(advertenties)
(advertentie)

Als we het hebben over medicinale cannabis, gaat het vaak over lichamelijke aspecten. Wiet speelt voor velen echter ook een belangrijke rol bij het handhaven een emotionele balans. Een onderzoeker op dit gebied is Jan Roberts. In dit artikel bekijken we haar visie op wiet en gemoedstoestand. Maar ook wat er nog moet gebeuren voordat medici dit natuurlijke geneesmiddel omarmen.

Ieder mens – eigenlijk ieder zoogdier – beschikt over een endocannabinoïden-systeem (ECS). Dit mechanisme speelt een cruciale rol in het handhaven van een gezonde balans. Het bijzondere aan de werkzame bestanddelen in wiet is dat die ‘communiceren’ met het ECS. Aan die werking dankt wiet haar heilzame eigenschappen.

LEES OOK: Ontdek hier hoe medicinale wiet werkt in jouw lichaam

Wiet in de geestelijke gezondheidszorg

We praten vaak over de rol van wiet bij het handhaven van een gezonde balans in het lichaam. Maar cannabis speelt ook een belangrijke rol bij het handhaven van onze emotionele balans. Logisch ook, gezien het feit dat geest en lichaam afhankelijk zijn van elkaar.

Onderzoek naar de rol van het ECS op onze mentale en fysieke balans staat nog in de kinderschoenen. Maar nu het cannabisverbod wereldwijd afbrokkelt, neemt interesse van wetenschappers enorm toe. Iemand die zich specialiseert in dit onderzoeksgebied is Jan Roberts uit New York.

Roberts is directeur van Translational Research; een internationaal onderzoekscentrum voor cannabis en geestelijke gezondheid. Haar onderzoeken passen cannabis toe bij een breed scala aan psychische stoornissen. En met gunstige resultaten.

Roberts’ werk geeft een kijkje in de toekomst van wiet bij het behandelen van psychische klachten.

Haar werk geeft een kijkje in de toekomst van wiet bij het behandelen van psychische klachten. Een controversieel onderwerp, want er bestaat nog steeds twijfel over de rol van wiet bij het ontstaan van psychische klachten. Aan de andere kant zijn er ook duidelijke signalen dat cannabis kan dienen als hulpmiddel bij het omgaan met psychische problemen.

Tijdens een lezing op CannaTech in Israël sprak Roberts over de uitdagingen, prestaties en mogelijkheden van wiet als zo’n hulpmiddel. Haar presentatie is opgenomen en hieronder in zijn geheel te bekijken. Een aanrader omdat je zo een hoop waardevolle informatie krijgt voorgeschoteld. 

De rest van dit artikel geeft een samenvatting van de belangrijkste punten die zij aanstipte over wiet als geneesmiddel. Maar óók over de stappen die nog nodig zijn om het geaccepteerd te krijgen bij artsen.

De rol van het ECS 

Om onze geest gezond te houden, zijn bepaalde dingen essentieel voor de hersenen. Denk aan basale zaken als rusten, slapen, verwerken en zelfs het vergeten van bepaalde belevenissen. In veel gevallen ontstaat emotioneel leed door disfunctie in een of meerdere van deze processen.

Het endocannabinoïden-systeem helpt bij het identificeren van disfuncties en ondersteunt herstel van neurale paden in het brein. Dit gebeurt in vrijwel elk hersengebied en zodoende draagt het ECS bij aan bijna elke functie van het centrale zenuwstelsel.

Dit betekent ook dat wanneer het ECS niet goed functioneert, er een domino-effect ontstaat in verschillende mentale systemen, inclusief onze emoties. Volgens Roberts moeten we zo snel mogelijk leren om deze dysfuncties in het ECS te identificeren. Daarna kunnen artsen tekorten gericht aanvullen met de juiste werkzame bestanddelen in wiet zodat patiënten verlichting ervaren en herstellen.

Er is nog wel een lange weg te gaan. Er zijn namelijk nog niet veel therapeuten die snappen hoe het ECS werkt en welke invloed wiet erop heeft. Ook dit stipt Roberts ook aan in haar presentatie.

LEES OOK: Tekort aan endocannabinoïden mogelijke oorzaak van deze ziektes

De medische wereld loopt achter

Een van de belangrijkste redenen waarom de medische wereld moeite heeft om aan boord te springen, is gebrek aan kennis. Nu denk je wellicht: “Als ik weet dat wiet medicinale eigenschappen heeft, waarom weten artsen dat dan niet?”. Een hele terechte vraag en volgens Roberts zijn hier een aantal redenen voor.

Ten eerste weet de overgrote meerderheid van medische onderwijsinstellingen niets over het endocannabinoïden-systeem. Afgezien van het hele medicinale cannabis-verhaal dat nauw verbonden is met het ECS, is gebrek aan kennis over dit systeem een groot gat in de medische zorg. Volgens Roberts leert slechts 9 procent van de medische opleidingen hun leerlingen over het ECS. En dat is dan in de Verenigde Staten waar 33 staten een medicinaal cannabisbeleid hebben.

In Europa zal dit percentage nog vele malen lager liggen. En als we specifiek kijken naar het ECS en geestelijke gezondheid, is er momenteel geen enkele instelling die officieel onderwijst over het endocannabinoïden-systeem.

Dit betekent dat medische professionals moeten vertrouwen op informatie van patiënten en websites zoals Mediwietsite, die rapporteren over studies en bevindingen over medicinale wiet. De ervaring leert dat medici sceptisch staan ​​tegenover ‘de resultaten’ die op internet worden gepubliceerd. Ongeacht hoe zorgvuldig de berichtgeving is.

Als medici alleen al zouden begrijpen hoe hun eigen endocannabinoïden-systeem werkt, zou het vrij eenvoudig zijn om te zien hoe cannabis onze gezondheid helpt.

Medici vereisen publicaties over klinische studies, gepubliceerd in gerenommeerde medische tijdschriften voordat ze iets aan hun patiënten kunnen aanbevelen. Maar als ze alleen al zouden begrijpen hoe hun eigen endocannabinoïden-systeem werkt, is het vrij eenvoudig om te zien hoe cannabis onze gezondheid helpt. Toch is dit slechts één kant van het probleem. De andere komt neer op de standaardisatie van cannabisgeneesmiddelen.

Consistentie in wietmedicatie draagt bij aan acceptatie in de medische wereld. [Foto: shutterstock/ElRoi]

Gezondheidszorg wil consistentie

Een van de grootste uitdagingen bij medicinale cannabis is dat het bestaat uit allerlei verschillende bestanddelen. Denk aan cannabinoïden, flavonoïden, terpenen, enzovoort. Daarnaast zijn er tig verschillende wietsoorten met ieder hun eigen cannabinoïden-, flavonoïden- en terpenen-profiel. Daar komt nog bij dat geen één plant helemaal gelijk is, ook al groeien ze in dezelfde omstandigheden. Dit betekent dat er op moleculair niveau geen consistentie is tussen de ene wietsoort / wietplant en de andere. Ze zijn allemaal uniek.

Voor de zogenaamde recreatieve consumenten maakt dit niet zoveel uit. Bij wietmedicatie daarentegen is consistentie wenselijk. Een patiënt heeft namelijk baat bij een dosis, kwaliteit, zuiverheid en samenstelling die constant is.

Zonder een gestandaardiseerde basis wordt het bovendien lastig om exact te begrijpen hoe cannabis precies werkt in ons lichaam. Wat het effect van een bepaalde cannabinoïde of een combinatie van cannabinoïden is. Als die basis er is, wordt het makkelijker om medische verhoudingen en doseringen vast te stellen die cannabis als medicijn in de medische wereld legitimeren.

We staan op het punt een hele nieuwe wereld te openen van op wiet gebaseerde therapieën. En dat is goed nieuws!

Zover zijn we nog niet, maar het gaat wel de goede kant op. Natuurlijk moet wiet wereldwijd nog verder worden gelegaliseerd. En alle politieke rompslomp moet verdwijnen. Maar na het luisteren naar mensen zoals Dr. Roberts is het gelukkig wel veilig om te zeggen dat we op het punt staan een hele nieuwe wereld te openen van op wiet gebaseerde therapieën. En dat is goed nieuws!

[Openingsfoto: andrey_l, Shutterstock]