(advertenties)
(advertentie)
Vooral in de laatste weken is het moeilijk om geduldig te blijven wachten tot je wietplanten het perfecte oogstmoment bereiken. Voor Mr. Kush is het dan ook eíndelijk zo ver, al is het maar voor één van zijn vier cannabisplanten. De andere drie blijven nog even in de kweekkast, dus droogt hij deze vroeg geoogste Green Magic niet daarin.

Afrijpen

De afgelopen weken staan in huize Kush vooral in het teken van rijpen. M’n Green Magic wietplanten van Amsterdam Genetics zijn nu volledig uitgegroeid, de toppen zijn zo goed als aangedikt en nu worden alleen nog de werkzame stoffen aangemaakt in de harsklieren van de bloemtoppen. Het allerlaatste onderdeel van de kweekcyclus van deze planten.

De bladeren vergelen, bloeiharen drogen in: deze planten zijn bijna oogstrijp.

Dat is met het blote oog nauwelijks zichtbaar, maar wel een essentieel proces als je ook maar enig medicinaal effect van je zelfgekweekte wiet wilt ervaren. Eigenlijk kun je pas zeker weten of een plant oogstrijp is, wanneer je de trichomen – de harsklieren – van dichtbij hebt bekeken.

Trichomen lezen

Ik heb ongetwijfeld weleens uitgelegd hoe het zit, met die trichomen. Deze plakkerige harskliertjes op en rond de wiettoppen bevatten namelijk het overgrote deel van de werkzame stoffen van de plant, waaronder cannabinoïden en terpenen. Dat is als de plant op het juiste moment geoogst wordt tenminste.

Perfect! Zo heeft Mr. Kush ze graag…

Zijn de trichomen transparant, dan is het nog veel te vroeg om te oogsten en bevatten ze nauwelijks THC. Daarentegen zullen de planten meer CBC bevatten, de voorloper van THC en vele andere cannabinoïden. Ik wacht liever tot de trichomen melkachtig van kleur zijn en er een aantal amberkleurige tussenzitten. Dan is de plant op haar THC-toppunt. Hierna zullen alle melkachtige trichomen amberkleurig worden, een teken dat de THC in de plant oxideert en omzet naar het meer kalmerende CBN.

Veel amberkleurige trichomen geven weg dat deze wietplant een zeer kalmerend effect zal hebben.

Klaar voor de oogst

Op het oog lijkt de plant linksvoor in de Mediwietsite kweekkast als eerst oogstrijp, maar een kijkje naar trichomen onthult iets anders. Zij kan namelijk nog wel even staan om op het THC-toppunt te komen. De Big Mama Green – de grootste wietplant links achterin de kweekkast – is echter wel klaar voor de schaar!

De ochtend dat ik dit verslag schreef heb ik dus Big Mama Green uit de kast genomen en op mijn gemak, tak voor tak, ontdaan van de meeste bladeren. Het valt mij op dat een aantal van de lager gelegen takken mooie volle toppen hebben ontwikkeld, en andere juist hele luchtige topjes.

De tijd zal moeten uitwijzen of het zin heeft gehad deze aan de plant te laten, of dat ik ze beter had kunnen dieven. Dat weet ik pas zeker als de toppen zijn gedroogd en ik ze kan wegen. Gelukkig zitten ook deze luchtige toppen helemaal onder de trichomen; en zijn ze daarom niet nutteloos.

Een luchtige top, van een van de lager gelegen takken.

Omdat ik nog drie planten in de Mediwietsite kweekkast heb staan kan deze ‘oogst’ daarin niet drogen. Vandaar dat ik mijn beroemde, zelfgefabriceerde droogdoos weer eens uit de kast heb gehaald. Hierin hang ik de vers geoogste wiettoppen zorgvuldig op, zodat ze rustig kunnen drogen. Zo te zien hoef ik niet treurig te zijn om de oogst, de droogdoos hangt na één plant al bijna vol; terwijl er voorheen veel meer in gehangen hebben.

En de achtergebleven rotzooi opgeruimd

Over een dag of zeven zal ik een takje van deze plant ombuigen om te zien of deze buigt of knakt. Als-ie knakt zijn de toppen goed droog en kan ik ze trimmen en curen. Buigen ze, dan zit er nog teveel vocht in de planten om ze in potten te stoppen. De andere drie planten houd ik nauwlettend in de gaten en zullen in de loop van de komende week/weken ook geoogst worden.