(advertenties)
(advertentie)

De Franse regering heeft eindelijk haar wetsvoorstel voor een experiment met medicinale cannabis geopenbaard. Maximaal drieduizend Fransen zullen gratis medicinale cannabis krijgen, naar verwachting vanaf eind maart 2021. Een historische doorbraak in een land waar de cannabiswetgeving tot de strengste van Europa behoort. ‘Frankrijk is nu officieel gecommitteerd aan het beschikbaar maken van medicinale cannabis’.

Cannabis van farmaceutische kwaliteit, uit het buitenland

De Franse senaat stemde vorig jaar al unaniem in met de medicinale wietproef, maar vanwege corona liep het proces vertraging op. Het experiment zal maximaal twee jaar duren en de cannabisproducten dienen van farmaceutische kwaliteit te zijn. Omdat teelt van cannabis met meer dan 0,2 procent THC nog steeds volledig verboden is in Frankrijk, zullen de producenten vrijwel zeker buitenlands zijn.

Nicolas Authier, hoofd van het wetenschappelijke medicinale cannabis comité van de Franse geneesmiddelenautoriteit ANSM (Agence nationale de Sécurité du Médicament et des produits de santé), verklaarde tegen de website Marijuana Business Daily dat in de komende dagen een aanbestedingsprocedure start voor de levering van cannabisproducten voor het experiment.

Authier denkt dat de producenten ‘waarschijnlijk buitenlands’ zullen zijn, die samen gaan werken met ‘farmaceutische laboratoria in Frankrijk die beschikken over een opium ontheffing’. Authier: ‘Nog vijf maanden werk voor de eerste recepten, maar Frankrijk is nu officieel gecommitteerd aan het beschikbaar maken van medicinale cannabis.’

Frankrijk loopt niet voorop met liberaal wietbeleid

Alleen patiënten met ernstige klachten, die geen of te weinig baat hebben bij conventionele  medicijnen, kunnen meedoen aan het experiment. Deze ‘laatste redmiddel’ aanpak is typisch voor Europa, waar het onvermijdelijke proces richting legalisering en normalisering van medicinale cannabis moeizaam en versplinterd verloopt.

Frankrijk behoort wat cannabis wetgeving betreft tot de achterlijkste landen van de Europese Unie. In 1953 verbood de regering medicinale cannabis, ondanks de lange geschiedenis van de plant in het land van wijn en kaas. Het waren nota bene soldaten van Napoleon die na de Franse campagne in Egypte en Syrië (1798-1801) hasj mee terug naar huis namen en zo in Europa introduceerden.

Tot 2018 kon een bezitshoeveelheid wiet of hasj €3.750,= boete en een jaar celstraf opleveren in Frankrijk en was het dragen van een T-shirt of ander kledingstuk met een wietblad er op strafbaar. Niettemin staan de Fransen al jaren lang nummer één in Europa qua cannabisgebruik…

Frankrijk voegt zich met de aangekondigde mediwiet-proef eindelijk bij de andere Europese landen met een liberaal wietbeleid… [illustratie: Talaj/Shutterstock]

Pijn, palliatieve zorg, epilepsie en kanker

Het ministerie van volksgezondheid, Ministre des Solidarités et de la Santé geheten in Frankrijk, is verantwoordelijk voor de medicinale wietproef. In overleg met  geneesmiddelenautoriteit ANSM beslist de minister over de lijst met medische aandoeningen die in aanmerking komen, de soorten cannabisproducten en de leveranciers.

De ANSM ondersteunt op dit moment medicinale cannabis voor pijnbestrijding en palliatieve zorg, tegen epilepsie en bij kanker. Roken wordt niet aanbevolen, dus zal er waarschijnlijk worden gekozen voor wietolie, verdampers en gel-capsules. Het parlement kan overigens nog roet in het eten gooien door tegen de financiering van de proef te stemmen, maar die kans lijkt minimaal.

Ook bij de VN laat Frankrijk een ander drugsgeluid horen

Frankrijk stapt eindelijk de 21e eeuw binnen, zo bleek deze week ook bij de Verenigde Naties in Wenen, waar de Franse delegatie voor het eerst in bijna een eeuw het medicinale potentieel van cannabis verdedigde. Elena Salazar, werkzaam bij de ANSM, noemde de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om cannabis van lijst IV van het VN drugsverdrag uit 1961 te schrappen ‘noodzakelijk’.

Website Newsweed.fr citeert deze week uit een overleg achter gesloten deuren bij de VN, over het cannabis advies van de WHO. Salazar zei daar namens Frankrijk dat de WHO aanbeveling ‘duidelijk de sterkste symboliek oproept en de hoogste verwachtingen wekt bij een deel van onze publieke opinie’. Ze gaf een uitgebreide toelichting op het Franse mediwiet experiment.

Newsweed-verslaggever Kenzi Riboulet-Zemouli constateert dat Frankrijk zich met de Salazar’s toespraak ‘positioneert naast Zuid-Afrika, Nederland, Jamaica, Mexico of Colombia, maar ook de VS en Zwitserland, ter verdediging van de declassificatie van cannabis en de rol van wetenschappelijk onderzoek naar de evolutie van overheidsbeleid’. We zouden bijna zeggen: vive la douce France!

[Bronnen:
France to distribute free medical cannabis, launch experiment in 2021, MJBizDaily.com, 9 oktober 2020
Free weed! France to trial free medical cannabis on 3,000 patients, HappyMag.tv, 10 oktober 2020
ONU: la France prend la défense du cannabis thérapeutique, Newsweed.fr, 12 oktober 2020]
[openingsbeeld:  content_creator/Shutterstock]