(advertenties)
(advertenties)
Wietolie wordt steeds populairder en aan die trend lijkt voorlopig geen einde te komen, ondanks de illegaliteit van het middel. Om te voorkomen dat je vervuilde wietolie koopt, of een zwakker middel dan de verkoper doet vermoeden, doe je er goed aan je cannabisolie via één van de volgende – veiligere – wegen te betrekken.

Cannabisolie is enorm populair en populaire industrieën zijn aantrekkelijk voor boeven. Veel ‘cowboys’ verzieken dan ook de wietolie-markt door extreem dure of vervuilde cannabisolie te verkopen. Sommigen gaan nog een stap verder en lichten patiënten op door ze spul te verkopen dat helemaal geen werkzame stoffen bevat – en soms niet eens van cannabis is gemaakt. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van dit soort frauduleuze praktijken, betrek je je wietolie beter via één van de volgende – veiligere – kanalen.

1. Apotheek

Inderdaad, cannabisolie kún je via de apotheek krijgen. Dit is als je er een doktersrecept voor hebt van een BIG-geregistreerde arts. Zij mogen je het middel voorschrijven voor een beperkt aantal aandoeningen. Daaronder vallen onder meer chronische pijn (met verschillende oorzaken), AIDS, multiple sclerose (MS) en de bijwerkingen van chemotherapie tegen kanker.

CannabisZorg en de Transvaal apotheek verkopen verschillende soorten wietolie op doktersrecept.

Er zijn twee apotheken in Nederland die van Bedrocans staatswiet cannabisolie maken: de Transvaal apotheek en CannabisZorg. De wietolie die zij maken is echter niet voordelig. Voor 10ml cannabisolie met daarin een schamele 2 procent THC betaal je ruim 40 euro. Een flesje van 10ml met daarin 10 procent THC en 5 procent CBD kost je zelfs meer dan 150 euro. Op de ‘zwarte markt’ koop je voor dat bedrag bijna 10 van zulke flesjes!

Veel patiënten klagen dan ook over de prijs van de apothekerswietolie. Zij vinden de beter betaalbare olie te zwak en moeten er veel van innemen om het door hun gewenste effect te bereiken. Bovendien wordt het middel niet vergoed door zorgverzekeraars, waardoor het gebruik ervan aardig in de papieren kan lopen. Patiënten die door hun aandoening al niet meer kunnen werken, kunnen hier dus vaak geen gebruik van maken. Toch is dit bij wet de enige legale manier om aan wietolie te komen.

2. Social Clubs

Voordeliger is het om je wietolie aan te schaffen via één van de vertrouwde social clubs in Nederland. Dit zijn stichtingen van weldoeners die hun eigen vrijheid riskeren om wietolie voor anderen te kunnen maken. Dit verstrekken zij vervolgens tegen een kostendekkende donatie – vaak tussen de 10 en 25 euro, afhankelijk van de sterkte van de olie – aan patiënten die lid worden van de stichting.

De met kokosvet verdunde wietolie van Suver Nuver wordt vloeibaar bij lichaamstemperatuur, maar verhardt bij kou.

De twee bekendste en meest vertrouwde cannabis social clubs in Nederland zijn CSC Holland in Katwijk en Suver Nuver – die zich vanuit Leeuwarden door het hele land verspreidde. Rinus Beintema, voorzitter van Suver Nuver, voorziet naar eigen zeggen zelfs (meer dan) vier keer zoveel patiënten van medicinale cannabis als alle Nederlandse apotheken bij elkaar. Dat geeft te kennen hoe populair deze social clubs zijn ten opzichte van de ‘officiële’ mediwiet-kanalen.

3. Zelf maken

Zeker van wat je inneemt ben je pas als je je eigen cannabisolie maakt – en het liefst van zelfgekweekte wiet natuurlijk. Het is absoluut niet moeilijk en er zijn talloze manieren om het te doen. De meest bekende is ongetwijfeld de alcoholextractie, die in Nederland werd geïntroduceerd door Wernard Bruining. Om deze methode te vergemakkelijken ontwikkelde de wietolie-goeroe de (inmiddels gepatenteerde) Cannolator.

Zelfgekweekte wiettoppen zijn goed te gebruiken om wietolie te maken. [Foto: shutterstock/Soru Epotok]

Naast gebruik te maken van dure (en licht-ontvlambare) oplosmiddelen zoals alcohol, kun je ook op andere manieren wietolie maken. Zo kun je wiet in kokosvet laten trekken voor een veelzijdig (en extra gezonde) wietolie. Die kun je namelijk druppelen onder de tong, uitwendig gebruiken door te smeren op de huid en door eten en drinken verwerken.

Een andere manier om wietolie te maken, zonder oplosmiddelen, is door op lage temperatuur en hoge druk de werkzame stoffen uit de cannabis persen: de Rosin-tech. Ga je voor het eerst zelf wietolie maken of kopen? Kijk dan eerst hier even waar je op moet letten.

Wil je precies weten wat er in je olie zit voordat je deze inneemt? Laat deze dan testen bij een laboratorium

[Openingsfoto: shutterstock/ElRoi]
(advertenties)

Reacties