Praktische toepassingen van cannabinoïden bij de behandeling van kanker
Cannabinoïden, de werkzame bestanddelen in wiet, kunnen een rol spelen in het behandelen van kanker. Mediwietsite geeft een overzicht van de stand van zaken.
De aanstelling van de ‘Health Research Chair in Cannabis‘ mag vrij uniek in de wereld worden genoemd, maar komt ook niet helemaal uit de lucht vallen. Zeker niet omdat het in Canada gebeurt, een land waar al langer een goed gereguleerd medicinaal cannabisprogramma draait en dat volgend jaar juli als eerste grote westerse mogendheid ook recreatieve cannabis volledig legaliseert. Een tiental mediwiet producenten is inmiddels al aan de aandelenbeurs genoteerd en er met de volledige legalisering in het vooruitzicht trekt de sector vele miljoenen dollars aan van investeerders. En men investeert er dus gelukkig ook in wetenschappelijk onderzoek.
Met de bijzondere cannabis leerstoel wordt de ’toewijding van de universiteit aan innovatie en onderzoek naar natuurlijke producten, biomedische en gezondheid- en life science-velden uitgebreid’, aldus de universiteit zelf in het persbericht. Beide sponsors doneren over 5 jaar elk 500.000 dollar, te beginnen met het komende universitaire jaar.
Voor Tetra Bio-Pharma is de deal ook interessant omdat het bedrijf zich toelegt op de ontwikkeling van zogeheten ‘Bio Pharmaceuticals and Natural Health Products’, met op cannabis gebaseerde elementen erin (maar ook van andere medicinale planten). Naar eigen zeggen is men ‘gefocust op het combineren van de traditionele methoden van medicinaal cannabisgebruik met de ondersteunende wetenschappelijke validiteit en veiligheidsdata die nodig zijn voor inpassing in de bestaande biofarma-industrie door regulators, artsen en verzekeringsmaatschappijen.’
Overigens is dit niet het eerste geval van een innige samenwerking tussen cannabisbedrijven en onderwijswereld in Canada. In mei pikte de St. Thomas University de primeur, toen Shoppers Drug Mart (een enorme drogisterijketen) en de New Brunswick Health Research Foundation eveneens 1 miljoen dollar doneerden aan een Health Research Chair in Cannabis.
Hoe dan ook, het toont eens te meer aan dat het de Canadezen serieus is om de nummer 1 te worden op het gebied van medicinale cannabis. Van het kweken van de planten tot het fabriceren van edibles en olie en van research op universiteiten tot het overnemen en domineren van buitenlandse mediwiet markten (Canadese bedrijven zitten nu al in o.a. Duitsland, Kroatië en Australië to name a few…)
Dat steekt Bruno Battistini, de president/CEO en wetenschappelijk directeur van de New Brunswick Health Research Foundation ook niet onder stoelen of banken. ‘De twee leerstoelen tonen duidelijk de intentie aan om in de frontlinie van cannabis onderzoek aanwezig te zijn. Deze competitieve leerstoel zal de wetenschap verder ontwikkelen richting implementatie van bewezen en veilige, innovatieve cannabis-gebaseerde therapieën in de behandeling van diverse chronische ziekten (bijvoorbeeld chronische pijn en PTSS, red).’
Potentiële onderzoeksgebieden zijn o.a. de medische en biochemische analyse van cannabis, pre-klinische farmacologische studies en een review van de bestaande cannabisliteratuur met als groter doel de behoefte aan toekomstige onderzoeken in kaart te brengen en inconsistentie aan het licht te brengen.