(advertenties)
(advertenties)

Edibles ofwel eetbare wietproducten zijn een populaire manier om medicinale cannabis binnen te krijgen. Bovendien laat cannabis zich prima verwerken in tal van gerechten, zodat je zelf eenvoudig allerlei maaltijden kan verrijken met de heilzame werking van cannabis. Om dat te demonstreren, combineren we hier een aantal lekkere ingrediënten voor een heerlijke mediwiet-barbecue.

Edibles is het Engelse woord voor ‘eetwaren’; een term die is komen overwaaien uit Amerika waar elke legale cannabisapotheek een groot assortiment eetbare wietproducten heeft. Sinds cannabiswetgeving wereldwijd wordt versoepeld en met name het medicinale gebruik aan een opmars bezig is, worden cannabis edibles ook in Nederland populairder. Klik hier als je meer wilt weten over de voor- en nadelen van edibles.

Die populariteit van edibles is overigens goed te verklaren. Eetbare wietproducten zijn namelijk een gezond alternatief voor het conventionele roken van cannabis. Bovendien houdt het effect na het eten van cannabis langer aan wat wenselijk kan zijn bij patiënten met bijvoorbeeld chronische pijn. En een medicijn dat lekker smaakt is natuurlijk altijd fijn.

4 x mediwiet-barbecue recepten

Om te demonstreren dat eetbare wietproducten tegenwoordig veel meer zijn dan een stuk spacecake uit de coffeeshop, en omdat we momenteen middenin een heerlijke zomer zitten, presenteert Mediwietsite 4 heerlijke recepten voor een medicinale CBD-barbecue.

1. De basis: wiet-boter of wiet-olijfolie

Voor veel gerechten heb je boter of olie nodig. Daarom beginnen we met zelfgemaakte wietboter of -olijfolie.

Benodigdheden:

  • 30 gram gedroogde wiet (knipafval mag ook)
  • 840 ml olijfolie, 600 gram boter of kokosolie
  • Zeef en kaasdoek
  • Hapjespan
  • Afsluitbare pot

Bereiden:

  • Vermaal de wiet met een grinder tot een fijn poeder. Je kan ook een koffiemaler gebruiken, maar met een mes en snijplank lukt het ook.
  • Verwarm de olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Hierbij is het belangrijk dat je de olie niet laat koken. Dus zie je grote bubbels, zet het vuur dan lager.
  • Doe de wiet in de pan en begin rustig te roeren.
  • Laat het mengsel twee tot vier uur sudderen terwijl je regelmatig roert.
  • Haal de pan van het vuur en laat het rustig afkoelen.
  • Doe het kaasdoek in de zeef en giet de cannabisolie erdoor. Vang de olie op in een afsluitbare pot.
  • Wring het kaasdoek voorzichtig uit om alle olie uit de plantenresten te krijgen. Let op dat er geen plantmateriaal in de olie komt.

Wietboter, de absolute klassieker op het gebied van cannabis-edibles.

Tips:

  • Heb je boter of kokosolie gebruikt? Dan zal dit weer stollen. Doe de nog vloeibare olie in vormpjes. Dit is leuk voor de presentatie. En als je weet wat elk botervormpje weegt, kan je eenvoudig de juiste hoeveelheden gebruiken tijdens het verdere verwerken in allerlei recepten.
  • Gebruik roomboter en voeg naar smaak kruiden toe zodat je de boter ook op stokbrood kan smeren.
  • Je kan ook wietboter en -olie maken met een airfryer? In deze video zie je hoe dat werkt.

2. Lemon Haze barbecuedip

Een logische tweede stap zou zijn dat we een vleesmarinade maken met CBD erin. Dat kan, maar het probleem is dat CBD verdampt (of zelfs verbrandt) bij temperaturen boven de 180 graden Celsius. Wat natuurlijk wel kan is het gegrilde vlees door deze heerlijke CBD-dip halen.

Benodigdheden:

  • 250 ml gesmolten wietboter, maar dan wel gemaakt met Lemon Haze (zie punt 1)
  • 1,5 ui, fijngesneden
  • 2 Granny Smith appels, geschild, zonder klokhuis en fijngesneden
  • 500 ml tomatenketchup
  • 75 ml appelazijn
  • 1 flesje bier
  • 60 ml water
  • 60 ml blackstrap melasse suiker
  • Een paar theelepels sambal naar smaak
  • 4 theelepels bruine suiker
  • 2 theelepels chilipoeder
  • Peper (naar smaak)
  • Snufje zout
  • Snufje komijn

Bereiden:

  • Start een middelhoog vuur en voeg de uiten en appels toe aan de wietboter. Bak ze in ongeveer 5 minuten zacht, maar niet bruin.
  • Voeg de komijn, zout en chilipoeder toe en bak kort mee. Voeg nu ook het bier toe. Gebruik overigens een houten spatel om aankoeken te voorkomen en verhelpen.
  • Voeg alle resterende ingrediënten toe en laat alles zachtjes ongeveer 15 minuten pruttelen (niet koken) onder af en toe roeren.
  • Laat het mengsel iets afkoelen en doe het in een blender. Pulseer vijf of zes keer, maar sluit de bovenkant niet hermetisch af; er moet zuurstof bij kunnen. Gebruik bijvoorbeeld een theedoek om de bovenkant te bedekken zodat je keuken niet onder komt te zitten. Het mengsel moet een beetje dik zijn.

Tips:

  • Lekker met pulled pork.
  • Doe een paar eetlepels dip in een bakje, snijd je vlees in kleine stukjes en roer het door de saus. Laat het vervolgens even liggen zodat de saus kan intrekken.

3. Salade met mediwietdressing

Gpeld hennepzaad over je salade is heel gezond. [Beeld: Shutterstock/OMMB]

Een gezonde medicinale mediwietbarbecue kan natuurlijk niet zonder een goede salade. De inhoud van de salade kan je naar eigen wens bepalen. En voeg sowieso een paar scheppen gepeld hennepzaad toe; een superfood met vele gezondheidsvoordelen.

Hieronder vind je een twee tips voor de dressing.

Dressing 1:

Benodigdheden:

  • 4 eetlepels wiet-olijfolie (zie punt 1)
  • 2 theelepel mosterd Mosterd – 1 theelepel
  • 2 theelepels dille – 2 theelepel
  • Zout (naar smaak)

Bereiden:

  • Stop de ingrediënten bij elkaar in een bakje en roer goed door elkaar.

Dressing 2:

Benodigdheden:

  • 2 eetlepel wiet-olijfolie (zie punt 1)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 200 ml halfvolle mayonaise (of yoghurt)
  • Snufje zout en peper

Bereiden:

  • Stop de ingrediënten bij elkaar in een bakje en roer goed door elkaar.

4. Toetje: bananen-mediwietijs

Een barbecue sluit je natuurlijk af met een heerlijke toetje. Met dit recept maak je zelf bananen-mediwietijs.

Benodigdheden:

  • 10 gram fijn vermalen toppen
  • 500 ml slagroom (niet geklopt)
  • 400 gram banaan
  • 75 gram suiker of een alternatief zoetmiddel
  • 3 eetlepels rum
  • 2 eetlepels boter
  • 5 eetlepels honing
  • Een mespuntje zout

Een barbecue sluit je natuurlijk af met een heerlijke toetje. Zo maak je zelf bananen-mediwietijs. [Foto: Shutterstock/JRP Studio]

Bereiden:

  • Doe de slagroom in een hapjespan en verwarm op een middelhoog hoog vuur totdat het begint te sudderen.
  • Doe op hetzelfde moment de boter, suiker en het snufje zout in een andere pan en middelhoog vuur zodat de boter smelt.
  • Zorg dat de wiet vooraf gedecarboxyleerd is. Hoe je dat doet lees je hier. Doe de fijn vermalen, gedecarboxyleerde wiet bij de botermix, waarbij je blijft roeren en verwarmen.
  • Mix met een garde de slagroom bij het botermengsel.
  • Prak de banaan in een grote kom.
  • Voeg het warme mengsel, de rum, honing (en eventueel andere ingrediënten die je in je ijs wilt hebben) toe aan de kom.
  • Mix alles goed door elkaar totdat een pasta-achtige massa ontstaat.
  • Zet deze mix een paar uur in de vriezer, tot het een papperige dikte krijgt.
  • Meng het papje met een garde totdat de mix weer zacht is.
  • Giet het eventueel over in een afsluitbare bak en stop dit weer in de vriezer tot het stevig is.

Tips:

  • Zorg ervoor dat je cannabis goed gedecarboxyleerd is.
  • Voeg naar wens andere ingrediënten toe of gebruik ander fruit.

Veel plezier!

[Openingsbeeld: Shutterstock/nd3000]
(advertenties)

Reacties