(advertenties)
(advertentie)
Het is in Nederland hopeloos gesteld met de zorgverzekeraars en medicinale cannabis. Die wordt simpelweg niet meer vergoed, omdat de werking ervan niet zou zijn bewezen. Eind vorig jaar stopte Zilveren Kruis als laatste met het vergoeden van wiet in het pakket en sindsdien staan duizenden patiënten in de (financiële) kou. Maar zie, minister Schippers van Volksgezondheid heeft Zorginstituut Nederland gevraagd toch opnieuw een oordeel te vellen over de werking van mediwiet.

Onderzoek met synthetische wiet

Sneu was het in november vorig jaar toen zorgverzekeraar Zilveren Kruis besloot om medicinale cannabis niet langer te vergoeden in basis- en aanvullend pakket, omdat hun conclusie dat het niet werkt gebaseerd is op onderzoeken met synthetische cannabis! Niet alleen liet men daarmee vele honderden patiënten vallen, het besluit is ook nog eens gebaseerd op wankel bewijs: nepwiet is nu eenmaal geen wiet en zal in wetenschappelijke onderzoeken dus ook nooit presteren wat de echte plant(materialen) wel kunnen.

Sindsdien moeten de patiënten (alleen al duizend bij Zilveren Kruis), voor wie cannabis vaak het enige echt effectieve geneesmiddel is, zich uit eigen portemonnee zien te redden. Maar lang niet iedereen kan zomaar een paar honderd euro per maand ophoesten, zeker niet als je van een kleine ziekteuitkering afhankelijk bent natuurlijk.

Zorginstituut Nederland herbeoordeelt mediwiet

VVD-minister Edith Schippers is er zelf niet van overtuigd, maar laat nu toch onderzoeken of en voor wie mediwiet eventueel kan worden vergoed… [foto: beijersbergen/Shutterstock]

Maar wellicht is er nu een sprankje hoop dat de zorgverzekeraars zich bedenken. De Nationale Zorggids meldt maandag namelijk dat demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) begin dit jaar al aan Zorginstituut Nederland (ZiNL) gevraagd heeft om de werkzaamheid van medicinale cannabis te onderzoeken.

Hoewel er nog steeds geen enkel verstandig woord over medicinale cannabis van het kabinet te horen valt – men blijft erbij dat ‘de wetenschappelijke medische werking van wiet nooit is aangetoond’ – ligt een beslissing over het toevoegen van wiet in het basispakket nu dus in handen van derden.

Wel degelijk bewijs voor effectiviteit medicinale cannabis

ZiNL krijgt geen eenvoudige opdracht van de minister: het moet uitzoeken wat de medische werking van cannabis is en wie er baat bij zou kunnen hebben bij vergoeding. Ga er maar aan staan als er door toedoen van het cannabisverbod tientallen jaren veel te weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan! (Dat is trouwens ook de reden waarom er wél onderzoeken met synthetische cannabis worden gedaan, bij gebrek aan het ‘echte spul’.)

Maar gelukkig ligt er wel genoeg hard feitenmateriaal op tafel over de effectiviteit van cannabis(olie) bij bijvoorbeeld epilepsie, chronische pijn, kanker (met name pijnbestrijding en verlichten bijwerkingen chemo en bestraling), multiple sclerose, PTSS en hiv/aids. Laten we hopen dat de experts van het Zorginstituut zich niet blindstaren op nepwiet en gebrek aan onderzoek met echte cannabis, maar vooral eens luisteren naar de patiënten zelf. Wie kan er nou beter beoordelen of iets werkt dan degene die het betreft?

Wat brengt de toekomst?

Op zich is het verheugend om te zien dat de VVD zich nu wat liberaler opstelt in de cannabisdiscussie en begrip toont voor ‘de vervelende situatie’ voor de getroffen mensen. Overigens geen reden om de vlag al in top te hangen, want Schippers heeft zelf geen standpunt ingenomen. ‘De uitkomst kan óók zijn dat er geen aanleiding is om iets aan het standpunt te veranderen. Dit is aan het Zorginstituut. Op basis van de uitkomst van de vraag van de minister zal bekeken worden wat de vervolgstappen zijn. Daar kan ik nu nog niet op vooruit lopen’, zegt Ole Heil, woordvoerder van minister Schippers.

[openingsbeeld:  Hadafee/Shutterstock]