(advertenties)
(advertentie)

Heroïneverslaving kan bestreden worden met cannabis, zo blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Columbia University. Vooral het roken van wiet heeft positieve effecten op bijvoorbeeld pijn, slaap, afkickverschijnselen en het afmaken van het gehele afkickprogramma!

Heroïne wordt weer populair

Heroïne is vooral op het Amerikaanse continent aan een comeback bezig. in de VS bijvoorbeeld stierven er in 1999 minder dan 4.100 mensen aan opiaten, terwijl dat er in 2010 meer dan 16.600 waren! Gelukkig voor al die verslaafde zielen kan cannabis ze helpen om af te kicken, zo blijkt uit een Amerikaanse studie: ‘The effects of dronabinol during detoxification and the initiation of treatment with extended release naltrexone‘, die gepubliceerd wordt in het wetenschappelijke tijdschrift Drug and Alcohol Dependence.

Beter afkicken met wiet

Heroïne de wereld uit, met behulp van wiet... onderzoek toont aan dat het kan! [foto: Tashatuvango/Shutterstock]

Heroïne de wereld uit, met behulp van wiet… onderzoek toont aan dat het kan! [foto: Tashatuvango/Shutterstock]

De onderzoekers van Columbia University in de staat New York gebruikten cannabinoïden en placebo’s in hun proef met afkickende heroïneverslaafden die ook allemaal naltrexone kregen, een opiaten receptor antagonist. Een antagonist is een stof die zich bindt aan een receptor zonder een biologische respons op te roepen, en daarmee de werking van een agonist dempt of bij verzadiging van de receptor zelfs verhindert. Zoals een agonist een respons veroorzaakt, blokkeert een antagonist die respons.

Wanneer de verslaafden een orale THC-spray krijgen (dronabinol) verminderen de afkickverschijnselen vergeleken bij een placebo, maar dat positieve effect duurt niet de gehele behandeling. Dat geldt echter wel voor patiënten die wiet rookten, zij waren beter in staat te slapen, waren minder nerveus en bleken beter in staat om hun afkickprogramma af te maken dan mensen die geen wiet rookten, ongeacht of die een placebo of dronabinol gebruikten.

Meer bewijs

Deze resultaten ondersteunen eerdere onderzoeken – eentje uit 2001 en een studie uit 2009 – die aantonen dat de behandeling beter aanslaat wanneer afkickende verslaafden gedurende de therapie cannabis gebruiken. Nog beter lijkt ons als je er nooit aan begint, maar voor degenen die er toch aan verslaafd raken is er dus een goed afkickmiddel in de vorm van wiet…

[openingsfoto: TDC Photography/Shutterstock]