(advertenties)
(advertentie)

Klinisch onderzoek heeft uitgewezen dat CBD-olie het gehalte aan HDL-cholesterol, dat het lichaam beschermt tegen hart- en vaatziekten, verhoogt. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van het Center for Applied Health Sciences in Ohio en de Lindenwood University in Missouri.

Cholesterol is een  vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwsteen voor cellen, hormonen en gal. Cholesterol wordt voornamelijk aangemaakt in de lever, en slechts een klein deel komt het lichaam binnen via voeding. Door zich aan bepaalde eiwitten – lipoproteïnen – te binden wordt cholesterol via het bloed vervoerd.

Goede (HDL) en slechte (LDL) cholesterol

HDL-cholesterol staat voor Hoge Dichtheid Lipoproteïne cholesterol. HDL neemt cholesterol uit het bloed weg en vervoert het naar de lever, waar het wordt afgebroken. Door het afvoeren van cholesterol beschermt HDL het lichaam tegen hart- en vaatziekten. Daarom wordt HDL-cholesterol ook wel ‘goede cholesterol’ genoemd.

LDL-cholesterol, ofwel Low Density Lipoproteïnen, wordt vaak ‘slechte cholesterol’ genoemd. Het haalt het cholesterol uit de lever en transporteert het naar de lichaamscellen. Verhoogd LDL-cholesterol staat algemeen bekend als een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten.

Er is goede en slechte cholesterol in ons lichaam en gelukkig zorgt CBD-olie voor een hoger gehalte van het goede… [beeld: alexacrib/Shutterstock]

Positieve effecten van CBD-olie

De studie uit 2020 laat zien dat het consumeren van CBD-olie een positief effect heeft op de HDL-waarde. De onderzoekers gebruikten in de handel verkrijgbare CBD-olie en een placebo, die de 65 proefpersonen zes weken lang dagelijks innamen.

De proefpersonen hadden last van overgewicht maar waren verder gezond. Bij de proefpersonen die CBD-olie kregen, verbeterde het gehalte HDL-cholesterol, maar ze meldden ook dat ze beter sliepen en dat hun levenskwaliteit verbeterde. En dat zonder negatieve bijwerkingen.

Meer levensplezier

De onderzoekers concluderen: “Het toedienen van CBD-olie verbeterde het HDL-cholesterol, ondersteunde psychometrische metingen van waargenomen slaap, stressreactie en waargenomen levensplezier en werd goed verdragen zonder klinisch relevante veiligheidsproblemen.”

De studie werd gepubliceerd in het Journal of Dietary Supplements.

[openingsbeeld: Magura/Shutterstock]