(advertenties)
(advertentie)

CannNext is een van de bedrijven die in de race zijn voor een teeltlicentie voor medicinale cannabis. NRC/Handelsblad publiceerde deze week een uitgebreid portret van het bedrijf dat nu al op een geheime locatie bezig is met het ontwikkelen van nieuwe wietsoortjes.

Burgemeester die gelooft in mediwiet

CannNext heeft sinds 2018 een licentie om cannabis te telen voor onderzoek en doet dat in containers op een zorgvuldig geheim gehouden locatie in Nederland. In de NRC-reportage, ‘Hier telen ze geen drugs, maar medicijnen’, vertelt oprichter Eric Uleman dat de kweekfaciliteit tot nu toe een miljoen euro heeft gekost. Het was niet eenvoudig om een burgemeester te overtuigen “een geheime wietplantage in zijn gemeente neer te zetten”, maar de burgemeester die is gevonden gelooft in het project.

Deel winst naar projecten voor artsen en patiënten

Uleman heeft een indrukwekkend CV, woonde tien jaar in New York en werkte onder meer voor ING, ABN AMRO, de Amerikaanse bank JP Morgan en IBM. Op de CannNext website staat dat het bedrijf “gelooft dat de cannabisplant unieke eigenschappen heeft om patiënten te helpen hun welzijn te verbeteren en pleit voor medicinale cannabis als alternatief voor of aanvulling op meer traditionele medicatie.”

CannNext belooft twintig procent van de netto winst te besteden aan projecten “die patiënten en artsen helpen om de effecten en toepassingen van medicinale cannabis beter te begrijpen”.

Philips-lampen en eigen wietsoorten

Het bedrijf wil eigen cannabissoorten ontwikkelen voor specifieke aandoeningen en klachten. In het NRC-artikel is sprake van “een paar honderd planten”, maar onduidelijk blijft hoeveel verschillende cultivars er worden gekweekt. De foto’s bij het stuk laten een opzet zien die vergelijkbaar is met die van Bedrocan, maar dan kleiner.

CannNext gebruikt ledlampen van Signify, de voormalige lichtdivisie van Philips. Als het bedrijf een van de twee beschikbare teeltlicenties in de wacht sleept, kan er snel worden opgeschaald.

Elke plant móet worden vernietigd

Om te bepalen welke soorten CannNext zal gaan produceren, werkt het bedrijf met een focusgroep, die de soortjes gaat beoordelen. In de focusgroep moeten “naast wetenschappers en oncologen ook gebruikers” zitten, meldt NRC. Uleman: “Welke werkt, welke niet? We hebben eigenlijk een raad van advies voor productinnovatie nodig.”

Omdat CannNext alleen een onderzoek licentie heeft, moet elke geoogste plant van wortel tot top worden vernietigd. Uleman: “Het mag niet, maar het liefst geef ik het weg aan een ziekenhuis of aan de patiënten.”

Einde monopolie Bedrocan

Na bijna twintig jaar komt er een einde aan het monopolie van Bedrocan en zullen er meer vijf soorten beschikbaar zijn in de apotheek. “Omdat de vraag zo groot is en er behoefte is aan meer soorten medicinale cannabis”, schrijft NRC, “zoekt het BMC (Bureau Medicinale Cannabis) twee producenten die een contract van in totaal 141 miljoen euro gaan verdelen. Er wordt uitgegaan van vijfduizend kilo per opdrachtnemer, voor zes jaar. Tot half februari konden geïnteresseerde partijen zich melden.”

Wietprijzen in apotheek omlaag

Naar verwachting zal “medio volgend jaar” bekend worden welke twee bedrijven de tender hebben gewonnen. De prijzen in de apotheken zouden volgend jaar stevig omlaag moeten gaan. De inkoopprijs van medicinale cannabis voor bedrijven daalt vanaf 2021 van 5,80 euro naar 2,35 euro per gram: een ruime halvering.