Praktische toepassingen van cannabinoïden bij de behandeling van kanker
Cannabinoïden, de werkzame bestanddelen in wiet, kunnen een rol spelen in het behandelen van kanker. Mediwietsite geeft een overzicht van de stand van zaken.
De 31-jarige Duitser Christoph N. zat in mei dit jaar op z’n gemak zijn medicinale wietje te roken op de oevers van de Isar rivier in München. Dat mag daar gewoon in het openbaar, mits je rekening houdt met het rookverbod (niet binnen roken) en – in overeenstemming met de richtlijn van het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte – de cannabis niet al te opvallend (ostentatief) wordt geconsumeerd.
Der Christoph deed dit allemaal netjes en volgens de opgestelde regels, maar tóch voelde een patrouillerende agent zich genoodzaakt de patiënt lastig te vallen. ‘De politieman negeerde mijn medicatie-voorschrift dat ik bij me had’, vertelt Christoph, ‘hij beledigde me door me een junkie te noemen en fouilleerde mij en alle omstanders die bij me hoorden.’
Tijdens het fouilleren werden geen illegale substanties gevonden, immers heeft Christoph een recept voor zijn cannabis van de dokter. Maar de politieman gaf Christoph geen kans om zijn documentatie – waaruit blijkt dat hij een officiële cannabispatiënt is – te laten zien en vernietigde ter plekke 0,3 gram mediwiet die de jongeman op zak had.
Deze politiebrutaliteit resulteerde erin dat het slachtoffer een officiële klacht indiende, die uiteindelijk terecht kwam bij de afdeling Interne Zaken van het Openbaar Ministerie in Beieren vanwege ‘de verdenking van belediging en schade toebrengen door politieagenten aan eigendommen van derden’.
Vastgesteld werd dat het fouilleren van de patiënt en zijn vrienden wettelijk is toegestaan. Wietgebruik is namelijk vrij gebruikelijk rondom de rivier Isar en in dergelijke ‘gevaargebieden’ mogen Duitse agenten preventief fouilleren. Toch oordeelden onderzoekers van het OM dat hier wel sprake was van persoonlijke belediging, maar desondanks deden ze het af met een waarschuwing.
Christoph: ‘Na het incident was ik wekenlang bang en besloot pas laat om een klacht in te dienen. Ik wil niet accepteren dat patiënten collateral damage oplopen bij de constitutioneel twijfelachtige jacht op cannabisgebruikers. Als het aan sommige beambten ligt hebben patiënten de keuze om zich in hun eigen huis schuil te houden of regelmatig gefouilleerd te worden. Het is ongehoord dat zelfs medicijnen worden vernietigd, te meer daar de bevoorrading van de apotheken niet geweldig is sinds enige tijd.’
Dankzij zijn klacht moet de politie in München hem nu wel 6,60 euro terugbetalen, de prijs van de vernietigde wiet. Dat is de enige ‘straf’ voor het lompe politieoptreden. Micha Greif van Der Deutsche Hanfverband (DHV) reageert ook op de zaak: ‘Het zou nu dus duidelijk moeten zijn voor de politie in Beieren dat cannabispatiënten geen criminelen zijn.’ En Christoph? Die verklaart dat hij het geld – 6,60 euro – symbolisch doneert aan het de DHV, een vereniging die streeft naar de legalisering van cannabis in Duitsland.