(advertenties)
(advertentie)

Het mag bekend zijn dat veel mensen lekker slapen van cannabis. Niet gek dus dat uit onderzoeken blijkt dat cannabis goed kan helpen tegen slapeloosheid. Een nieuwe studie toont aan dat het gebruik van cannabis in verband kan worden gebracht met het verminderen van de zelf-waargenomen ernst van slapeloosheid. Deze onderzoeksresultaten werden recentelijk gepubliceerd in het online magazine Medicines.

Tijdens de studie, die werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van New Mexico, werd bij 409 personen de invloed van mediwiet op de zelf-waargenomen niveaus van slapeloosheid beoordeeld.

De deelnemers aan de studie registreerden de real-time beoordelingen van hun symptomen op een schaal van nul tot tien punten. Dit werd gedaan met behulp van een mobiele softwareapplicatie.

De auteurs van het studieverslag rapporteerden dat de proefpersonen statistisch en klinisch significante verbeteringen ervoeren als het ging om slapeloosheid. Namelijk minus 4,5 punten op een schaal van 0 tot 10. Cannabis Sativa bracht minder verlichting en juist meer bijwerkingen, dan de subsoort indica of hybriden soorten met zowel indica als sativa.

De angst voor slapeloosheid neemt af door cannabis. [Beeld: Shutterstock/andrey_l]

Tevens bleken soorten met een hoog CBD-gehalte meer verlichting te bieden dan die met een hoog THC-gehalte.

De conclusie van de onderzoekers

Uit de resultaten blijkt dat het gebruik van cannabis significante verbeteringen brengt als het gaat om slapeloosheid.

Het steeds meer gebruiken van cannabis als slaapmedicatie onderstreept bovendien het belang van verder medisch onderzoek met betrekking tot het risico-batenprofiel en de doeltreffendheid van cannabis als vervanger voor conventionele slaapmedicatie. Veel mensen gebruiken namelijk opioïden, kalmeringsmiddelen, vrij verkrijgbare slaapmiddelen (en/)of alcohol als slaapmedicatie.

Ondertussen in Australië

Momenteel wordt er in Australië ook onderzoek gedaan naar de effecten van cannabis op slapeloosheid. Dit klinisch onderzoek is een stuk complexer en uitgebreider, dus we moeten nog even wachten op de resultaten. Die worden binnen een klein jaar verwacht.

Voor nu zijn de resultaten van het onderzoek uit Nieuw Mexico in ieder geval al zeer positief en overtuigend.