(advertenties)
(advertentie)

In Nederland en België twijfelen medici, politici en wetenschappers vaak openlijk aan de werking van wiet. Zelf de pijnstillende eigenschappen trekken zij in twijfel. Bovendien hekelen ze gebrek aan klinisch bewijs. De University of California, Los Angeles gaat daar dankzij een miljoenen subsidie verandering in brengen.

Goed nieuws uit de Verenigde Staten. De befaamde University of California, Los Angeles (UCLA) krijgt miljoenen dollars subsidie voor een klinische studie naar de werking van wiet. Dit betekent dat de effectiviteit van wiet op mensen wordt onderzocht. En dan met name op de pijnstillende eigenschappen.

Dat is onder meer goed nieuws omdat klinische onderzoeken naar wiet vooralsnog schaars zijn. Een gevolg van het wereldwijde wietverbod dat wetenschappelijke studies met cannabis bijna onmogelijk maakte. Als er al eens iets gebeurde, dan was dat vaak met synthetische cannabis en op proefdieren, Maar je kan pas écht bevestigen hoe wiet werkt bij mensen, als het op mensen wordt getest. En dan uiteraard met échte wiet. Dat is precies wat het UCLA gaat doen.

5-jarig onderzoek

Het UCLA Cannabis Research Initiative ontvangt een overheidssubsidie van 3,5 miljoen euro voor een 5-jarig onderzoek naar de pijnstillende eigenschappen van wiet en cannabinoïden. Dit zijn de werkzame stoffen in de plant.

Het geld financiert de eerste klinische studies van het Cannabis Research Initiative, dat in 2017 werd opgericht. Het project van UCLA kijkt naast pijnstilling overigens ook naar de verslavende eigenschappen van cannabis, evenals de vraag of mannen en vrouwen de effecten van het medicijn verschillend ervaren.

Enter Ziva Cooper, onderzoeksdirecteur van het UCLA-project begon afgelopen januari als eerste ‘research director’ bij het instituut. “Dit is een ideaal eerste project, omdat het belangrijke openbare-gezondheidsvragen tackelt, gerelateerd aan de potentiële medicinale effecten en bijwerkingen van cannabis en cannabinoïden; een centrale missie van ons Initiative”, verklaart hij.

“Bewijs van dierenstudies toont aan dat vrouwen meer gevoelig zijn voor de pijnstillende effecten van THC, de primaire component van cannabis”, vervolgt Ziva Cooper. “Maar ze zijn ook gevoeliger voor de nadelige effecten.”

Als geroepen

Met de grote overheidssubsidie gaat een team wetenschappers de pijnstillende werking van wiet in kaart brengen, inclusief verschillen tussen mannen en vrouwen. [Foto: shutterstock/ESB Professional]

Nu het wietverbod afbrokkelt zijn dergelijke onderzoeken ook eindelijk haalbaar. Bovendien is het hoog nodig. Kennis over medicinale wiet neemt enorm toe, maar klinische onderzoeken, op echte mensen dus, komen als geroepen. Zeker gezien de wereldwijde opmars van medicinale wiet.

Met de resultaten van deze studie kunnen onderzoekers volgens Cooper beter begrijpen hoe mannen en vrouwen verschillend reageren op zowel de potentieel therapeutische als de negatieve effecten van cannabis.

Daarbij kijken de Californiërs ook naar de vraag of hormonen en endocannabinoïden – het lichaamseigen cannabinoïden-systeem – een rol spelen bij deze sekseverschillen.

Wordt vervolgd.

[Openingsbeeld: Shutterstock/Zapylaiev Kostiantyn]