(advertenties)
(advertentie)
In Israël start binnenkort ’s werelds eerste academische opleiding voor medicinale cannabis. Het land is al langer voorloper op het gebied van mediwiet met diverse programma’s en studies voor de vooruitgang van gezondheidszorg op basis van de wietplant. Vanaf nu bieden ze daar dan ook een studiecursus aan studenten die als managers in de medische wereld aan de slag gaan.

Officiële studie

In Israël kun je binnenkort officieel en erkend door de raad van hoger onderwijs medicinale cannabis studeren. Het initiatief voor de cursus komt van Dr. Michael Dor, senior-professor aan de faculteit van Health Sciences en hoofdadviseur van het ministerie van volksgezondheid. Dr. Dor zal zelf docent worden van de cursus.

Wij voorspellen veel blije gezichten in de klas bij de eerste officiële cannabis-opleiding in Israel. [Foto: shutterstock/Rawpixel.com]

De opleiding focust zich op alle aspecten van medicinale cannabis. Daarbij wordt aandacht gegeven aan de geschiedenis en huidige staat van medicinale cannabis, de legale achtergrond en regulering, actieve ingrediënten van cannabis, klinisch gebruik (inclusief psychiatrie), wietteelt, verschillende kweektechnologieën (ook start-ups met innovatieve ontwikkelingen), perceptieverschuiving tegenover mediwiet, morele dilemma’s en meer.

Studenten

De cursus is ontwikkeld voor studenten medisch management. Zij moeten om in aanmerking te komen voor de cursus minstens een jaar hebben gestudeerd.

Verdere toelatingseisen van de opleiding zijn ook niet misselijk volgens initiatiefnemer Dor. Van de vele aanmeldingen zijn maar 117 studenten aangenomen. Studenten die al ervaring hebben in de gezondheidssector kregen voorrang op de studie.

Mediwiet in Israël

Het gebruik van medicinale cannabis neemt de laatste tijd enorm toe. Omdat medische bedrijven er geen patent op kunnen aanvragen wordt er maar weinig onderzoek gedaan naar mediwiet. Ondanks dat wordt er steeds meer bekend over de medicinale waarden van de wietplant.

Hoewel recreatief gebruik van cannabis in Israël nog illegaal is, zijn er tienduizenden patiënten die met goedkeuren van de overheid medicinale wiet krijgen. Doordat steeds meer patiënten baat hebben bij het plantaardige medicijn is een groeiend deel van het volk voor legalisering van cannabis. Israël staat daarom al langer bekend als het beloofde land voor medicinale cannabis.

Dr. Raphael Mechoulam isoleerde als eerste THC (in 1964) en heeft van cannabis-onderzoek zijn levenswerk gemaakt.

Veel baanbrekende onderzoeken naar medicinale cannabis komen uit Israël. De eerste onderzoeker die THC wist te isoleren was ook een Israëliër. De bekende Dr. Raphael Mechoulam is nog steeds actief en riep medische professionals onlangs op om hun verantwoordelijkheid te nemen en meer onderzoek te doen naar het helende kruid.

[Openingsfoto: shutterstock/Rawpixel.com]