(advertenties)
(advertentie)

Is medicinale cannabis veilig voor mensen die lijden aan diabetes? De eerste neiging van de meeste mensen die bekend zijn met de effecten ervan is: NEE. De zogenaamde vreetkick kan een diabeet ertoe brengen om voedsel te eten dat niet goed is voor hun toestand, toch? Nee hoor, volgens de wetenschap is dit lariekoek.

Onderzoek naar mediwiet bij diabetes

In 2013 werden de resultaten van een vijf jaar durende studie vrijgegeven. Van de 4657 deelnemers hebben er 2554 cannabis gebruikt. Bij de patiënten die cannabis gebruikten, was er een 16% lagere bloedsuikerspiegel en een 17% lagere insulineresistentie. Deze patiënten hadden ook hogere niveaus van HDL-cholesterol, ofwel de ‘goede’ soort cholesterol.

Een ander onderzoek uit 2013 wees uit dat cannabisgebruikers mogelijk een hoger koolhydraatmetabolisme hadden dan degenen die geen cannabis gebruikten. Cannabis helpt het proces versnellen waarmee het lichaam koolhydraten, inclusief suiker afbreekt. Dit kan betekenen dat cannabis invloed heeft op de hoeveelheid insuline in het bloed.

Onderzoek van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem heeft ook vastgesteld dat de ontstekingsremmende eigenschappen van cannabis kunnen helpen bij de proactieve strijd tegen diabetes. De wetenschap weet al geruime tijd dat chronische ontstekingen een belangrijke rol spelen bij de insulineresistentie, een van de belangrijkste risicofactoren voor diabetes.

Nu de wetenschap is besproken, gaan we het hebben over welke soorten zijn het beste voor gebruik bij diabetes. Van één cannabinoïde die bekend staat als THCV, is bewezen dat deze de bloedsuikerspiegels verlaagt bij mensen met diabetes type 2.

Hieronder vind je een aantal strains en hun werking:

Cannatonic

Cannatonic is een uitstekende wietsoort die dankzij een hoog CBD- en laag THC-gehalte bekend staat om zijn genezende eigenschappen. Deze hybride strain wordt veel gebruikt door medicinale cannabispatiënten, inclusief diegenen die aan diabetes lijden. Hoewel het een hybride is heeft Cannatonic meer indica-achtige effecten, waardoor het een ideale soort is om in te zetten als avondmedicatie of wanneer je niet productief hoeft te zijn.

Sommige Cannatonic-soorten hebben een CBD-gehalte van maar liefst 17%, wat het ideaal maakt als je ook last hebt van pijn of stress. Cannatonic wordt ook gebruikt om spierspasmen, migraine, angst, pijn en mentale stoornissen te behandelen.

Green Crack

Green Crack is de perfecte soort wanneer gebruik overdag noodzakelijk is. Deze soort dankt zijn naam aan de scherpe focus die patiënten krijgen. Je kunt er dus zeker van zijn dat je zult genieten van een stimulerende buzz. Green Crack wordt sterk aanbevolen aan diabetespatiënten die ook lijden aan depressie en vermoeidheid.

Een van de beste aspecten van deze soort is dat je niet zult lijden aan een mentale crash, iets wat typerend is voor zware sativa hybriden en andere sterke sativa’s. Gebruik Green Crack niet voor het slapen gaan, want van deze soort kun je verwachten dat hij je een paar uur nadat je hem gebruikt hebt, een wakker en alert brein hebt.

Sour Diesel

Sour Diesel heeft is enorm effectief en heeft ook een uitstekend smaakprofiel. Het heeft een sterke en scherpe smaak. Dit is een activerende strain die ideaal is voor diabetespatiënten die gestrest en vermoeid zijn.

Vermijd het gebruik van Sour Diesel echter wanneer je last hebt van hoofdpijn, aangezien dit in sommige gevallen erger schijnt te worden. Verder is Sour Diesel een fantastische soort voor diabetespatiënten.

Blue Dream

Blue Dream behoort tot een van de meest gebruikte cannabissoorten voor medicinale doeleinden, waaronder diabetes. Deze sativa-dominante hybride wordt binnen de cannabis-industrie beschouwd als legendarisch vanwege de therapeutische effecten en de rustige euforie die het veroorzaakt.

Blue Dream is ideaal om op elk moment van de dag te gebruiken; het zal je laten ontspannen zonder dat je erdoor in slaap valt, maar kan wel helpen om in slaap te vallen als je moe bent. Blue Dream is gunstig voor diabetespatiënten die ook last hebben van hoofdpijn, stress, pijn en depressie.

Vermijd de zogeheten munchies

Je kunt dus als diabetespatiënt zeker voordeel halen uit het gebruik van mediwiet. Wel is het van groot belang dat je ten alle tijde kiest voor een strain met een laag THC-gehalte. Dit omdat THC bekend staat om zijn eetlustopwekkende werking.

Bij sommige aandoeningen is dit juist wenselijk, maar bij diabetes zeer zeker niet.

[openingsfoto: Rawpixel.com/Shutterstock]