats ik nu zo goed mogelijk onder de led-lamp, die ruimte heb ik toch. Het is te zien dat ook deze planten richting de oogst kruipen en binnen een week of twee ook klaar zullen zijn om omgehakt te worden.

De twee Pineapple OG’s (achter het overgebleven SOG Killing-takje) kruipen ook naar het eind van de bloeiperiode.

En dat stemt mij heel gelukkig, want ik ben erg benieuwd naar deze strain. Misschien nog wel iets benieuwder dan naar de SOG Killing. Ook heb je geen timmermansoog nodig om te zien dat deze twee een stuk meer opbrengen dan de twee SOG Killing planten. Sommige toppen zijn zo zwaar dat ze bijna krom hangen. Elke plant wordt uiteraard na het drogen gewogen om later met elkaar te kunnen vergelijken.