(advertenties)
(advertentie)

De eerste resultaten van Israëlisch onderzoek naar het gebruik van terpenen uit cannabis voor de behandeling van ontstekingsinfecties zoals het Covid-19 virus zijn veelbelovend. Het onderzoek is uitgevoerd door twee gespecialiseerde cannabisbedrijven: Eybna en CannaSoul, van professor Dedi Meiri.

Covid-19 en cytokinestormen

Voor het onderzoek werd een gepatenteerd middel met terpenen gebruikt, NT-VRL genaamd. De onderzoekers richtten zich op het effect van deze terpenen-formulering op het zogenaamde cytokine-stormsyndroom, dat vaak voorkomt bij ernstige gevallen van het coronavirus.

Cytokinestormen doen zich voor wanneer het lichaam overmatig immuuncellen en hun activerende verbindingen, cytokines, produceert. Dit kan gevaarlijk hoge bloeddruk, longschade, ARDS (adult respiratory distress syndrome) en orgaanfalen veroorzaken.

Cytokinestormen doen zich voor bij Covid-19 patiënten wiens immuunsysteem extreem reageert op het virus en in overdrive gaat om het te bestrijden. Er is toenemend bewijs dat veel Covid 19-patiënten sterven door de toename van de productie van de ontsteking veroorzakende cytokine moleculen, in plaats van door het virus zelf.

Israël loopt voorop met cannabis onderzoek

‘De voorlopige resultaten waren zeer positief’, aldus Nadav Eyal, medeoprichter en directeur van Eybna, tegen de website HealthEuropa. ‘Het aantonen van een significante ontstekingsremmende werking van terpenen en het doorbreken van de perceptie dat terpenen slechts smaak- en geurstoffen zijn met een placebo-effect.’

De studie laat zien dat Israël tot de wereldtop behoort als het gaat om innovatief onderzoek naar medicinale cannabis. Eyal: ‘Door gebruik te maken van Eybna’s technologie van biologische datamining, gegevensverwerking en formuleringsontwerp, konden we onze data-gestuurde NT-VRL-formulering ontwikkelen, die effectief op specifieke gezondheidsproblemen is gericht.’

Het Entourage Effect

De beide bedrijven brengen de nog vrij recente kennis over het ‘Entourage Effect’ in de praktijk. Dat effect betekent kort gezegd dat het samenspel van de verschillende cannabinoïden, terpenen en flavonoïden in cannabis het effect bepalen, dat groter is dan de som van de aparte stoffen, laat staan dan dat van één geïsoleerde werkzame stof.

Eyal: ‘Dit opent een nieuwe wereld voor synergetisch effectieve natuurlijke formuleringen – met therapeutische mogelijkheden die met afzonderlijke actieve farmaceutische ingrediënten moeilijk te evenaren zullen zijn.’

LEES OOK:   Het Entourage Effect – samenwerkende cannabinoïden en terpenen voor optimale werking mediwiet!

NT-VRL in combinatie met CBD dubbel zo effectief

Eybna werkt sinds april samen met CannaSoul, het bedrijf van de vermaarde Israëlische cannabis-onderzoeker professor David ‘Dedi’ Meiri, om het gebruik van NT-VRL bij behandeling van virale infecties te onderzoeken.

Hun hypothese werd geformuleerd op basis van eerder onderzoek uitgevoerd rond de SARS-uitbraak in 2002, waarin werd vastgesteld dat terpenen effectieve antivirale middelen waren. Met name bepaalde formuleringen van terpenen bleken de ernst van de ademhalingsziekte te verminderen.

De eerste bevindingen van de nieuwe studie tonen aan dat gebruik van NT-VRL in combinatie met cannabidiol (CBD) “twee keer” zo effectief is bij de behandeling van cytokinestormen, vergeleken met het gebruik van alleen CBD. Hetzelfde geldt voor de gebruikelijke ontstekingsbehandeling met corticosteroïden als Dexamethason.

Ontstekingsremmend

Het onderzoek was in vitro -letterlijk: in glas- en dus niet met levende mensen. De onderzoekers gebruikten menselijke mononucleaire cellen uit perifeer bloed (PBMC’s), gedoneerd door gezonde individuen, en veroorzaakten de ontstekingsaandoeningen rond een cytokinestorm. Voorafgaand en na het experiment voerden ze cytotoxiciteit-tests uit om zowel de nauwkeurigheid als de werkzaamheid te meten.

Professor Meiri tegen HealthEuropa: ‘De cytokine-stormtest is een gevestigde preklinische in-vitro- of praktisch ex-vivo-test. Het geeft een evaluatie van het Cytokine Storm-syndroom met mononucleaire cellen uit menselijk perifeer bloed. Doel van deze studie was om het effect van Eybna’s NT-VRL-terpenenformulering op cytokinesecretie te beoordelen. NT-VRL vertoonde een significant ontstekingsremmend effect, dat bijdroeg aan een functionele immunologische respons in vitro.’

[Bronnen:
Succesful initial results using cannabis terpenes to treat COVID-19, HealthEuropa.eu, 6 augustus 2020
Israeli study finds efficacy in using cannabis terpenes to treat COVID-19, The Jerusalem Post, 11 augustus 2020
Could cannabis terpene formulation treat COVID-19?, HealthEuropa.eu, 27 april 2020]
[openingsfoto:  Branding Pot/Shutterstock]