(advertenties)
(advertentie)

Misschien klinkt PCOS wat onbekend in de oren maar het is een hormonale stoornis waar wereldwijd 1 op de 15 vrouwen aan lijdt. Dit polycysteus-ovariumsyndroom, zoals het voluit geschreven wordt, is vaak pijnlijk en kan de oorzaak zijn van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Dr. Iris Crawford, een natuurgeneeskundig arts uit Seattle, legt uit hoe cannabis vrouwen met de hormonale disbalans kan helpen. 

Dr. Iris Crawford is een in Seattle gevestigde natuurgeneeskundig arts die gespecialiseerd is in de behandeling van hormonale problemen met medicinale cannabis. In een interview op Leafy.com gaf de expert een goede uitleg over de oorsprong van de PCOS, misvattingen over de ziekte en hoe cannabis de meest problematische bijwerkingen ervan kan behandelen.

Vrouwen die lijden aan PCOS, voelen zich vaak onbegrepen en begrijpen tegelijkertijd zelf ook niet alles over hun aandoening. Dat merkte Crawford door de vele vragen die ze kreeg naar aanleiding van een podcast over PCOS.
“Ik heb in een korte tijd veel geleerd over de verschillende werkingen van cannabis als medicijn. Het is een medicijn dat helaas te vaak pas wordt ingezet wanneer de patiënt nog maar weinig andere opties heeft, zoals bijvoorbeeld bij chronische pijn.” Aldus Crawford.

Onbegrip over PCOS

Veelal ontstaat PCOS door insulineresistentie. Wanneer dat onbehandeld blijft, blijven patiënten last houden van een onregelmatige testosteronproductie (ja, ook vrouwen hebben dat hormoon) en alle symptomen die daarbij horen. Veel mensen denken dat een insulineresistentie enkel voorkomt bij mensen met overgewicht, maar dit is zeker niet het geval.

Sommige artsen zien overgewicht zelfs als een symptoom van PCOS en anderen weer als oorzaak. Beide hebben gelijk, want je hebt te maken met een kip-en-ei verhaal. PCOS kan optreden wanneer je last hebt van overgewicht, maar insulineresistentie veroorzaakt ook gewichtstoename. Insulineresistentie wordt bij vrouwen dikwijls veroorzaakt door stress. Stress zorgt namelijk voor een te hoog cortisolgehalte dat insulineresistentie stimuleert. Maar ook langdurig ongezond eten, en dan met name teveel suiker kan insulineresistentie veroorzaken.

Mediwiet tegen de pijn

Volgens Dr. Crawford kunnen vrouwen met PCOS veel baat hebben bij medicinale cannabis.  [Foto: shutterstock/OSSOBUKO]

Bij PCOS heeft een vrouw door het ontstaan van vele kleine en grotere cysten in de eileiders, vaak pijn in het bekkengebied, de onderbuik en de onderrug. Een logische gedachte was dus dat cannabis bij deze vrouwen pijnverlichting zou kunnen bieden. Dat beïnvloedt namelijk de manier waarop onze hersenen pijn ervaren. Daarnaast heeft cannabis in tegenstelling tot reguliere pijnmedicatie weinig tot geen bijwerkingen.

Hormonale disbalans en PMS

Veel vrouwen hebben maandelijks te maken met een milde of zwaardere vorm van PMS. Wanneer je daarbij ook nog eens PCOS hebt, wordt het een flinke optelsom. Pijn maakt een mens geïrriteerd en chagrijnig. En wanneer die pijn ook nog eens chronisch is, ontstaat er geregeld een serieuze depressie. Ook daar heeft cannabis een positieve invloed op.

Angst, depressie en slapeloosheid bij vrouwen moeten sowieso niet worden onderschat. Vrouwen hebben statistisch gezien 2 tot 4 keer meer kans om zelfmoord te plegen om deze redenen. Allemaal zaken die verband houden met hormonale disbalans.

Hormonale onevenwichtigheden komen tweemaal zo vaak voor bij vrouwen, en dit is niet alleen bij vrouwen in de (peri)menopauze. Ook meisjes van bijvoorbeeld 16 jaar kunnen hierdoor paniekaanvallen krijgen. Deze hormonale disbalans wordt veroorzaakt door stress die deel uitmaakt van een syndroom dat bijnieruitputting wordt genoemd.

Cannabis tegen stress en PCOS

Volgens Crawford kun je uiteindelijk veel terugleiden naar het stresshormoon cortisol en het effect op de bloedsuikerspiegel. Volgens haar zou iedere vrouw die te maken heeft met PCOS, ook moeten worden onderzocht op bijnieruitputting en hormonale onbalans. Dit zou deel uit moeten maken van het totale plaatje. Net als haargroei in het gezicht of op de borst, of eventuele acne niet passende bij de leeftijd. Dat zijn namelijk ook twee typische symptomen van PCOS.

Crawford werkt vooral met de vrouwen aan het verliezen van hun overgewicht. Ze heeft een methode waarbij ze het metabolisme als het ware reset, om overgewicht zo snel kwijt te raken en zonder verder dieet niet meer terug te laten komen. Crawford zoekt verder net zo lang, tot ze de onderliggende oorzaak van het vetprobleem gevonden heeft. Negen van de tien keer blijkt het te komen door de eerder besproken hormonale disbalans en/of een verstoord metabolisme door veelvuldig lijnen in het verleden. Ook gifstoffen in het lichaam hebben een negatieve invloed op onze vetverbranding.

Cannabis heeft een positieve invloed op ons stress-level, waardoor het cortisol-niveau daalt. Ook heeft cannabis een positieve invloed onze hormoonhuishouding en kan het bijdragen aan het verlagen van ons testosteron-niveau en daarbij verlaagt het ook de bloedsuikerspiegel.
Kortom; door mediwiet in te zetten bij PCOS, kun je meerdere problemen tegelijk aanpakken en de symptomen verlichten of zelfs doen laten verdwijnen.

[Openingsfoto: Shutterstock/Roschetzky Photography]