(advertenties)
(advertentie)
De macht van grote internetbedrijven als Google en Facebook is wereldwijd bekend, maar raakt nu ook de Nederlandse cannabismedia. Berichten van zowel Mediwietsite als funwiet-zustersite CNNBS.nl worden klaarblijkelijk deels door dit laatste platform geblokkeerd. Om niets te missen over (medicinale) cannabis is daarom actie vereist.

Internet en wiet

Je zou denken dat het ‘vrije internet’ dé plek is voor cannabis-media om zichzelf te uiten. Immers is het internet van iedereen en word je er niet tegengehouden door verwachtingen van het publiek om wellicht minder populaire gedachten of wetenschap te uiten – zoals bij mainstream media het geval is. Toch blijkt er in zekere mate sprake van censuur te zijn voor media die zich bezighouden met wat door het grote publiek als ‘drugs’ wordt gezien.

Cannabis-gerelateerde content wordt klaarblijkelijk onderdrukt door grote internetbedrijven.

Zo is het al langer bekend dat makers van ‘drugsgerelateerde’ video’s bijvoorbeeld (bijna) geen inkomsten kunnen vergaren uit YouTube-video’s. Zodra er sprake is van cannabis, mediwiet, wietolie of een dergelijke term wordt dit al als ‘drugsgerelateerde’ content gezien en worden je video’s onderdrukt in de zoekresultaten; en kan YouTube bovendien het uitkeren van vergaarde inkomsten genadeloos blokkeren.

Facebook

Gelukkig is Mediwietsite niet afhankelijk van inkomsten van ons YouTube-kanaal, maar desondanks wordt ook dit platform nu geraakt door onterechte censuur. Wereldmacht Facebook, het medium waar het grootste deel van de Mediwietsite-bezoekers deze site ontdekt, lijkt namelijk de laatste tijd berichten van de Mediwietsite-Facebookpagina minder weer te geven in de tijdlijn van volgers. In tegenstelling tot andere bedrijven is door de aard van onze content, Mediwietsite ook niet toegestaan te adverteren op Facebook; om zo beter gezien te worden door onze volgers.

Dit heeft tot gevolg dat het bereik van berichten met cruciale informatie voor Nederlandse en Vlaamse patiënten drastisch daalt. Hierdoor kan het zomaar gebeuren dat mensen die Mediwietsite wél geliked hebben op Facebook om op de hoogte te blijven van deze informatie, deze niet in hun tijdlijn voorbij zien komen.

Kies ‘Als eerste weergeven’ onder het knopje ‘Volgend’ om als eerste op de hoogte te zijn van nieuws en ontwikkelingen.

Om deze berichten tóch te zien kun je de weergave-voorkeursinstellingen wijzigen op de Mediwietsite Facebook-pagina (of CNNBS-page). Ga ervoor naar betreffende pagina en breng je muis naar het knopje ‘Volgend’, naast ‘Vind ik leuk’. Hier kun je aangeven in hoeverre je Mediwietsite-Facebookberichten wilt laten weergeven in je nieuwsoverzicht. Om niets te missen en als eerste op de hoogte te zijn van nieuws en ontwikkelingen kies je uiteraard voor de optie ‘Als eerste weergeven’.  Je kunt hier ook aangeven meldingen te willen ontvangen van de pagina.

Op de mobiele app van Facebook kun je dit ook aanpassen, op precies dezelfde wijze. Ondanks dat het er anders uitziet staat het knopje ‘Volgend’ hier naast de ‘Vind ik leuk’-knop. Als je op ‘Volgend’ drukt kom je in een ander menu terecht waar je de weergave-instellingen en meldingen kunt aanpassen naar je eigen voorkeur. Kies hier ook voor ‘Als eerste weergeven’ en zet je meldingen aan om als eerste op de hoogte te zijn van onze berichten. Uiteraard helpt het ook altijd berichten van Mediwietsite regelmatig te delen onder je eigen vrienden en Facebook-groepen.

[Openingsfoto: shutterstock/Hidesy]