(advertenties)
(advertentie)

Sinds 30 september is bij apotheken in Duitsland medicinale cannabis verkrijgbaar die in Uruguay is geteeld. Een Europese primeur en een doorbraak, omdat de kwekerij in Uruguay niet over GMP certificatie beschikt. De wiet is eerst geëxporteerd naar Portugal, daar verpakt en vervolgens doorgestuurd naar Duitsland.

Van Uruguay naar de EU (Portugal)

Alfredo Pascual, journalist voor MJBizDaily, reconstrueerde de weg die deze mediwiet aflegde van Uruguay naar onze Zuiderburen. Pacual berichtte eerder dit jaar al dat een partij van duizend kilo cannabis en daarna een nog grotere partij vanuit Uruguay naar Portugal was geëxporteerd.

Nu is duidelijk dat die partijen bestemd waren voor de Portugese dochteronderneming van Tilray, de cannabisgigant uit Canada.

Met een omweg gaat de wiet naar Duitse apotheken

Tilray beschikt in het Portugese Cantanhede over een grote faciliteit met de door de EU vereiste certificering: EU Good Manufacturing Practices. De Uruguayaanse cannabis is daar verwerkt en verpakt en doorgestuurd naar Nanaimo, de Duitse dochteronderneming van Tilray. Nanaimo biedt sinds 30 september “Tilray Cheese Quake” aan de Duitse apotheken aan, een indica met 22% THC.

‘Dit lijkt erop te wijzen’, schrijft Pascual, ‘dat het mogelijk is dat cannabis die is gekweekt en geoogst in een faciliteit zonder EU-GMP-certificering onder bepaalde omstandigheden in Duitsland kan worden verkocht.’

Interessant: bij de eerste zending Uruguayaanse wiet werd bij de douane een waarde van $3,20 per gram opgegeven, bij de tweede zending $2 per gram. Tilray biedt deze wiet aan voor ongeveer €9,50 per gram ($11).

In het Zuid-Amerikaanse Uruguay is cannabis volledig legaal sinds 2014. Hier een etalage van een winkel in hoofdstad Montevideo. Maar er wordt ook wiet geëxporteerd door de Uruguayanen… [foto: Ricardo Barata/Shutterstock]

GMP-certificering pas vereist ná de oogst

In Duitsland zijn regionale regeringen in hoge mate verantwoordelijk voor uitvoering en interpretatie van volksgezondheidsbeleid. Dat geldt ook voor de vereiste certificering voor producenten van medicinale cannabis. Zo is de districtsregering van Düsseldorf de toezichthoudende autoriteit voor de activiteiten van Tilray in Duitsland. Zij interpreteren de regels dus zo dat GMP-certificering pas vereist is ná de oogst.

Een woordvoerder verklaarde tegen MJBizDaily dat ‘de teelt en oogst van cannabisbloemen niet onderworpen (zijn) aan GMP-monitoring en daarom niet onder de verantwoordelijkheid vallen van de districtsregering van Düsseldorf’.

11.000 kilometer versus 200 kilometer

Vanuit een Nederlands perspectief is het opmerkelijk om te zien dat deze wiet eerst ruim 9.000 kilometer aflegt tussen Uruguay en Portugal en daarna nog eens ruim 2.000 kilometer van Portugal naar Duitsland. Terwijl de afstand tussen de beide Bedrocan kwekerijen in ons land en Duitsland niet groter is dan een dikke 200 kilometer…

[openingsbeeld: AlexLMX/Shutterstocxk]