(advertenties)
(advertentie)

Er is veel anekdotisch bewijs dat cannabis kanker kan genezen, en in het laboratorium is dat ook al wetenschappelijk aangetoond. Klinisch bewijs in een studie met patiënten is echter nog niet geleverd maar daar komt wellicht verandering in. Naar aanleiding van veelbelovende resultaten bij 27 patiënten moet een Britse studie namelijk gaan uitwijzen of het middel Sativex kan helpen tegen glioblastoma, een agressieve vorm van hersenkanker.

Cannabis en kanker is een veelbesproken en gevoelig onderwerp. Er zijn veel anekdotische verhalen van patiënten die zeggen door cannabis van kanker genezen te zijn. Ook heeft Spaans onderzoek al laten zien dat THC buiten het lichaam en in een gecontroleerde omgeving in een laboratorium, in staat is om kankercellen te doden. Klinisch bewijs ontbreekt echter nog maar dat gaat misschien veranderen. Aan de universiteit van Leeds wordt namelijk een veelbelovende en eerste klinische studie gedaan, en dat is een wereldprimeur!

Sativex tegen glioblastoma

Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van professor Susan Short van de University of Leeds, en gecoördineerd door de Cancer Research UK Clinical Trials Unit aan de universiteit van Birmingham. Het onderzoek volg naar aanleiding van een veelbelovende eerste fase studie met 27 patiënten met glioblastoma. Glioblastoma is een zeer agressieve vorm van hersenkanker waarbij de gemiddelde overlevingstijd minder dan 10 maanden is.

Professor Susan Short van de universiteit van Leeds. Foto: University of Leeds

De eerste fase studie was echter vooral gericht op de veiligheid van de cannabis-mondspray Sativex in combinatie met temozolomide, een vorm van chemotherapie. De studie gaat nu echter een tweede fase in, waarbij ook het effect op de tumor wordt onderzocht, en of patiënten langer in leven blijven met het cannabismedicijn. Sativex is een farmaceutisch medicijn en mondspray met daarin THC en CBD.

De resultaten tot nu toe suggereren dat de patiënten die Sativex kregen beter op de behandeling reageerden dan verwacht, en ook beter dan patiënten die alleen chemotherapie kregen. En hoewel sommige patiënten wel wat bijwerkingen ervaarden zoals misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid, bleek de combinatie van Sativex naast chemotherapie ook volkomen veilig.

232 patiënten, 15 ziekenhuizen

De tweede fase studie zal worden uitgevoerd met 232 patiënten in minimaal 15 ziekenhuizen. Tweederde van de patiënten zullen daarbij een combinatie krijgen van Sativex en chemotherapie met temozolomide. Een derde van de patiënten dient als controlegroep en krijgt chemotherapie en een placebo.

Het middel Sativex bevat zowel THC als CBD in een één op één verhouding, en wordt onder de tong gesprayd, net als gewone THC- of CBD-olie. Patiënten krijgen zo’n 12 doses Sativex per dag, of de maximale doses die ze kunnen tolereren als dat minder dan 12 sprays is. Ze ondergaan vervolgens alle reguliere onderzoeken en worden goed in de gaten gehouden middels bloedtesten en tweemaandelijkse MRI scans. Ook zullen ze vragenlijsten beantwoorden over de kwaliteit van hun leven.

[Openingsbeeld: anastasiia agafonova, Shutterstock]