(advertenties)
(advertentie)
In Australië start binnenkort een klinisch onderzoek naar twee nieuwe cannabis-medicijnen. De te onderzoeken mondsprays van Medlab Clinical Limited zijn ontworpen tegen pijn, misselijkheid en andere kwalen die bij kanker of chemotherapie komen kijken.

Goedkeuring

Het Australische Medlab Clinical Limited begint binnenkort klinische trials met twee cannabis-medicijnen. Deze zullen worden onderzocht op hun potentie om de pijn en bijkomende klachten van kanker te behandelen. Dit na een recente goedkeuring van het onderzoek door de Human Research Ethics Committee, schrijft de Australian Journal of Pharmacy.

THC en CBD-spray

Medlab’s ‘NanaBis’ zal worden getest op patiënten met kanker in een vergevorderd stadium, die veel pijn ervaren. Het product bevat zowel THC als CBD en wordt toegediend middels een mondspray aan de binnenkant van de wang. De gepatenteerde spray NanoCelle werkt, zoals de naam al doet vermoeden, met nanodeeltjes voor een snellere opname door het lichaam.

Het doel van de trial is om te bepalen of het middel veilig is, effectief is en getolereerd wordt door patiënten. Als het vervolgens onder de Special Access Scheme van de Therapeutic Goods Administration (TGA) wordt goedgekeurd, kan het cannabis-medicijn door specialistische artsen worden voorgeschreven.

De mondspray bevat nanodeeltjes om de werkzame stoffen beter door het lichaam te laten opnemen. [Foto: shutterstock/XiXinXing]

De CEO van Medlab, Sean Hall, zegt dat er veel behoefte is aan een betere en effectievere behandeling tegen pijn door kanker: ‘NanaBis zou wereldwijd een behoefte naar beter pijnmanagement vervullen, gezien onderzoek bewijst dat pijn door kanker een veelvoorkomende en slecht behandelde aandoening is.’

CBD-spray

Naast het klinische onderzoek naar Medlab’s THC/CBD-spray NanaBis, wordt ook ‘NanaBidial’ getest. Een op cannabidiol (CBD) gebaseerd medicijn tegen door chemotherapie veroorzaakte misselijkheid en overgeven. De resultaten van deze trial worden al binnen zes maanden verwacht.

Het – tevens met NanoCelle toegediende – medicijn zou mogelijk ook werken tegen epileptische aandoeningen. En zou, indien het wordt goedgekeurd door de TGA, door elke praktiserende arts kunnen worden voorgeschreven. In tegenstelling tot NanaBis bevat NanaBidial namelijk geen THC, maar enkel de niet-psychoactieve cannabinoïde CBD.

Andere aandoeningen

Hall geeft aan dat hun onderzoeken ook voor andere aandoeningen potentie laat zien. Ze creëren daarmee een aparte positie voor het onderzoek ‘vanuit een medisch- en marktperspectief’, zegt de man. Daarmee probeert hij waarschijnlijk te zeggen meerdere aandoeningen te willen behandelen met zijn medicijn, hetzij omdat het goed werkt óf vanwege het geld dat ermee te verdienen is.

Het is overigens niet het eerste Australische onderzoek naar cannabis-medicijnen bij kanker. De overheid steunde daar eerder een andere studie naar het effect van THC en CBD-medicijnen op de bijwerkingen van kanker(-behandelingen). Dit betrof echter Canadese mediwiet, toegediend in capsules en werd ’s werelds eerste klinische studie naar cannabis bij kanker genoemd.

[Openingsfoto: shutterstock/Minerva Studio]