(advertenties)
(advertentie)
Onze huiskweker Mr. Kush had vorige week eindelijk het genoegen een deel van zijn wietplanten te oogsten. Deze zijn nu droog genoeg om te knippen én te wegen. De Pineapple OG-planten die nog in de kast stonden zijn nu ook klaar om geoogst te worden.

Droog genoeg

In mijn vorige kweekverslag hing ik de SOG Killin-planten in mijn geïmproviseerde droogdoos te drogen. Zoals voorspeld zijn ze nu, zo’n tien dagen later, droog genoeg om te curen. Dat is het proces waarbij de wiettoppen in weckpotten gaan en de eerste tien dagen dagelijks, steeds iets korter, ‘luchten’. Zo verdeelt het overgebleven vocht zich goed in de toppen en het overbodige vocht verdampt.

Als het takje buigt is de wiet nog te nat. Als ‘ie knakt is het perfect om te curen.

Dat de planten hier droog genoeg voor zijn kun je niet ruiken natuurlijk. Om dit te bepalen moet je je handen vies maken. Althans, niet vies maar plakkerig. Ik check de status namelijk altijd door een topje vast te pakken en proberen van het takje af te breken. Als het takje buigt, is het nog te vochtig. Wanneer ‘ie een beetje knakt is de wiet perfect gedroogd om aan het cure-proces te beginnen.

Wiettoppen trimmen

Voordat ik de wiettoppen in hun potten stop voor het cure-proces (en de opslag), trim ik de resterende bladeren eraf. Hierbij pas ik op dat ik blaadjes waar trichomen op zitten, er niet af knip. Deze ‘suikerblaadjes’ bevatten wat mij betreft genoeg werkzame stoffen om bij de wiettop gerekend te worden. Esthetisch gezien is het niet mooi en je zult het niet zo snel in de coffeeshop tegenkomen, maar er is absoluut niets mis mee!

Blaadjes dicht tegen de top aan, waar veel trichomen aanzitten, hoeven er wat Mr. Kush betreft niet af.

Helaas ben ik in mijn enthousiasme vergeten goede foto’s te maken van het trimproces. Die houden jullie van me tegoed. Want gelukkig heb ik nog andere planten om het mee te laten zien. Zoals jullie misschien wel weten zijn de SOG Killin-planten die nu worden getrimd, de helft van wat er in de kast stond. Twee Pineapple OG’s waren eerder nog niet klaar voor de oogst.

Over de oogst van deze twee planten is in elk geval weinig te klagen, behalve dan misschien het gewicht. Uit het oppervlakte en de lamp die ik heb zou ik namelijk veel meer kunnen halen. Dat is echter een kwestie van ervaring. Maar wie het kleine niet eert…. Dus genieten we van het aroma dat deze fijne hybride kush-plant afgeeft en de lessen die ze ons leerde.

Wegen

De SOG Killin kon, nu ze droog is, ook meteen even op de weegschaal. De twee planten hebben samen een redelijk gewicht opgeleverd voor hoe ze erbij stonden. Maar hoeveel dat precies is houd ik nog even geheim totdat ook de Pineapple OG gewogen is.

Eerlijk is eerlijk, bij m’n eerste kweek had ik het gewicht van de twee SOG’s op één plant in dezelfde soort potten. Het is echter niet de schuld van de kweekkast of de genetica, maar puur van mijn stuntelige optreden bij het toppen van de wietplanten. Hier heb ik van geleerd en ga de volgende keer voor een dubbel zo zware oogst!

Meer oogsten

De twee Pineapple OG planten zijn inmiddels ook oogstklaar, zien we aan de trichomen. Nogmaals, hier is geen perfecte dag of tijd voor. Het hangt af van het door jou gewenste effect van de plant. Als je vroeg oogst zul je een wat meer opgewekt effect in je hersenen merken, en bij een latere oogst een meer pijnstillende lichamelijk werking.

Naast de trichomen, zie je soms ook aan de bladeren dat de planten klaar zijn om geoogst te worden. De herfst treedt in, bladeren worden geel/bruin/paars en vallen uiteindelijk af. Dit geeft aan dat de plant het bladgroen (chlorofyl) omzet in suikers voor de productie van werkzame stoffen in de trichomen.

En zo geschiedde, ik knipte ook de laatste paar takken uit de kast. Voordat ik ze te drogen hang knip ik nog even de grote bladeren eraf, dan drogen ze toch wat beter en heb je minder kans op rotten. Het precisiewerk doe ik wel weer als alles droog is. Dan maak ik er, echt waar beloofd, deze keer wel foto’s van. Ook laat ik zien wat ik doe met het knipafval…

Smaaktest

Uiteraard kon ik het niet weerstaan om de SOG Killin aan een smaaktest te onderwerpen. Normaal gesproken gebruik ik liever gezondere manieren om m’n cannabismedicijn binnen te krijgen, maar door het te roken kan ik het best de oogst in z’n algemeen beoordelen.

Er werd zelfs een nieuw pijpje gebruikt om de SOG Killin te testen

Wauw, wat een lekker soortje is dit. Je merkt dat het een echte liefhebbers-soort is, vol smaak en een overduidelijk en indringend aroma. Perfect als pijnstiller en om het hoofd rustig te krijgen, zonder er al te loom of moe van te worden. Een echte aanrader voor iedereen die van sterk smakende kush-soorten houdt, last heeft van (chronische) pijn of wilt ontspannen.