(advertenties)
(advertentie)
Nadat we in de eerste aflevering de genetica van de wietplant hebben besproken, moeten we natuurlijk een geschikte locatie vinden om de mediwiet te gaan telen. Hierbij beperken we ons even tot de binnenkweek, buiten is tenslotte een stuk simpeler en voorlopig niet van toepassing. In huis heb je grofweg drie mogelijkheden: een bestaande ruimte gereed maken, een kweektent of een kant-en-klare kweekkast.

Plannen

Denk goed na voordat je begint, want een kweekruimte is minimaal drie maanden in bedrijf – zolang duurt het van begin tot oogst bij wiet. Je moet dus niet een veelgebruikte logeerkamer nemen, maar een kamer of zolder/kelderruimte waar je rustig je gang kunt gaan als binnentuinder. Maak alvast een schets van je kweekruimte met daarin alles wat je zoal nodig hebt aan apparatuur. Dan weet je ook of je voldoende speelruimte hebt voor een succesvol avontuur.

Schoon

Mocht je zelf een kweekruimte maken, zorg dan dat het netjes en schoon is voordat je gaan inrichten. Vuiligheid betekent weinig goeds voor je planten, denk maar aan beestjes en ziektekiemen. Werk je met een tent of kast, zorg dan dat die eveneens brandschoon is voor de start van een nieuwe kweekcyclus.

Verduisteren en reflecteren

Bij het binnen kweken van wiet boots je in feite de natuur buiten na. Bij het groeien en bloeien van (wiet-)planten draait dan eigenlijk alles om (zon)licht. Het is dus van belang dat we in onze kweekruimte zo perfect mogelijk dag en nacht nabootsen. Essentieel is dan dat je ruimte helemaal lichtdicht is (geen lichtlekken dus!), zodat je planten straks niet in de stress schieten of hun bloei verstoord raakt wanneer ze ’s nachts toch nog licht krijgen.

Voor optimaal lichteffect is het verder van belang dat de wanden van je kweekruimte reflecteren. Schilder de wanden mat wit of nog beter, gebruik speciale reflectiefolie om optimaal van de dag en het licht te profiteren. Neem geen aluminiumfolie, want dat is niet geschikt.

Lucht

Een goede luchtcirculatie is essentieel voor een succesvolle kweek.

Zowel de lucht die eruit moet – de wietgeur dus – als de verse lucht die erin moet, kan je regelen. Nee, móet je regelen. Maak boven in je kweekruimte een opening waardoor je met een afzuiger zoals een buisventilator, lucht uit de kweekruimte blaast. Een kleinere opening aan de onderkant zorgt ervoor dat schone lucht je kweekruimte ingezogen wordt. Hier hoef je geen ventilator voor te gebruiken want de lucht komt door de onderdruk in je kweekruimte, vanzelf naar binnen.

Omdat je natuurlijk niet wil dat je hele huis naar de wietplanten in je kweekruimte ruikt, dien je een koolstoffilter te gebruiken. Een koolstoffilter sluit je aan de binnenkant van je kweekruimte aan op de afvoer via je afzuiger. Zorg ervoor dat de afzuiger en het koolstoffilter qua diameter en capaciteit goed op elkaar aansluiten.

De lamp

Het wattage van de kweeklamp die je kunt gebruiken is afhankelijk van de grootte van je ruimte en de hoeveelheid wiet die je erin hoopt te oogsten. Maar aangezien we in dit artikel uitgaan van een ruimte van 1m2 voor eigen gebruik kun je het het beste klein en fijn houden. Een 150 tot 400 Watt HPS lamp is prima, maar ga geen 1000 Watt HPS in een kast monteren omdat je denkt dat er anders niet genoeg wiet aan je planten zal groeien. Dit soort lampen zijn gemaakt voor veel grotere ruimtes waar ze hoog boven de planten kunnen hangen.

Wietplanten zijn gek op het lichtspectrum van LED-kweeklampen. Foto: shutterstock/Canna Obscura

TL-verlichting of LED-kweeklampen zijn ook geschikt om in een kweekkast te gebruiken. Omdat deze lichtbronnen minder energie verbruiken en warmte produceren zijn ze heel goed inzetbaar in de kleine ruimte van een kweekkast. Vooral LED lampen zijn een goed alternatief, hoewel duurder in aanschaf.

Klaar voor het echte werk

Zo, in principe kunnen we er nu echt aan beginnen en dat gaan we ook doen in deel 3 van de serie: ‘Ontkiemen en de groeifase’. Als je geen vooronderzoek wilt doen maar meteen aan de slag wilt kun je ook gaan voor een kant-en-klare kweekkast, zoals onze eigen Mediwietsite kweekkast.

Morgen in de Winterserie kweken: Ontkiemen en de groeifase