(advertenties)
(advertentie)

De enige echte Mr. Kush meldt zich weer aan het kweekfront met een kakelvers verslag. Nu de zomer voorbij is, ontfermt hij zich over een nieuwe binnenkweek met in de aanslag een aantal Strawberry Glue-zaden en een flinke dosis enthousiasme. Wil je leren hoe je succesvol mediwiet kweekt in de Mediwietsite Kweekkast? Volg dan deze nieuwe avonturen van Mr. Kush.

Terug de kast in

De zomer is voorbij en het was weer heerlijk, ik weet dat m’n buiten-kwekende vrienden dat om ‘zwaarwegende redenen’ ook zullen vinden. Er zit voor mij echter één nadeel aan het warme weer. Het maakt het controleren van de temperatuur in je binnenkweek ruimte – met warme lampen – lastig. Dus kweek ik niet in de periode waarin de meerderheid juíst aan de slag gaat. Nu de zomer weer achter de rug is begint het voor mij juist eindelijk weer: het binnenkweek seizoen.

Voorbereidingen

Om te zorgen dat ik ook deze kweekronde goed beslagen ten ijs kom, heb ik mijn vrienden van Plagron lief aangekeken. Hun voedingslijn vond ik in het verleden fijn werken, en het leek me leuk te zien of ik met hun producten en meer ervaring, net als de vorige keer met een andere voedingsproducent, 1 gram per Watt kan kweken.

Zonder goede genetica geen goede oogst, dus ook dit keer ben ik voor de zekerheid van Amsterdam Genetics gegaan. Hun strains zijn bijzonder smakelijk en je kunt ze vaak in de bij ze aangesloten coffeeshops proeven. Nadat ik Strawberry Glue tegenkwam in een van de Boerejongens coffeeshops, was mijn keuze dus snel gemaakt. Het fruitige aroma van aardbeien plus het gassige van de Gorilla Glue is een perfecte combinatie voor mij.

Ontkiemen

Het is voor mij voor het eerst dat ik gebruik maak van een broeikastje en plugs om zaden te ontkiemen. Eerder gooide ik de zaden gewoon in de aarde. Maar omdat ik dit van Plagron cadeau kreeg, dacht ik het eens te proberen. Volgens de instructies prepareerde ik de plugs om mijn Strawberry Glue-zaadjes te ontkiemen en nog geen dag later staken de eerste zaailingen hun kopje al boven de grond uit.

De eerste dagen had ik enorme moeite om de temperatuur in de kweekkast binnen de perken te houden. Soms was het tot wel 30 graden in de Mediwietsite Kweekkast. Toch komt er nog die nazomer waardoor mijn zaailingen behoorlijk strekken. Zo erg zelfs, dat ik één van de plantjes moet ondersteunen met wat ijzerdraad.

Maar met een beetje improvisatie en ventilatie is deze mini-crisis snel afgewend en de temperatuur weer rap gezakt. Net op tijd voor de achterblijvende zaden, die nu twee/drie dagen later ook het levenslicht zien.

Selecteren en verpotten

Nu alle zaadjes ontkiemd zijn en de eersten zelfs al bijna een echte plant genoemd mogen worden, is het tijd te selecteren welke er uiteindelijk daadwerkelijk gekweekt gaan worden. Want hoewel ze om te beginnen alle zes in hun plugjes (ja, ik had een extra zaadje in de verpakking) 18 uur per dag onder de Hans Panel Led lamp staan, zullen er straks maar vier overblijven in potten van 11 L.

Die vul ik alvast met Plagrons Batmix, waar al voor een week of zes aan voeding inzit. De potten met aarde spoel ik eerst even om zodat de zaailingen niet schrikken van een teveel aan vlug opneembare stoffen. Op aanraden van de experts natuurlijk.

Je hoeft geen genie te zijn om te bedenken dat de eerste drie ontkiemden sowieso een plek in de kweekkast veroverd hebben. Zoals te zien op de foto’s beginnen ze zelfs aardig wat wortels aan te maken. En het feit dat ze uit de plug groeien is volgens de fabrikant het sein om ze te verpotten. Zo gezegd zo gedaan, want het gemak van de pluggen is dat je ze zo in je aarde steekt. Klaar is kees, zeg maar. Na een korte nacht van zes uur kijk ik hoe ze erbij staan: een beeld zegt meer dan duizend woorden.

Van de drie overblijvende zaden is er één die ietwat vervormingen laat zien, die wil ik niet. Er is namelijk nog maar plaats voor één plantje, dus heb ik de luxe uit drie verschillenden de beste te kiezen. En die vind ik! Ondanks dat ze klein is, heeft ze een dikke stam en groene bladeren. Ik vertrouw erop dat deze snel haar groeiachterstand inhaalt en meekomt met haar zusters. In de tussentijd ga ik ze goed verzorgen en de voortgang bijhouden.

Over twee weken ben ik weer terug met een update, dus tot dan!