(advertenties)
(advertentie)

Terpenen zijn aromatische bestanddelen die in wiet en andere bomen en planten voorkomen. Ze zorgen voor de kenmerkende geur en smaak van wiet, maar dragen ook bij aan heilzame effecten. Ontdek hier zes medicinale eigenschappen van terpenen in cannabis.

Met minstens 100 verschillende terpenen geïdentificeerd in cannabis, verdienen deze bestanddelen absoluut je aandacht. Op het eerste gezicht zijn terpenen verantwoordelijk voor de grote verscheidenheid aan smaken en geuren in wiet. Maar dat is nog maar het begin.

Terpenen dragen ook bij aan heilzame effecten. Ze zorgen voor synergie door samen te werken met alle andere bestanddelen in cannabis, zoals cannabinoïden. Dit is de reden dat cannabissoorten met vergelijkbare cannabinoïdenprofielen totaal verschillende effecten kunnen hebben. Dat komt namelijk door het unieke terpenenprofiel van iedere soort.

LEES OOK: Ontdek de wonderbaarlijke wereld van terpenen in wiet

6 medicinale eigenschappen van terpenen

Hoewel we nog lang niet het volledige vermogen van deze geweldige plantmoleculen hebben ontdekt, weten we wel dat terpenen hun eigen medische voordelen bieden. Ontdek hier slechts zes verbazingwekkende therapeutische eigenschappen van terpenen in wiet.

#1  Myrceen verlicht pijn en ontsteking

Myrceen zorgt voor een kruidig ​​aroma. Je vindt het in overvloed in mango, hop, eucalyptus, tijm en citroengras. In cannabis is mycreen het meest voorkomende terpeen. Onderzoek laat zien dat tot 50 procent van het terpeengehalte in cannabisplanten uit mycreen bestaat.

Er zijn aanwijzingen dat myrceen pijn en ontsteking vermindert. Dit wordt gedeeltelijk verklaard door het vermogen om de doorlaatbaarheid van celmembranen te veranderen. Als regulator verbetert of vermindert myrceen de effecten van andere terpenen en cannabinoïden. Daarom kan het eten van een mango voordat je cannabis consumeert de ervaring intensiveren.

Uit deze studie bleek zelfs dat het eten van een verse mango 45 minuten voordat je cannabis gebruikt, de psychoactieve effecten benadrukt. Dit komt omdat mycreen het effect van THC op de hersenen versterkt.

Hoewel ons begrip over het terpeen beperkt is, weten we dat myrceen ook antibiotische, kalmerende en krampstillende eigenschappen bezit.

Linalool is dé geurstof in lavendel. [Foto: shutterstock/Marina Lohrbach]

#2  Linalool vermindert stress en angst

Deze terpeen is vooral bekend omdat het lavendel zijn aparte geur geeft. Linalool is ook aanwezig in veel cannabisvariëteiten. Deze terpeen heeft verschillende effecten en wordt algemeen erkend voor het verminderen van stress. Daarom wordt linalool al duizenden jaren in aromatherapieën gebruikt.

Een studie met laboratoriumratten en linalool bevestigt deze anti-stresseffecten. In de loop van de studie inhaleerden de ratten linalool terwijl ze werden blootgesteld aan stressvolle omstandigheden. De onderzoekers ontdekten dat linalool daadwerkelijk hielp de stressniveaus van ratten te normaliseren.

Andere noemenswaardige eigenschappen van Linalool zijn:

#3 Pineen; antibacterieel en verhoogt cognitief functioneren

Pineen is de meest voorkomende terpeen ter wereld (niet alleen in wiet). Er zijn eigenlijk twee soorten pineen: alfa en beta. De kans is groot dat je al bekend bent met de alfavariëteit. Alfa-pineen zit namelijk in overvloed in dennen en is verantwoordelijk voor de kenmerkende dennengeur. Het is ook een dominante terpeen in cannabis.

Naast geur biedt pineen een aantal medicinale eigenschappen. Uit onderzoek van de Northeast Forestry University in China bleek dat pineen krachtige antimicrobiële eigenschappen bezit; het gaat infecties tegen. De onderzoekers concludeerden dat pineen zo effectief is bij het behandelen van bacteriële en virale infecties, dat het terpeen zelfs tegen bronchitis kan worden gebruikt.

Sommige studies suggereren dat pineen zelfs infecties door MRSA-bacteriën bestrijdt. Dit zou geweldig zijn omdat deze bacteriën resistent worden voor antibiotica.

Van Pineen is bovendien aangetoond dat het mentale retentie en focus verbetert. Dit komt door het vermogen om de afbraak van acetylcholinesterase te voorkomen; een enzym dat verantwoordelijk is voor mentale helderheid en geheugen.

#4 Limoneen behandelt maagreflux en -zweren

Limoneen is een terpeen dat een fris citrusaroma voortbrengt. Deze terpeen is verantwoordelijk voor de kenmerkende geuren van wietsoorten als Super Lemon Haze. Maar ook naar citroen ruikende huishoudmiddelen, insectverjagers en parfums gebruiken deze terpeen.

Studies hebben aangetoond dat limoneen de genezing van slijmcellen in het spijsverteringskanaal bevordert. Bovendien vermoedt men dat limoneen helpt bij de opneembaarheid van andere terpenen door de huid en lichaamsweefsel. Dit kan verklaren waarom limoneen zo effectief is bij het behandelen van gastro-intestinale problemen zoals reflux en maagzweren.

# 5 Humuleen remt de groei van kankercellen

Hop en wiet lijken zo enorm veel op elkaar dat sommige partijen onderzoeken of ze CBD uit hop kunnen winnen. [Foto: shutterstock/Tatevosian Yana]

Humulene geeft een bosachtige, ‘hoppige’ geur. Humulene is ook een van de meest prominente terpenen in Humulus Lupulus ofwel gewone hop. Vandaar de naam. Niet gek overigens, want hop en wiet zijn verre familieleden van elkaar.

Net als andere cannabinoïden, heeft humuleen krachtige ontstekingsremmende en pijnstillende effecten. Humuleen werkt ook als eetlustremmer zonder de negatieve bijwerkingen die veel geneesmiddelen hebben. Met andere woorden, deze terpeen kan een veelbelovende behandeling zijn bij obesitas.

Maar misschien wel de meest bijzondere eigenschap van humuleen is dat het kankercellen bestrijdt. Een studie in 2003 testte de effecten van humuleen in verschillende tumorcellijnen. De bevindingen onthulden dat humuleen het vermogen heeft om reactieve zuurstofdeeltjes te produceren waardoor kankercellen oxideren. Dit vertraagt hun groei en stimuleert apoptose (celdood). Latere onderzoeken bevestigen deze effecten van humuleen.

Uit één onderzoek bleek zelfs dat wanneer bèta-caryophyllene (een andere terpeen gevonden in zowel cannabis als zwarte peper) aanwezig is bij humulene, het de anti-kanker eigenschappen van humulene versterkt. Sommige studies suggereren tot wel 50 procent.

#6 Borneol vermindert het risico op hartaandoeningen

Borneol wordt al duizenden jaren gebruikt. De traditionele Chinese geneeskunde gebruikt Borneol als pijnstiller en ontstresser. Het zit onder meer in kaneel, alsem en wiet.

Borneol werd in China en andere Zuidoost-Aziatische landen ook gebruikt om hart- en vaatziekten te voorkomen. Tot voor kort was er echter weinig bekend over de effectiviteit ervan. Ruim tien jaar geleden werd deze eigenschap wetenschappelijk onderzocht. Tijdens de studie werden anti-bloedstollende eigenschappen ontdekt. Dit kan verklaren waarom borneol effectief is bij het verminderen van ‘t risico op hartaandoeningen.

Een ander onderzoek uit 2014 bevestigt de positieve impact van borneol op de gezondheid van het hart. De bevindingen uit de studie gaven aan dat het synergetische effect van edaravone en borneol voorkwam dat ratten een beroerte kregen. Hoewel de bevindingen beperkt zijn omdat ze nog moeten worden onderzocht op mensen, zijn de resultaten niet minder verbluffend. Vooral gezien de lange geschiedenis van borneol in traditionele geneeskunde.

Terpenen en cannabinoïden werken samen

Bij het zoeken naar specifieke cannabiseffecten of behandelingen, is het belangrijk te weten dat alle bestanddelen in cannabis samenwerken om de potentie van de plant synergetisch te verhogen.

Dit is wat velen het entourage-effect noemen; het verklaart waarom het gebruik van de hele plant vaak meer medicinale voordelen biedt dan enkele geïsoleerde cannabinoïden. Hierbij spelen terpenen dus een hele belangrijke rol.

[Openingsfoto: Shutterstock/Gleti]