(advertenties)
(advertentie)

Dini Boshoeve (68) is boos en verdrietig. De politie heeft namelijk twee hennepplanten die zij in haar achtertuin kweekte vernietigd. En dat is extra zuur omdat Boshoeve dit deed om medicinale CBD-olie van te maken. Het kenbaar maken van haar motieven mocht niet baten; de politie ging te werk alsof er een complete wietplantage was aangetroffen en liet Boshoeve verbouwereerd achter. Wederom een dieptepunt in het Nederlandse medicinale cannabisbeleid.

De Almelose Dini Boshoeve toont bedroefd twee dikke kale stengels waar alle bladeren en toppen vanaf zijn geknipt. Er is niets meer over van de oersterkte hennepplanten die er na een geweldige zomer perfect bij stonden.

Een trieste actie, zo kunnen we wel stellen. Zeker omdat de politie geen rekening wilde houden met haar medicinale motieven. Bovendien kweekte zij geen cannabis, maar CBD-rijke hennepplanten zonder THC waarmee Boshoeve zelf CBD-olie wilde maken. CBD-olie die ook gewoon te koop is bij de drogist. “Maar daar kost het al gauw 40 euro voor een flesje van tien milliliter. Dat kan ik niet betalen”, vertelt ze aan Tubantia.

Gelukkig heeft Boshoeve nog een voorraadje olie liggen zodat ze een half jaar vooruit kan. Maar op deze manier afscheid nemen van twee waardevolle planten waar je de hele zomer mee bezig bent geweest, zal pijn doen.

Geen keuze

Dat de politie zo streng optreedt is deels verrassend. Ze houden zich weliswaar aan de letter van de wet, maar logisch is het niet. Laat staan eerlijk.

Er zijn namelijk ook gevallen bekend waarbij dienders tot 5 planten die zonder hulpmiddelen in een achtertuin staan, ongemoeid laten. In dit geval ging het om twee hennepplanten zonder THC die geen high-effect veroorzaken. Deze planten hebben dus geen recreatieve waarde en zijn uitsluitend voor medicinaal gebruik.

Voor de agenten maakte het niet uit. “Ze vertelden mij dat ze waren gekomen om te handhaven, omdat ze een melding hadden gekregen. Ze moesten de planten in beslag nemen”, aldus Boshoeve.

Politiewoordvoerder Jan Thijs van Hemmen bevestigt tegenover Tubantia het optreden. “We hanteren een gedoogbeleid als het om enkele planten gaat, maar bij een melding of als we het zelf ontdekken moeten we optreden. Artikel 3 van de Opiumwet schrijft dat voor.”

Voor de agent maakt het hierbij niet uit of de planten voor medisch gebruik worden gekweekt, voegt de politiewoordvoerder toe. “De agenten hadden dus geen keuze.”

Boshoeve neemt het de agenten dan ook niet kwalijk. Wel is ze boos op de anonieme melder die de politie op de planten heeft gewezen.

Verwarrend beleid

De staatswiet van de enige legale kweker Bedrocan is duur en laat te wensen over. Door zelf medicinaal te kweken kan wel de gewenste kwaliteit worden behaald voor een fractie van de prijs. [Foto: Bedrocan]

Hoe het ook zij, dit is het zoveelste voorbeeld dat medicinale cannabisgebruikers aan het kortste eind trekken in Nederland.

Voor het kweken van een paar planten in de achtertuin zonder hulpmiddelen zoals lampen zijn patiënten volledig overgeleverd aan de willekeur van de dienstdoende agent. Maar ook het gereguleerde medicinale cannabisbeleid kraakt in haar voegen.

Dit bleek ook recentelijk ook weer toen een driedelige Nieuwsuur-documentaire de problemen van dit beleid blootlegde. Na 15 jaar is het de overheid nog steeds niet gelukt om iets neer te zetten dat werkt voor patiënten.

Ondertussen wordt Nederland links en rechts ingehaald door landen die wél doorpakken en medicinaal cannabisgebruik decriminaliseren of legaliseren. Mede hierdoor wordt er steeds meer bekend over de heilzame werking van CBD-olie wat ertoe heeft geleid dat zelfs een keten als Kruidvat een eigen merk CBD in het assortiment heeft.

Dat is verwarrend. Want waarom mag de overheid wel medicinale cannabis faciliteren en waarom mag een drogist wel CBD-olie verkopen? Maar waarom mag je niet zelf twee hennepplanten kweken, nota bene zonder THC, om zelf CBD-olie mee te maken?

Het is te hopen dat de recente media-aandacht over dit onderwerp en de ontwikkelingen in de rest van de wereld de situatie in Nederland snel laten veranderen.