(advertenties)
(advertenties)

Een infusie is aftreksel van planten. Zo’n aftreksel wordt bereid door middel van het overgieten met heet water of hete olie. Dit proces wordt vaak ingezet bij planten waarbij de op te lossen stoffen vluchtig zijn, en ze zijn makkelijk op te lossen in water of olie. Cannabis is vetoplosbaar en een infusie hiermee wordt dus meestal bereid met olie. In deze gids komen de belangrijkste ins en outs aan bod met betrekking tot het bereiden van een cannabis-aftreksel – ook  wel wietolie of cannabisolie genoemd. Je ideale en medicinale edible ingrediënt!

Je eigen cannabisolie maken, waarom zou je dat doen?

Er zijn immers meer dan genoeg verkopende partijen (zeker voor CBD olie), maar toch heeft voor veel mensen een zelfgemaakte olie de voorkeur. We noemen een aantal veel voorkomende redenen:

 • De moeilijke verkrijgbaarheid van eetbare producten. Wanneer je edibles kant en klaar wilt kopen, heb je maar beperkte opties. Ook ben je hierbij afhankelijk van de hoeveelheid cannabis die de producent heeft toegevoegd.
 • Je hebt de volledige controle over kwaliteit. Wanneer je je eigen infusie maakt, kun je een kwaliteit van zowel cannabis als olie kiezen die aan jouw normen voldoet.
 • Bij allergieën heb je de keus het allergeen te vermijden. De meeste cannabis eetwaren op de markt zijn zoet en verwerkt. Wanneer je dingen als suiker, gluten, zuivelproducten of kleurstoffen in levensmiddelen wilt vermijden, kun je met een eigen infusie edibles maken die passen bij jouw wensen en behoeften.
 • Je kunt een volledig spectrum aan fytonutriënten (flavonoïden) behouden. Veel extractie-methoden die door fabrikanten worden gebruikt verwijderen de delen van de plant die geen cannabinoïden of terpenen bevatten. Hoewel dit niet per se een slechte zaak is, bevat de cannabisplant – net als elk ander kruid of plant – ook nog andere heilzame voedingsstoffen die je welzijn kunnen ondersteunen.

Edibles zijn de meest effectieve cannabisproducten, maar ook de ‘lastigste’… [foto: Dmytro Tyshchenko/Shutterstock]

Waarin verschilt het eten van edibles van andere manieren van cannabis consumptie?

Wanneer je cannabis binnenkrijgt door het eten van edibles kan het 45 minuten tot enkele uren duren voordat je de effecten voelt. Die effecten kunnen tussen de 4 of zelfs 48 uur aanhouden. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid wiet die erin verwerkt werd en wat je nog meer hebt gegeten.

Dit ‘eten van wiet’ is heel wat anders dan bijvoorbeeld roken, waarbij de effecten onmiddellijk voelbaar zijn en tussen 2 en 4 uur aanhouden. Of als de inname direct via de slijmvliezen (druppelen: mond, darm, etc), waarbij de effecten binnen 5 tot 15 minuten voelbaar zijn en 2 tot 4 uur aanhouden. (Klik hier voor meer manieren om mediwiet in te gebruiken)

Vanwege het verschillen tussen de tijden dat je iets gaat voelen en de duur van het effect, zijn edibles geweldig voor mensen die de hele dag of nacht verlichting van hun klachten nodig hebben. Aan de andere kant zijn edibles geen goede keuze voor mensen die direct effect willen voelen, of mensen die een kortere uitwerking willen.

Eetwaren staan bekend als een van de lastigste manieren om cannabis te consumeren. Dit is zo door hun variabiliteit in de aanvang én duur van de effecten, plus dat de actieve bestanddelen in cannabis intenser worden wanneer ze op deze wijze worden ingenomen.

Waarom is de uitwerking van edibles intenser?

Er zijn veel manieren om cannabis te consumeren en elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het eten van cannabis geeft een heel andere ervaring dan roken of sublinguaal (onder de tong druppelen van wietolie) gebruik.

Wanneer cannabis in een olie of vet wordt gegoten en vervolgens wordt ingenomen, moet het door onze lever worden verwerkt voordat het effect heeft. Onze lever zet Delta-9-THC om in 11-Hydroxy-THC. De moleculaire structuur van 11-Hydroxy-THC is kleiner dan die van Delta-9-THC, waardoor het gemakkelijker onze bloedbaan en ons zenuwstelsel kan binnendringen. 11-Hydroxy-THC kan ook beter binden aan onze CB1-receptoren dan Delta-9-THC. 

Dit betekent dat je een intensere psychotrope of “high” ervaring kunt hebben dor het eten van een cannabisproduct.

Het gebruik van een cannabisolie, hoe werkt dat?

Eén van de grootste voordelen van het maken van je eigen cannabisolie is dat je de olie kunt gebruiken in bijna elk recept dat je maar wilt. Of je nu een cake bakt, een salade maakt of een pasta; je kunt wietolie gebruiken om – een deel of alle – origineel voorgeschreven olie in je recept te vervangen. Vergeet echter niet om voorzichtig te zijn met doseren. Hieronder hebben we wat tips voor je!

Als je kookt met een met wiet doordrenkte olie, wil je ervoor zorgen dat het niet zo heet wordt dat de cannabinoïden vernietigd worden. Juist om die cannabinoïden was het je te doen toen je de olie maakte! Houd tijdens het koken de temperatuur laag: maximaal 100 graden Celsius is een mooi streven.

Bij het bakken in de oven wordt 175 graden Celsius als veilig beschouwd (de interne temperatuur van je gerecht wordt nooit zo heet als de oven zelf). Het is – wanneer je jouw oven niet helemaal vertrouwt – een maximum temperatuur aan te houden van 165 graden.

Je kunt kokos-, MCT-, jojoba-, olijf-, amandel- en andere oliën gebruiken om een cannabis-infusie te maken, wanneer je deze wilt gaan gebruiken als huidverzorgingsproduct. Hier een aantal tips wat dat betreft!

Zelf je wietolie (cannabisolie) maken heeft eigenlijk alleen maar medicinale en praktische voordelen, ook financieel… [beeld: Dmytro Tyshchenko/Shutterstock]

Zelf een cannabisolie maken in slechts vijf stappen

 1. Kies een olie die je wilt gebruiken
 2. Het voorbereiden van de cannabis
 3. Decarboxyleer of “activeer” je wiet
 4. Laat je olie trekken
 5. Bereken het percentage cannabis

#1 Een olie kiezen voor het infuseren van je cannabis

Cannabinoïden (zoals THC en CBD) zijn vetoplosbaar, wat betekent dat ze zich aan vet binden. Dit stelt je in staat om cannabis te infuseren met olie of vet zoals boter, ghee of glycerine. Welke olie of vet je kiest is helemaal aan jou en afhankelijk van hoe je je cannabisinfusie wilt gebruiken. 

Hieronder introduceren we een enkele oliën en hun voordelen. Houd er rekening mee dat sommige van deze oliën hoge rookpunten hebben. THC verdampt bijvoorbeeld al bij een kookpunt van 157°C, dus let erop hoe je de olie gebruikt!

 • Boter is een veelgebruikt ingrediënt in recepten, waardoor het een populaire keuze is bij het infuseren van cannabis om je eigen edibles te maken. Houd er rekening mee dat boter kan beginnen te branden of roken bij 150 graden Celsius, dus het kan het beste worden gebruikt in gerechten uit de oven.
 • Koolzaadolie is relatief smakeloos en heeft een rookpunt van 200 graden. Koolzaadolie is geweldig voor bakken, braden en sauteren. Hoewel deze olie niet zoveel voedingsstoffen bevat als olijfolie, bevat het wel een mooie hoeveelheid omega-3- en omega-6-vetzuren en vitamine E en K.
 • Olijfolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen, zit boordevol antioxidanten en heeft een rookpunt van 200 graden. Olijfolie is geweldig om mee te bakken en ook zeer geschikt om saladedressings, hummus en pesto mee te maken (die je allemaal niet hoeft te verwarmen!).
 • Avocado-olie is rijk aan het gezonde vetten, kan het cholesterol verlagen en heeft een rookpunt van 270 graden. Avocado-olie is geweldig voor het maken van muffins, soepen, roerbakgerechten en nog veel meer.
 • Kokosolie is van nature zuivelvrij, veganistisch en allergeen-vriendelijk. Zowel MCT-olie als geraffineerde kokosolie zijn nogal smakeloos, in vergelijking met ongeraffineerde kokosolie; deze heeft een uitgesproken kokossmaak.
 • Geraffineerde (rookpunt van 200 graden) en ongeraffineerde kokosolie (rookpunt van 175 graden) hebben beide een vaste structuur bij kamertemperatuur, waardoor ze ideaal zijn voor recepten zoals die van de vegan cannabis chocolate chip cookies.
 • MCT-olie (rookpunt van 160 graden) is een vloeistof, waardoor het geweldig is om toe te voegen aan smoothies of om te gebruiken in huidverzorgingsproducten.
 • Welke olie je ook kiest om te gebruiken, zorg ervoor dat je meet hoeveel olie je gebruikt. Hierdoor kun je nadien nauwkeurig berekenen wat het percentage cannabis is. 

#2. Het voorbereiden van de cannabis

Nadat je je olie hebt gekozen, moet je de wiet voorbereiden. Het is belangrijk om af te wegen hoeveel cannabis je gebruikt om nauwkeurige een dosering te kunnen berekenen. Aan het eind van dit artikel bespreken we hoe je dit kunt berekenen. Door dit goed te doen is het mogelijk een idee te krijgen van hoeveel cannabis je moet gebruiken om het gewenste effect te bereiken.

Weet dat je de olie nadien altijd kunt verdunnen; als een recept bijvoorbeeld een half kopje boter vereist, kunt je slechts 1 eetlepel boter met je aftreksel gebruiken, en de rest met gewone boter aanvullen.

Hoewel je de hele wiet-top kunt infuseren, is het het beste om de toppen te vermalen met een grinder om het oppervlak van het plantmateriaal te vergroten, en je daardoor een effectievere infusie mogelijk te maken.

Als je een aftreksel met olie maakt, is het het beste om je cannabis niet te fijn te malen. Het wordt dan moeilijker om het uit je eindproduct te filteren. Het is ook aan te raden om een handmolen of je vingers te gebruiken om je toppen uit elkaar te breken en vervolgens in je grinder te vermalen. Wanneer je ze in een elektrische mixer zou plaatsen, kan de wiet té fijn worden en ook chlorofyl vrijgeven. Dit zorgt ervoor je olie minder lekker gaat smaken.

Een (medicinaal en/of recreatief) koekje van eigen wiet smaakt altijd beter… [foto: Roxana Gonzalez/Shutterstock]

#3. Decarboxyleren ofwel het activeren van de THC in cannabis

In zijn ruwe vorm bevat cannabis heel weinig tot geen THC of CBD. In plaats daarvan bevat je plantmateriaal THCA of CBDA, dit zijn zure varianten van deze cannabinoïden. Deze kunnen niet zo goed binden aan de endocannabinoïde-receptoren in ons lichaam. Om van THCA naar THC, of van CBDA naar CBD te worden omgezet moet het plantmateriaal worden verwarmd.  Dit proces wordt decarboxylatie of “activering” genoemd.

THC, CBD en andere cannabinoïden decarboxyleren bij verschillende temperaturen, dus je zult een temperatuur willen kiezen die de cannabinoïden activeert die jij zoekt. Hoewel je je wiet voor kortere tijd op hogere temperaturen kunt verhitten, zijn de meeste mensen het erover eens dat het effectiever is om gedurende een langere periode op een lagere temperatuur te decarboxyleren.

 • THC wordt geactiveerd tussen de 100 en 125 graden.  We activeren het graag twintig minuten op 120 graden Celsius.
 • CBD wordt geactiveerd tussen 110 en 140 graden.  We activeren deze graag dertig minuten op eveneens 120 graden Celsius.

Houd er rekening mee dat het decarboxyleren van je cannabis optioneel is; cannabinoïde-zuren zoals THCA, CBDA en CBCA hebben allemaal hun eigen therapeutische eigenschappen. Deze stap overslaan is ook een goede optie voor iedereen die de voordelen van cannabis wil ervaren zonder een psychoactief effect.

Dat gezegd hebbende, zal het proces van het infuseren van je cannabis met verwarmde olie nog steeds enkele van de cannabinoïde-zuren activeren. Als je de activering van cannabinoïden in je olie wilt minimaliseren, probeer dan een koude infusie met behulp van de onderstaande instructies.

Als je vergeet je cannabis te decarboxyleren voordat je het infusie-proces start, kun je je cannabis gewoon langer (tot twee keer zo lang) laten trekken om meer van die cannabinoïden te activeren.

Stappen voor decarboxylering: 

 • Verwarm je oven voor op 120 graden en bepaal de duur aan de hand van de cannabinoïden die je wilt activeren. Als geur geen probleem voor je is, bedek dan een bakplaat of andere ovenvaste plat met bakpapier om te voorkomen dat de wiet eraan blijft plakken. Verhit het afhankelijk van je voorkeur gedurende 20 tot 30 minuten.
 • Als je de geur wilt minimaliseren, kun je je cannabis decarboxyleren in een glazen pot. Zorg ervoor dat de pot géén rubberen afdichtring in het deksel heeft. Deze kan in de oven gaan smelten. Plaats je glazen pot op een vochtige, opgevouwen handdoek op je bakplaat om te voorkomen dat de pot gaat rollen of verbranden. Verhit het gedurende 60 minuten, waarbij je om de 15 minuten de pot even omschudt (denk aan een ovenwant!).

#4 Het laten trekken van de olie

Er zijn veel manieren om je olie te voorzien van cannabinoïden. Zorg er bij het gebruik van welke methode dan ook voor dat de temperatuur tussen 90 en 120 graden blijft om ervoor te zorgen dat de cannabinoïden niet worden vernietigd. Onthoud dat minder warmte gedurende een langere periode een betere infusie zal produceren dan een hogere temperatuur gedurende een korte periode. 

Koude Infusie

Tijd om te trekken: 4 tot 6 weken (of 1 tot 2 weken in de zon) 

Hoewel deze methode langer kan duren, produceert hij weinig tot geen geur, is hij zeer onderhoudsarm en is er geen kans op verbranding.

Benodigdheden: 

 • Olie naar keuze, maar let op: deze infusiemethode werkt alleen voor vloeibare oliën zoals olijf-, avocado-, canola- of MCT-oliën
 • Gedroogde wiet-toppen
 • Vetvrij papier
 • Droge en gesteriliseerde glazen pot (vocht of andere verontreinigingen kunnen de kwaliteit van de infusie aantasten)
 • Kaasdoek of een ander filtersysteem

Werkbeschrijving: 

 1. Vul je pot tot voor de helft met gemalen wiet (vergeet niet te decarboxyleren als je de THC en CBD wilt activeren).
 2. Giet olie op kamertemperatuur over de wiet tot er een laagje van 2,5 cm op ligt.
 3. Roer met een droge, steriele lepel tot de kruiden volledig bedekt en doordrenkt is.
 4. Plaats een stuk vetvrij papier op de pot voordat je het deksel vastdraait om de infusie te beschermen tegen eventuele resten op het deksel.
 5. Rol de pot een aantal keren op en neer in je handen, om de olie en wiet nog meer te mengen.
 6. Zet de pot op een donkere maar warme plek; direct zonlicht kan de kwaliteit van je olie aantasten. Je hebt echter wel warmte nodig om de cannabinoïden in je olie vrij te laten komen.
 7. Laat het mengsel 4 tot 6 weken trekken en schud de pot om de paar dagen een paar keer om. Als je het proces wilt versnellen, plaats je je pot in een bruine papieren zak en zet je hem 1 tot 2 weken op een plek in je huis met direct zonlicht.
 8. Als je klaar bent, zeef je de infusie door een paar lagen kaasdoek in een andere schone, droge pot. Je kunt daarna de doek uitknijpen om er zoveel mogelijk olie uit te krijgen. Dit heeft wel als risico dat enkele minideeltjes wiet in de olie zullen zitten. Vind je dit vervelend? Dan helpt het om het nog een paar keer door een ongebleekte koffiefilter te gieten.
 9. Label de pot en bewaar je olie op een koele, donkere plaats.

Verwarmde infusie

Tijdsduur van de bereiding: 

 • In een crockpot of slowcooker: 4 tot 6 uur
 • Met een dubbele ketel: 6 tot 8 uur

Met deze methode krijg je veel sneller een geïnfuseerde olie dan met de koude methode, maar het kan meer geur produceren. Dit kan een probleem kan zijn als je discreet moet zijn. Om de geur en rommel tot een minimum te beperken, schenken we de olie in een steriele glazen pot. Deze methode is ook handig om verbranding van de olie te voorkomen.

Benodigdheden: 

 • Olie naar keuze (vloeibaar of vast)
 • Gedroogde cannabistoppen
 • Pan met dubbele wand of in elk geval bodem, crockpot/slowcooker of een pan met aluminiumfolie (zie hieronder voor details)
 • Kaasdoek of ander filtersysteem, zoals een metalen zeef
 • Een digitale thermometer voor de beste resultaten

Werkbeschrijving:

 1. Voeg de olie samen met de gedecarboxyleerde wiet samen in je glazen pot.
 2. Plaats een stuk vetvrij papier op de pot voordat je het deksel vastdraait om de olie te beschermen tegen eventuele resten op het deksel.
 3. Als je een dubbelwandige pan of slowcooker hebt, is dit het moment om die te gebruiken. Zet je pot erin en vul de pan met water; het water moet minstens zo hoog staan als het mengsel in je pot.
  • Als je geen dubbelwandige pan of slowcooker hebt, kun je 4 stukjes aluminiumfolie oprollen en ze op de bodem van de pan plaatsen om te direct contact tussen de pot en de hittebron te vermijden. Dit voorkomt dat de olie verbrandt en/of de pot breekt.
 4. Plaats de pot in het water voordat je het vuur aanzet. Dit zal helpen de temperatuur van de pot langzaam te verhogen, zodat deze niet breekt.
 5. Laat het 4 tot 8 uur sudderen, afhankelijk van de methode, en roer je de olie met wiet elke 30 tot 60 minuten even door.
  • Bij gebruik van een crockpot is 4 tot 6 uur meestal voldoende
  • Bij gebruik van een dubbelwandige pan of de hierboven beschreven geïmproviseerde potmethode, laat je het 6 tot 8 uur trekken.
  • Gebruik een thermometer om ervoor te zorgen dat de temperatuur tussen de 90 en 100 graden blijft. Een geïmproviseerde dubbelwandige pan laat je op laag vuur staan en controleer je regelmatig, om er zeker van te zijn dat hij niet te heet wordt.
  • Zorg ervoor dat je af en toe meer water in de pan toevoegt, aangezien dit tijdens het infusieproces verdampt.
 6. Nadat je klaar bent met infuseren, laat je de pot voldoende afkoelen zodat je hem kunt aanraken. Hierna zeef je de infusie door een paar lagen kaasdoek in een andere schone, droge pot.
  • Ook bij deze methode kun je in de doek knijpen om de meeste olie te krijgen, maar wederom bestaat de kans dat er kleine wieldeeltjes in de olie terecht zullen komen. Filteren door een ongebleekte koffiefilter doet dan wonderen.

7. Label je pot en bewaar je olie op een koele, donkere plaats. Bewaar een boter met infusie altijd in de koelkast!

Wat het beste bij jou individuele cannabisprofiel past is vooral ook een kwestie van langzaam opbouwen en uitproberen… moeilijk om zelf je infusies, concentraten en wietolie te maken is het in ieder geval niet meer anno 2021. [foto: tomkawila/Shutterstock]

#5  Bereken het percentage cannabis

Tenzij je wilt investeren in een THC-tester voor thuis, is het niet mogelijk een exact percentage vast te stellen. Je kunt echter wel een berekening maken om een ruwe schatting van de sterkte te krijgen:

 • Vermenigvuldig het aantal gram toppen wat je gebruikt hebt met 1000 om te converteren naar milligram. Bijvoorbeeld: 3,5 g x 1000 = 3.500 mg
 • Vermenigvuldig de gebruikte milligrammen met het percentage THC en/of CBD (of beter gezegd, THCA en/of CBDA) wat je strain bevat. Als je deze percentages niet weet, is de gemiddelde wietsoort met veel THC ongeveer 18-22%; we gaan er meestal van uit dat Nederlandse cannabis rond de 16 procent THC bevat.  Dit maakt dat je het totale aantal milligram THC in je infusie kunt achterhalen. Bijvoorbeeld: 3.500 mg x 0,2 = 700 mg
 • Vermenigvuldig deze potentiële uitkomst met 90%. Slechts zo’n 75-87,7% THCA wordt tijdens decarboxylering omgezet in THC, dus de vermenigvuldiging met 90% helpt te voorkomen dat je onderschat hoeveel THC in de infusie zit. Bijvoorbeeld: 700 mg x 0,9 = 630 mg
 • Deel het totale aantal mg door de hoeveelheid gebruikte olie of boter. Bijvoorbeeld: laten we zeggen dat je een half kopje boter (24 theelepels) hebt gebruikt, dan wordt 630 mg gedeeld door 24 theelepels = 26,25 mg THC per theelepel

Zelfgemaakte cannabisinfusies doseren

De effecten van het innemen van cannabis met deze methode houden veel langer aan dan bij andere manieren van consumptie. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je met een lage dosering begint en deze ook langzaam opbouwt. Nogmaals; de bovenstaande berekening kan je een goede schatting van de sterkte geven, maar er is echt geen manier om precies te weten hoeveel THC er in je infusie zit. Daarom is het belangrijk om elke dosis consequent te meten en je ervaringen bij te houden. 

Een geweldige manier om een consistente dosering van vaste oliën (zoals boter of kokosolie) te krijgen, is door deze direct na het bereiden in een siliconen vorm te doen. Een siliconen ijsblokjesvorm is hiervoor zeer geschikt. Cannabinoïden bezinken in olie op basis van hun gewicht,  dus als je dit direct na de bereiding doet (wanneer de cannabinoïden nog steeds gelijkmatig door de olie zijn verdeeld), kun je voorkomen dat sommige innames krachtiger zijn dan andere.

Als je geen mal hebt om vooraf gemaakte porties te maken, zorg er dan voor dat je een verticaal deel uit je pot boter of kokosolie snijdt in plaats van het van de bovenkant af te schrapen. Als je werkt met een vloeibare olijf-, avocado- of MCT-olie, schud dan goed voordat je een dosis afmeet. 

Wanneer je voor de eerste keer THC inneemt, raden we je aan te beginnen met een microdosis van 2,5 mg en minimaal 12 tot 24 uur te wachten voordat je meer pakt. Als je niet de gewenste effecten voelt, verhoog dan de dosis met 1 mg THC elke keer dat je het gebruikt, totdat je de beste dosis hebt gevonden.

Speel op veilig met elke nieuwe partij wiet, begin langzaam en documenteer je ervaring. Klik hier om een afdrukbaar dagboek te downloaden om bij te houden hoe de uitwerking van je infusie is!

[openingsbeeld: Roxana Gonzalez/Shtterstock]

 

Automatisch je wiet infuseren? (én wietolie/concentraat maken)

Via de SHOP van Mediwietsite’s zusje CNNBS – sinds 2014 geheel gewijd aan recreatieve cannabis en het thuis kweken van je eigen wietplanten – kun je het ideale apparaat kopen om je cannabis te infuseren: POT by NOIDS.

De in Nederland ontworpen 5-in1 functionele POT by NOIDS is te koop voor 289 euro op CNNBS SHOP.

Klik HIER voor meer informatie over dit volautomatische wietoliezetapparaat!

LEES OOK: Stap voor stap wietolie maken met POT by NOIDS