(advertenties)
(advertentie)

Twee hele weken na zijn eerste verslag klimt Mr. Kush weer in zijn toetsenbord om een update te geven over zijn dames. Maar voordat we beginnen, wil hij nog even iets leuks met jullie delen.

Welkome gast

Vorige week liep ik mijn huiskamer uit richting mijn bed, toen ik een kleine stip zag op de grond. Dit bleek bij nadere inspectie een lieveheersbeestje te zijn, het beste huisdier dat je als kweker kunt hebben.

Lieveheersbeestjes eten namelijk geen planten, maar wel allerlei beestjes die gek zijn op wietplanten. Het is dus het ideale organische middel om ongewenst ongedierte in je kweekhok te vermijden of bestrijden. Ondanks dat ik (nog) geen last heb van ongewenste plagen heb ik het lieveheersbeestje wel een mooi onderkomen gegeven.

Lieveheersbeestjes eten geen planten, maar wel allerlei beestjes die gek zijn op wietplanten.

Groeispurt

Zoals jullie hebben kunnen lezen zijn de Strawberry Glue dames van Amsterdam Genetics twee weken geleden hun 11L potten ingegaan. Sindsdien hebben ze een enorme groeispurt doorgemaakt; en dan heb ik het vooral over de drie wietplanten die al wat groter waren voor ze de grond ingingen. De vierde probeert goed mee te komen maar heeft nog wel een achterstand. Het vijfde, misvormde plantje dat ik ‘niet wilde’ hebben, heb ik trouwens niet kunnen weggooien. Die heb ik in de verpakking waarin de zaden kwamen gepot en in de kast gezet, we zien wel wat eruit komt.

De planten maken goed gebruik van hun nieuwe onderkomen en de schutbladeren groeien bijna de kast uit. Aan de bouw van de planten herken ik bovendien goed de indica-dominante groeikarakteristieken: het worden mooie korte planten met een brede uitgroei, brede bladeren en bladvingers. Dit betekent dat de planten waarschijnlijk niet erg de hoogte inschieten, zoals bij sativa’s het geval is, toch moet ik wel blijven oppassen in de lage Mediwietsite kweekkast. Het laatste dat ik wil is dat mijn planten zo tegen de lamp aangroeien.

Om dit te voorkomen en in dat proces meer hoofdtoppen per plant te creëren, maken veel kwekers gebruik van kweektechnieken als ‘toppen’ en ‘fimmen’. Hierbij wordt een stuk groei uit de hoofdtop van de plant geknipt, waarna er twee hoofdtoppen voor in de plaats komen. Dit kan ook fout gaan echter en planten uit gefeminiseerde wietzaden kunnen daardoor nog weleens gestrest raken en hermafrodiet worden. Been there, done that, zullen we maar zeggen.

Bio-hormonen

Ik hoor sommigen alweer denken, ‘hey, puur natuur en dit en dat’, maar hoe denk je dat biologisch groenten en fruit wordt gekweekt? Inderdaad, daarom maak ik net zoals de vorige keer gebruik van BioApex. Dat is een plantaardig hormoon dat de groei van de ‘apicale cel’ in de hoofdtop remt, waardoor de planten in de breedte groeien in plaats van de hoogte in.  Perfect om te gebruiken in mijn kleine Mediwietsite kweekkastje.

De planten groeien al mooi de breedte in.

Nu de planten in totaal zo’n drie weken bestaan en ruim 15/20cm in lengte hebben is de tijd rijp. Ik wacht op de ochtend dat dit gepubliceerd wordt geduldig af tot de lamp uitslaat, omdat BioApex in het donker in een dunne mist over de planten heen moet worden gespoten. Dit om beschadiging van de planten te voorkomen.

Vervolgens bespuit ik slechts de drie grootste planten met de Apex. Immers is de vierde nog klein van zichzelf en is die vijfde maar een experimentje in een mini-pot. Over enkele dagen schakel ik de klok om naar 12/12 en zullen we de bloeitijd inluiden. De hoop is dat de lager gelegen takken van mijn planten een flinke sprint nemen naar de kweekoppervlakte.

Maar daarover volgende keer meer.