(advertenties)
(advertentie)

De aanhoudende warmte en droogte is niet alleen slecht voor de bloemen en planten buiten. Ook het (binnen) kweken van cannabis kan te lijden hebben onder deze extreme zomer. In dit nieuwe verslag van Pendergast krijg je een aantal tips om hiermee om te gaan. Bovendien praat hij je bij over een fenomeen dat ‘foxtailing’ heet. 

Voldoende water geven

Het zal je niet zijn ontgaan dat het de afgelopen 2 weken en vooral de afgelopen dagen erg warm is gebleven en er weinig regen is gevallen. Voor een kweker kan dit van erg grote invloed zijn, want de warmte en de extreme droogte beïnvloedt meerdere aspecten van het de cannabiskweek.

Zo verdampen de planten meer, dus moeten zij meer water krijgen. Deze nieuwe hoeveelheid voedingswater moet in overeenstemming zijn met de hoeveelheid voeding, want ze groeien misschien niet zo veel als bij een wat aangenamere temperatuur.

Normaal gesproken meet je op een coco’s kweek de hoeveelheid water die uit de potten stroomt. Dit is een goede indicatie van hoeveel water je moet geven.  Je wilt namelijk altijd 10-20% ‘uitstroom’ of ‘runoff’ van je potten hebben. Heb je dit niet, dan drinken ze meer en moet je ook meer water geven. Dit doe je om onnodige zoutophoping in het coco’s tegen te gaan en je planten gezond te houden.

Omdat planten door hittestress wel eens wat minder snel willen groeien en bloeien, dien je ook je voeding in de gaten te houden en de EC van de runoff af en toe te meten. Deze waardes moet je zoals altijd, lager houden dan de waardes die je in je potten giet.

Hier hoef ik mij gelukkig geen zorgen om te maken, omdat ik vanaf deze week ben begonnen met flushen. Met flushen bedoel ik het enkel water geven aan je plant. Normaliter doe je dit op coco’s pas 2 weken voor de oogst om alle voedingstoffen uit de plant te spoelen zodat je die niet binnenkrijgt als je de cannabis gaat gebruiken. Maar omdat ik veel problemen heb gehad met mijn grond, begin ik wat eerder om zeker te zijn dat de cannabis schoon is en lekker smaakt.

Lang kan het niet meer duren, nu de takken doorbuigen en de toppen aanzwellen.

Niet alleen het bewateren en het voeden van je planten verandert met de hitte, ook de plant zelf en haar manier van groeien en bloeien zal veranderen als er niks aan de hitte wordt gedaan.

Planten kunnen opkrullende bladeren krijgen door de hitte of slap gaan hangen, mede door uitdroging.
Maar waar ik het eigenlijk over wil hebben is een verschijning die je later in de bloei ziet, genaamd Foxtailing.

Vossenstaarten in je cannabis

Foxtails kunnen door meerdere factoren ontwikkeld worden, en zijn een soort langwerpige vergroeiingen bovenop een al bestaande top. Andere termen voor foxtailing zijn tweede bloei of tweede internode bloei.

De term foxtail komt van andere planten vandaan, van grassoorten om specifiek te zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de Hordeum murinum. De meeste mensen zullen deze wel kennen. Deze grassoort verspreidt via deze ‘foxtails’ zijn zaden. Deze naam is aan de planten gegeven omdat ze een beetje lijken op een vossenstaart.

In principe is dit hetzelfde bij de cannabisplant. Een wiettop is namelijk gemaakt uit zaadzakjes van de plant, plantdelen in de vorm van een druppel waaruit stigma’s – de bloeiharen- groeien.  Bij foxtails stapelen deze calyxen, de zaadzakjes zich op elkaar op en vormen zo een soort torentje, welke gaat lijken op de bekende grasplanten en hun foxtails.

Foxtails hoeven lang niet altijd iets slechtst te betekenen. Het is bekend onder veel kwekers dat sativa’s gevoeliger zijn voor foxtailing, en dat veel sativa’s dit in hun genen hebben zitten. We spreken in dit geval dus van genetische foxtailing. Iets wat je niet kan voorkomen, en wat de oogst ook niet nadelig zal beïnvloeden.

Een goed voorbeeld hiervan is de bekendere wietsoort ‘Dr Grinspoon’ vernoemd naar psychiater Lester Grinspoon, schrijver van het boek ‘Marihuana reconsidered’ Dit is een pure sativa, die bestaat uit enkel foxtails, welke zijn karakteristieke smaak en effect garanderen.

Drs. Lester Grinspoon is emeritus wetenschappelijk hoofdmedewerker in de psychiatrie en heeft veel betekend voor de herontdekking van mediwiet. [Beeld: Sensi Seeds]

Afgezien van genetische aanleg kan stress ook de groei van foxtails aanwakkeren. Dit noemen we ‘Stress induced foxtailing’

Foxtails door warmtestress

Wanneer een plant in bepaalde hoeveelheid licht of warmtestress ervaart, kan het zijn dat de dame foxtails gaat aanmaken. Wanneer je een zware indica kweekt en je hebt last van foxtails, dan moet je wellicht gaan nadenken over verkoeling van je kweekkamer of het verminderen van je lichtintensiteit.

Hitte of lichtstress zorgt namelijk niet alleen voor foxtails, maar in te hete kweekruimtes wordt je cannabis minder potent en maakt de plant minder THC aan, en wanneer je licht zodanig intens is dat je toppen verbleken zal de THC op diezelfde toppen ‘kapot’ gaan. Dit soort foxtails kunnen er dus op duiden dat je cannabis minder potent zal zijn.
Voor sativa’s als een Michka is het niet zo gek, en hoef je je niet direct zorgen te maken. 

Wil je het nou toch zeker weten, kijk dan naar de plek van de foxtails. Zitten ze gelijkmatig, en over de hele plant? Dan hoef je je geen zorgen te maken en is het waarschijnlijk de genetische aanleg van de plant. Maar wanneer de foxtails onregelmatig zitten en voornamelijk op de bovenste toppen, dan heb je te maken met licht en hittestress.

Een kleine foxtail aan de zijkant.

Zoals ik hierboven heb aangegeven kweek ik een sativa dominante cannabissoort, en is het zoals jullie op de foto’s kunnen zien nog niet al te heftig. Ik heb dus besloten om voorlopig even niks aan mijn kweekmethode te veranderen. Ook omdat het nu zodanig warm is, dat ik toch weinig kan doen. Het koelen van mijn kweekkas zou zodanig veel energie of koelelementen verbruiken, dat het niet meer rendabel is voor deze -toch al mindere-kweekronde.

Dus kort gezegd: Foxtails, goed of slecht? Genetisch bepaalde foxtails doen niet af aan de opbrengst en zorgen vaak voor een kenmerkende smaak en effect, genetische foxtails zou ik dus als goed bestempelen. Stress induced foxtails zullen je cannabis minder ‘sterk’ of potent maken, en kan je dus het best vermijden. De foxtails zelf zullen overigens niet vies smaken of geen THC bevatten.

Hopelijk hebben jullie weer wat gehad aan deze informatie! Zoals altijd sluit ik weer af met een samenvatting van de afgelopen periode, in de vorm van enkele tabellen.