(advertenties)
(advertentie)
De kweekcylcus zit er voor Mr. Kush nu écht op. Alles is droog en de laatste wietplanten worden getrimd en gecured voor het beste medicinale effect. Het eindresultaat wordt gewogen en vergeleken en we kijken met Mr. Kush uit naar het verwerken van z’n cannabis.

Trimmen van wiet

In het vorige kweekverslag liet ik weten het eerste deel van mijn geoogste cannabisplanten getrimd te hebben. Daar vergat ik wat foto’s van te maken, maar dat maak ik deze keer met jullie goed. Nu zijn namelijk de Pineapple OG’s aan een knipbeurt toe alvorens ze, om te curen, in weckpotten verdwijnen.

Deze rommelige wiettop krijgt nog een knipbeurt voor dat ‘ie in een pot verdwijnt.

 

Voorzichtig knip ik met een scherpe schaar de uitstekende blaadjes van de top af. Hierbij laat ik liever wat meer zitten dan dat ik potente delen van de top eraf knip. Omdat dit voor eigen gebruik is maakt de esthetiek niet heel veel uit, maar ook míjn oog wil wat. ;)  Een deel van deze cannabis wordt straks verdampt, een ander deel wordt wietolie.

Dat ziet er een stuk beter uit.

Dit werkje doe je het best met latex-handschoenen, want het kan nogal plakken. Pak de wiettop altijd bij een takje vast om de trichomen zo veel mogelijk intact te houden. Anders zit al je medicijn straks op je vingers (of handschoenen) in plaat van op je cannabis.

Curen

Om de wiet zo goed mogelijk te laten smaken, en tegelijkertijd de terpenen te behouden die bijdragen aan het medicinale effect van de plant, cure je de wiet na het drogen. Curen is een onderdeel van het droogproces, waarbij (bijna) droge wiet in potten wordt bewaard en de eerste dagen gelucht wordt om resterend vocht te laten ontsnappen.

Pas gedroogde wiet kun je curen in (weck-)potten voor de lekkerste smaak en het beste effect.

Als de wiet net droog is (ongeveer tien dagen na de oogst) en getrimd, gaat deze idealiter een weckpot in die wordt bewaard op een koele en donkere plek. Hierin krijgt het resterende vocht in de cannabis de kans om zich goed door de wiettoppen te verspreiden. Overmatig vocht is natuurlijk niet gewenst in verband met een eventuele egale verbranding of het mogelijk ontstaan van rot en schimmels.

Daarom wordt de pot gedurende de eerste tien dagen dat de wiet erin zit, dagelijks even geopend. Dit wordt ook wel ‘burpen’ genoemd. De eerste dag doe je dit tien minuten, de dag erna negen, daarna acht. Totdat je op de tiende dag en laatste dag, de pot nog maar een minuutje open hebt staan. Als er vocht zit aan de binnenkant van de potdeksel, kun je deze bij het openen afvegen met wat papier.

De pot hoeft maar op een kiertje te staan om te luchten.

Na die tien dagen kan de pot dichtblijven totdat je er iets uit wilt pakken. Cannabis blijft op deze manier lang goed en kan zelfs met de tijd smakelijker worden. Het belangrijkste is dat de terpenen niet kunnen verdampen, maar in de cannabis blijven zitten. Probeer het maar eens! Als je het geduld hebt om de pot een aantal maanden te laten staan tenminste. ;)

‘Knipafval’

Wat ik van de toppen afknip zouden de meeste beschrijven als knipafval. Ik vind het echter allesbehalve afval en gebruik de ‘suikerblaadjes’ graag als grondstof voor wietolie. Uiteraard heb ik niet genoeg aan alleen die blaadjes voor mijn behoefte, dus ik doe er wel wat wiettoppen bij. Toch heeft het wel zin om deze blaadjes te verwerken in wietolie of een edible, want er zitten nog veel werkzame stoffen aan. Weggooien is absoluut doodzonde, dus bewaar ik de blaadjes voorlopig in een apart potje.

‘Knipafval’ is allesbehalve afval!

Wegen en vergelijken

Goed, ondanks de problemen aan het begin en de lange voorgroei-periode hebben we dus íets van de planten kunnen oogsten. Is de oogst perfect voor onder een 144w LED-lamp? Nee. Ben ik blij met het beetje dat ik wel wát heb kunnen oogsten? JA!

Er zitten flinke toppen tussen de oogst van Mr. Kush

Al met al heb ik namelijk meer waarde in cannabis kunnen oogsten, dan de kast me kostte. Was dit mijn eerste cyclus geweest, had ik de Mediwietsite kweekkast nu al terugverdiend. Omdat dit mijn tweede oogst is met de kast, is dit pure winst!

Bij elkaar heb ik namelijk 58,1 gram cannabis kunnen oogsten. Reken een gemiddelde coffeeshop-prijs van 12 euro (het kan goedkoper én duurder, maar dit is wat ik gemiddeld per gram betaal + mijn geoogste wiet is véél beter dan in de coffeeshop) en je komt uit op een waarde van: 697,20 euro. Dat geld breng ik nu niet naar de coffeeshop, maar blijft lekker in m’n zak zitten terwijl ik geniet van schone biologische medicinale cannabis. Daarbij heb ik ook nog het therapeutische voordeel gehad van het kweken zelf. Een goeie deal, denk ik zo.

Cannabis testen en verwerken

De kweekcyclus zit er misschien wel op, het echte werk moet nog beginnen. Van een deel van deze geoogste cannabis wil ik namelijk wietolie gaan maken. Waarschijnlijk doe ik dat onder hoge druk, met de HPE-kit van Nacuro (voorheen LaCassini research). Maar dat moet ik nog beslissen.

Binnenkort ga ik ook langs bij het laboratorium van Nacuro en daar heb ik ontzettend veel zin in. Ik mag namelijk samples meenemen van mijn eigen cannabis om daar zélf te analyseren met een gaschromatograaf. Hoe leuk is dat?! Dan weten we hoeveel THC en andere cannabinoïden mijn wiet bevat en of deze schoon is van schimmels en andere vervuilingen.