(advertenties)
(advertentie)
Eerder dit jaar werd de Middelburgse MS-patiënt Jean-Paul van ’t Gilde uit huis gezet. Dankzij een anonieme tip kwam de politie aan de deur en trof in de woning een paar ons wietbladeren en 14 gram wiet aan. Volgens de politie was dit een handelshoeveelheid dus werd de man aanvankelijk uit huis geplaatst. Na drie maanden in angst om de toekomst te hebben geleefd kreeg Jean-Paul onlangs fijn bericht van de rechtbank. Hij mag namelijk terug zijn huis in én daar vijf wietplanten kweken om zichzelf te voorzien van medicijnen.

Uit huis

De 45-jarige Jean-Paul van ’t Gilde kreeg de schrik van zijn leven toen hij eerder dit jaar bezoek kreeg van de politie. Volgens een anonieme tip zou van ’t Gilde namelijk drugs verhandelen vanuit zijn woning. Tijdens een huiszoeking werd vervolgens 300 gram aan wietbladeren en 14 gram wiettoppen gevonden. Voor de politie is dit een handelshoeveelheid dus werd een procedure tot huisuitzetting gestart.

De politie trof in Jean-Paul z’n woning 300 gram wietbladeren aan, waarvan een deel zelfs beschimmeld. [Foto: Facebook]

Echter is de gevonden cannabis nooit voor de handel bestemd geweest. Jean-Paul heeft namelijk multiple sclerose (MS) en gebruikt de wiet als medicijn. De bladeren gebruikt hij om bijvoorbeeld thee van te zetten zodat hij beter kan slapen.

Een groot deel van de bladeren was zelfs beschimmeld toen de politie ze vond, maar dat maakte de dienders en de gemeente niets uit. Zijn gelijk kreeg Jean-Paul ook niet toen hij in eerste instantie een kort-geding aanspande om de huisuitzetting tegen te houden.

Gerechtigheid

De woningcoöperatie probeerde later wederom te bewijzen dat de man overlast veroorzaakte door wiet te kweken en te dealen. Maar bij een tweede kort-geding kreeg de Middelburger wél z’n gelijk. De voorzieningenrechter vond één anonieme tip niet voldoende bewijs voor overlast. Daarbij had Jean-Paul verklaringen van zijn buren verzameld waarin zij aangaven geen last te hebben van hem. In de uitspraak werd ook meegenomen dat een eerdere strafzaak tegen van ’t Gilde door het OM werd geseponeerd.

Uniek in deze uitspraak is de nadrukkelijke toestemming van de rechter om wiet te mogen kweken in de woning. De rechter geeft Jean-Paul namelijk het recht om vijf wietplanten te mogen telen in de woning om toekomstige huisuitzettingen te voorkomen. Eindelijk gerechtigheid voor Jean-Paul die nu niet alleen terug zijn huis in mag, maar als een van de weinigen in Nederland het recht aan zijn zijde heeft bij het kweken van zijn eigen medicijn.

[Openingsfoto: Facebook]