(advertenties)
(advertentie)

Wanneer men spreekt over een endocriene stoornis heeft dit betrekking op een verstoorde hormoonhuishouding. Zo’n verstoring kan een diversiteit aan kwalen met zich meebrengen. Cannabis blijkt ook hier een positieve invloed op te hebben.

De behandeling

De behandeling van endocriene stoornissen is vaak gebaseerd op de ernst van de symptomen. Bij veel patiënten zijn de symptomen mild genoeg en hebben zij geen onmiddellijke behandeling nodig. Symptomen ontstaan ​​meestal als gevolg van een overproductie aan hormonen, of juist een tekort. Het corrigeren van de hormonale disbalans is de eerste keus wanneer de symptomen vervelend worden en dit wordt bijna altijd bereikt door het toedienen van synthetische hormonen. Wanneer het een goedaardige tumor (dus géén kanker!) is die de symptomen veroorzaakt, moet de patiënt mogelijk een operatie of radiotherapie ondergaan.

Een gekwalificeerde endocrinoloog zal een patiënt helpen de onderliggende oorzaak te vinden waarop een gespecialiseerde diagnose gesteld kan worden. Op dat moment zal het duidelijk zijn welke behandeling het best geschikt is om de symptomen te bestrijden. Omdat bepaalde endocriene stoornissen op langere termijn kunnen leiden tot gezondheidscomplicaties, is het belangrijk om de hormoonspiegels van de patiënt goed in de gaten te houden.

De ziekte van Addison en hypothyreoïdie zijn endocriene stoornissen die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken wanneer er geen behandeling plaatsvindt. Diabetes is een andere endocriene aandoening met de potentie om levensbedreigend te zijn wanneer iemand de aandoening negeert.

Complicaties gerelateerd aan endocriene stoornissen

 • Angst
 • Slapeloosheid
 • Depressie
 • Algehele slechte kwaliteit van leven
 • Hartaandoeningen
 • Schade aan de zenuwen
 • Coma (hypothyreoïdie)
 • Orgaan schade

Wat zijn endocriene stoornissen?

Het endocriene systeem is een uiterst belangrijk regulerend systeem in het lichaam. Het systeem produceert én gebruikt hormonen om het lichaam en al zijn functies te regelen. Hormonen zijn als het ware chemische boodschappers waardoor signalen via de bloedbaan worden uitgezonden of uitgescheiden. Het zijn onze hormonen die helpen bij het reguleren van veel kritieke processen in het lichaam, zoals ademhalen, eten en groeien. Endocriene aandoeningen zijn ziekten die het endocriene systeem beïnvloeden en de regulatie door de klieren binnen het lichaam verstoren. Endocrinologie is de tak van de geneeskunde die wordt geassocieerd met deze stoornissen.

Om beter te begrijpen wat er allemaal mis kan gaan met het endocriene systeem, zal je wat kennis moeten hebben over de klieren.

De klieren binnen het endocriene systeem

Het endocriene systeem bestaat uit:

 • de hypofyse
 • schildklier
 • bijschildklieren
 • bijnieren
 • alvleesklier
 • eierstokken (bij vrouwen)
 • testikels (bij mannen)
  In het algemeen heeft een klier de functie om bepaalde materialen uit het bloed te selecteren en te verwijderen. Hij verwerkt ze en dan scheidt hij het eindproduct in het lichaam af voor het beste en uiteindelijke doel. Hormonen circuleren door het hele lichaam. Toch heeft elk type hormoon een specifiek doelwit: de individuele organen en weefsels waarvoor het verantwoordelijk is. Het endocriene systeem krijgt ook hulp van organen, zoals de nier, lever, het hart en de geslachtsklieren, die allemaal secundaire endocriene functies hebben.

Medicinale cannabisbehandeling voor endocriene stoornissen

Zoals we weten, helpt het natuurlijke endocannabinoïde systeem van het lichaam bij de regulering van de activiteiten van het lichaam, met name bij het handhaven van de homeostase (balans). Deze endocannabinoïd-type moleculen blijken ook antikanker-effecten te hebben op schildkliertumoren. Endocannabinoïde-receptoren bevinden zich in gebieden van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het verzenden van signalen naar de schildklier.

In 2009 was er een onderzoek dat in het Journal of Endocrinology de overvloed aan CB1-receptoren vermeldde die aanwezig zijn op zenuwen in de hersenen die betrokken zijn bij de hypothalamus-hypofyse-schildklier-as en de regulatie ervan. Dit gebied regelt de productie van hormonen door de schildklier. Deze verdeling toont dat er een groot potentieel is voor zowel de geleiding als de afremmende invloed op dit systeem.

Er bestaan enorm veel verschillende endocriene stoornissen waar wij al eerder over schreven en waar cannabis dus een positieve invloed op heeft. Neem bijvoorbeeld angst, depressie en stress, diabetes, of osteoporose. Ook heeft cannabis een behoorlijke invloed op de hormoonhuishouding bij vrouwen, dus dit zal bij mannen niet anders zijn.

[openingsbeeld:  kentoh/Shutterstock, illustratie wietpil:  Owls Photography/Shutterstock]